|

Sfaturile Episcopului Husilor, PS Ignatie: „Sã închidem televizoarele în prima sãptãmânã de post!”

MESAJ… Duminicã seara, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat, la Catedrala Episcopalã din Husi, slujba Vecerniei, rânduialã cunoscutã în traditia românilor drept „Vecernia Iertãrii”. La acest moment extrem de important pentru credinciosi, Episcopul Husilor a avut o replicã absolut memorabilã: „Bine ar fi ca în aceastã primã sãptãmânã, de intensã rugãciune, sã închidem televizoarele si toate retelele de socializare si sã vedem cât de dependenti suntem de toate aceste lucruri”. Sfatul Prea-Sfintitului Ignatie a fost bine primit de cãtre credinciosii vasluieni. „Prea-Sfintitul este un om întelept, stie ce spune. Cred cã suntem dependenti de televizoare si o perioadã în care ne-am rupe de aceastã adevãratã boalã a vremurilor noastre ne-ar prinde bine”, a spus Maria Cojocaru, o pensionarã din Vaslui.

Preasfintitul Ignatie îi îndeamnã pe vasluieni sã îsi asume în acest Post, început ieri, renuntarea la pãcatele dominante, recomandând totodatã, pentru prima sãptãmânã a Postului renuntarea totalã la tot ce înseamnã media: „Sã încercãm sã renuntãm mãcar la câte un pãcat care simtim cã ne dominã. Bine ar fi ca în aceastã primã sãptãmânã, de intensã rugãciune, sã închidem televizoarele si toate retelele de socializare si sã vedem cât de dependenti suntem de toate aceste lucruri. Este o mãsurã duhovniceascã, sã vezi unde te afli, unde te situezi. Atentie și la postul lãuntric, la postul inimii!”. Ierarhul Husilor a citit celor prezenti la Catedrala Episcopalã, duminicã seara, rugãciunile de dezlegare specifice intrãrii în Post. Totodatã, ca expresie a destinatiei pe care o presupune Postul Mare, la stranã, în timp ce credinciosii au fost miruiti, s-a cântat Canonul Învierii: „Pornim cãlãtoria înspre sãrbãtoarea Pastilor cu Învierea în suflet. Sã stim cã aceasta este tinta noastrã, destinatia noastrã. Pentru aceasta postim! Ca noi sã înviem în Hristos si sã devenim pãrtasi luminii „pururea fiitoare” – PS Ignatie.

Si iertarea trebuie sã fie parte integrantã din Postul Pastelui

Pornind de la textul evanghelic citit în cadrul Sfintei Liturghii de duminicã dimineatã, Pãrintele Episcop Ignatie a explicat cuvintele Mântuitorului referitoare la iertare: „Una dintre conditiile primordiale ale postirii este iertarea. Textul evanghelic ne sugereazã cã Dumnezeu ne dãruieste iertarea cu o singurã conditie: sã avem si noi capacitatea de a dãrui iertarea semenilor nostri. Cu alte cuvinte, Dumnezeu asteaptã ca mai întâi noi sã iertãm pe semenii nostri, iar mai apoi El sã ne dãruiascã iertarea. Înțelegerea aceasta este una total gresitã! Dumnezeu nu iartã conditionat! El nu este ca noi oamenii, noi punem conditii! Noi ne-am obisnuit sã iertãm si sã transmitem celui care ne-a gresit cã îi facem un mare favor si impunem conditii! Sau când vine cineva sã îsi cearã iertare de la noi, avem toatã grija sã îi însirãm toate greselile pe care le-a fãcut. Este o iertare care are în spate o rãzbunare. Sunt multe momente, în traiectul vietii noastre pãmântesti, în care nu avem puterea sã iertãm si totusi Dumnezeu îți dã un har care te ajutã sã te depãsesti pe tine însuti, sã-ti depãsesti neputinta si sã dãruiesti iertarea”. De asemenea, Ierarhul Husilor a arãtat cum sã învãtãm sã iertãm cu adevãrat: „Atunci când nu poti sã ierti, sã Îi spui lui Dumnezeu lucrul acesta! si ceea ce este cu neputintã pentru tine, ca om, la Dumnezeu este cu putintã. Tot El îti dãruieste harul de a sparge acest bloc de monolit al mândriei, al egoismului care te împiedicã sã mergi spre celãlalt si sã îti ceri iertare. Nu este nimeni perfect, nu se poate într-un conflict sã fie doar unul vinovat, chiar dacã poate partea de vinã este mai micã a unuia fatã de celãlalt. Tot iertarea lui Dumnezeu te ajutã sã îl ierti pe semenul tãu. La baza, la fundamentul iertãrii semenului tãu, stã iertarea lui Dumnezeu. El ne învatã sã ne înmuiem inima, sã iertãm noi mai întâi. De aceea, Dumnezeu, în Evanghelie, nu conditioneazã iertarea Sa cu iertarea noastrã, ci vrea sã ne învete cã, așa cum El iartã neconditionat si noi trebuie sã iertãm neconditionat. Dumnezeu iartã cu generozitate, nu cu zgârcenie si nu conditionat! Iertarea care conditioneazã ceva nu este adevãratã. În limba greacã, cuvântul iertare se traduce prin „împreunã-locuire”. Când ierti pe cel de lângã tine simti o usurare extraordinarã, simti cã el este în inima ta”.