|

Sistemul de Gospodãrire a Apelor din Vaslui sãrbãtoreste Ziua Mondialã a Apei

De 25 de ani, omenirea sãrbãtoreste, în fiecare an, pe 22 martie Ziua Mondialã a Apei. În anul 1992, Organizatia Natiunile Unite asupra Mediului Înconjurãtor de la Rio de Janeiro, au decis prin rezolutia 47/193, ca toate tãrile sã dedice în fiecare an, o zi în care oamenii sã constientizeze cã apa este una din resursele indispensabil vietii. În acest an, tema principalã o reprezintã apele uzate, iar campania “Apa si apa uzatã. De ce sã irosim apa?” este fundamentatã de reducerea cantitãtii de ape uzate si reutilizarea acestora.

Apa trebuie atent gestionatã în fiecare etapã a circuitului sãu: de la captarea apei dulci, pre-tratare, distributie, utilizare, colectare si epurare, pânã la utilizarea apelor uzate epurate si întoarcerea lor în mediu, gata sã fie captate pentru a îsi reîncepe circuitul. La nivel mondial volumul de ape uzate si cantitatea totalã de poluanti sunt într-o continuã crestere ca urmare a cresterii populatiei, a urbanizãrii accelerate si a dezvoltãrii economice. Cu toate acestea, gestionarea apelor uzate este profund neglijatã, iar posibilitatea de utilizare a acestora ca sursã accesibilã si durabilã de apã, energie, nutrienti si alte materii recuperabile este mult subevaluatã.

Administratia Bazinalã de Apã Prut – Bârlad organizeazã la Iasi, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei urmãtoarele evenimente în perioada 21-24 martie: 20 martie – Prezentare „Apa si apa uzatã. De ce sã irosim apele uzate?”, elevilor de la scoala „Dimitrie Cantemir”, Vaslui; 21 martie – Actiune de ecologizarea râului Delea, zona pod ICIL – pod CF, a personalului de la SGA Vaslui; vizita elevilor de la scoala nr. 2 Vaslui la Laboratorul de Calitate a Apelor, SGA Vaslui la ora 10.00; prezentare „Apa si apa uzatã. De ce sã irosim apele uzate?”, elevilor de la scoala Generalã nr. 2 Bârlad, la ora 10.00; 22 martie – Prezentare „Apa si apa uzatã. De ce sã irosim apele uzate?”, elevilor de la scoala Generalã nr.1 Negresti, Vaslui a ora 12.00. “Apele uzate trebuie privite ca resursã, si nu ca pe o povarã de care trebuie ne descotorosim. Existã numeroase procedee si sisteme operationale de epurare care ne vor permite sã utilizãm apele uzate: pentru a satisface cererea de apã a oraselor în dezvoltare, pentru a sprijini agricultura durabilã sau pentru a stimula productia de energie si dezvoltarea industrialã”, se aratã în comunicatul oficial.