|

Sfintii Petru si Pavel, sfintii penitenciarelor, sãrbãtoriti astãzi!

ZI DE SÃRBÃTOARE… Cei doi sfinti, apostoli ai lui Hristos, Petru si Pavel, sunt sãrbãtoriti pe 29 iunie, dupã o perioadã de post, care variazã cã duratã, în functie de data Sfintelor Pasti. Aproape 500.000 de români îsi serbeazã onomastica, dintre care peste 370.000 sunt bãrbati, informeazã Ministerul Afacerilor Interne. Crestinii îi sãrbãtoresc pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, care sunt ocrotitorii celor din penitenciare care au gresit fatã de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru s-a lepãdat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini. Potrivit traditiei populare, în aceastã zi apar licuricii, care îi ghideazã pe cei ce se rãtãcesc în pãduri sau în munti si care ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt prãznuiti în aceeasi zi deoarece amândoi s-au sãvârsit la Roma, din porunca împãratului Nero, Petru fiind rãstignit cu capul în jos, iar lui Pavel tãindu-i-se capul. Moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse împreunã. Traditia a consemnat ziua de 29 iunie ca datã a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetãrile mai noi au stabilit cu o anume precizie cã Petru a fost rãstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica între textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, dintre cei 499.657 de români care îsi sãrbãtoresc astãzi ziua numelui, 376.881 sunt bãrbati si 122.776 sunt femei. Dintre bãrbatii care îsi serbeazã onomastica, 134.005 poartã numele Petru, 68.259 pe cel de Petre, iar alti 77.661 se numesc Paul. De asemenea, alte 36.112 de persoane se numesc Petricã, 32.314 poartã numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrisor, iar 4.560 se numesc Petronel.

Printre femeile sãrbãtorite în ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, 47.277 poartã numele de Paula, 34.973 pe cel de Petronela, 23.693 se numesc Petruta, iar alte 15.450 sunt Paulina. La acestea se adaugã cele 694 de femei care poartã numele de Paulica, respectiv 310 care se numesc Petrita si 306 al cãror nume este Pavelina. Potrivit statisticilor, alte 62 de persoane se numesc Pãtra si 11 au numele Pauliana.

Sfintii Penitenciarelor

Sfântul Luca împarte cartea „Faptele Apostolilor” în functie de personalitãtile si de contributia marilor apostoli Petru si Pavel, cei doi stâlpi ai Bisericii crestine, care au propovãduit, prin lucrarea lor misionarã, învãtãtura lui Hristos în lume.

Sfântul Apostol Petru a propovãduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea si în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima datã crestini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Micã si Bitinia. Conform traditiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârsit muceniceste în capitala Imperiului Roman, fiind rãstignit cu capul în jos în timpul împãratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost rãstignit Sfântul Petru se aflã astãzi Bazilica San Pietro din Vatican. Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numãrat printre cei care au petrecut alãturi de Mântuitor, s-a adãugat cetei apostolilor dupã Înãltarea Domnului la cer si Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos. Dupã Sfintele Evanghelii, Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona si frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei. El s-a numit Simon pânã când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru.

Sfântul Apostol Pavel, supranumit „apostolul neamurilor” pentru cã a predicat Evanghelia mai ales pãgânilor, s-a nãscut într-o familie de iudei bogati în Tarsul Ciliciei, primind o educatie strãlucitã în scoala rabinului Gamaliel. La început, Saul, cãci asa fusese numit la nastere, a fost un adept înfocat al legii mozaice si un dusman de moarte al crestinilor.