spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Sistemul de sănătate din România, mai bolnav decât pacienţii: locul 32 din 35 de ţări din UE

- Advertisement -

Sistemul de sănătate românesc este în comă de ani buni. Cel mai recent raport care analizează sistemele medicale din Europa nu face decât să confirme ceea ce bolnavii trăiesc pe pielea lor zilnic în spitale și cabinete medicale. Tratamente fără rezultate, lipsa de comunicare și informare, infecții luate din spital, corupție, mortalitate ridicată și medici descurajați. Par elemente dintr-un film de groză, care, din păcate, ilustrează realitatea unui sistem de sănătate ce se vrea european.

În spitalele din România, vedem părinți cărora copiii le mor în brațe pentru că nu le mai pot asigura tratamentul, bătrâni bolnavi cărora pensia nu le mai ajunge să cumpere medicamentele scumpe sau să plătească analizele. Din 2006, avem o lege a sănătății și tot de atunci ni se tot promite „reforma“. Legea ne obligă pe toți la cotizaţii, în schimb ni se oferă promisiunea că, atunci când vom avea nevoie de servicii medicale, statul le va plăti total sau le va compensa. În realitate, dacă vrei să te tratezi, scoți bani din buzunar în multe cazuri. Potrivit Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), făcut public zilele trecute, românii sunt printre europenii cel mai puțin susținuți de sistemul de sănătate, un sistem care îi descurajează și îi lasă să se descurce cum pot chiar și pe medici. Ocupăm locul 32 din 35 de ţări studiate. România a obţinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) şi Muntenegrului (484), scrie Gazeta de Sud.

La cea mai importantă categorie – rezultatele tratamentelor – România a obţinut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziţie. Cum de nu mai răspundem la tratamente? Răspunsul este simplu, ajungem la medic târziu, atunci când puține medicamente ne mai pot ajuta. Asta, pentru că România nu pune accent pe educația medicală și pe programe de prevenție. „Rezultatele proaste apar din cauza politicilor de sănătate care nu se bazează pe prevenție. Bolile nu sunt diagnosticate în stadii incipiente. Majoritatea pacienților vin cu boli în stadiu avansat, care sunt greu de tratat. Este mai greu să ai un rezultat bun dacă bolnavul are un cancer avansat sau tuberculoză netratată la timp. Prin rețeaua medicilor de familie trebuie dezvoltată prevenția. În România nu există nici măcar o anchetă epidemiologică în care să se arate care este starea de sănătate a populației și care să indice exact problemele din sistemul medical. Nu avem un registru al bolnavilor de cancer sau al bolnavilor de TBC. Dacă știi câți bolnavi au o anumită afecțiune, știi și câți bani să aloci, astfel încât toți să fie acoperiți. Acum bugetele se alocă pe datele istorice și nu se acoperă nevoile reale“, a spus dr. Bogdan Tănase, medic primar chirurgie generală, la Institutul Oncologic București şi preşedinte al Alianţei Medicilor (AM) pentru reforma sistemului de sănătate.

„Ministerul să își asume că avem un sistem de sănătate prost“

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/sistemul-de-sanatate-din-romania-mai-bolnav-decat-pacientii-locul-32-din-35-de-tari-din-ue_1878210.html#ixzz3z1VSLUFN
Follow us: @realitatea on Twitter

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.