spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Sindicalistii din învãtãmânt, speriati de ce s-a petrecut în Vaslui

- Advertisement -

Cazul de la Osesti, unde un tânãr de 24 de ani a intrat cu cutitul în cancelaria scolii, i-a pus pe gânduri pe mai marii învãtãmântului de la Bucuresti. Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI) cere Guvernului României sã ia mãsuri urgente prin care sã asigure paza si protectia în unitãtile de învãtãmânt.

“Cazul extrem de grav din Vaslui, unde o elevã a fost înjunghiatã chiar în cancelaria scolii în care aceasta învatã, aratã cât de vulnerabile sunt unitãtile de învãtãmânt în fata persoanelor care pot recurge la acte de violentã sau vandalism. Potrivit statisticilor de care dispune federatia noastrã, în ultimii ani, cea mai mare parte a unitãtilor de învãtãmânt din România a rãmas fãrã paznici, din cauza lipsei de finantare. Motivul principal îl reprezintã neadaptarea costului standard per elev la necesitãtile reale ale scolilor. Protectia elevilor si a personalului care lucreazã în educatie, dar si paza unitãtilor de învãtãmânt sunt subiecte foarte importante care trebuie sã fie în atentia Guvernului României. Ar trebui sã ne gândim cã sunt alte institutii publice, precum primãrii, consilii locale, consilii judetene, spitale etc. care dispun în acest moment fie de angajati proprii, fie de firme specializate în pazã”, se aratã într-un comunicat al FSLI.

“Nu costul trebuie sã fie prioritatea, ci viata elevilor si a dascãlilor”

Potrivit lui Simion Hãncescu, presedintele FSLI, costul financiar al reintroducerii pazei în scoli nici nu ar trebui adus în discutie, atât timp cât beneficiarii sunt copiii si personalul didactic. “Violenta în scoli încã reprezintã un subiect care ar trebui sã fie o prioritate pentru noi toti, factorii implicati în acest sistem. Cazul din comuna Osesti, judetul Vaslui, aratã cã situatia poate cãpãta o valentã si mai negativã: o elevã a fost rãnitã, iar mama si profesoara acesteia au fost amenintate cu cutitul de cãtre un tânãr care a pãtruns în scoalã. Din pãcate, avem în istoria învãtãmântului românesc adevãrate drame, provocate în acelasi context al nepãsãrii din partea celor care au puterea sã îmbunãtãteascã mare parte din conditiile în care se desfãsoarã actul didactic. Fac apel la autoritãti sã ia mãsurile legale în acest caz si totodatã comunitãtii sã se implice pentru sprijinirea elevei si a familiei acesteia. Consider cã o discutie despre cum poate fi asiguratã paza unitãtilor de învãtãmânt trebuie sã înceapã de urgentã la nivelul Ministerului Educatiei Nationale. De data asta nu costul trebuie sã fie prioritatea, ci viata elevilor si a dascãlilor, care nu trebuie sub nicio formã pusã în pericol”, a precizat Simion Hãncescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.