spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Situatia copiilor cu afectiuni psihice institutionalizati, luatã la control de Ministerul Sãnãtãtii

- Advertisement -

PROBLEME… Statistica Centrului de Resurse Juridice, potrivit cãreia aproape douã treimi dintre copiii din centrele sociale din România au fost drogati cu medicamente pentru a fi linistiti, a pus în gardã institutiile statului. Autoritatea Nationalã pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Sãnãtãtii vor initia un control comun pentru a verifica modul în care se prescriu si se administreazã medicamente copiilor cu afectiuni psihice institutionalizati.

Datele sunt oficiale si au fost obtinute de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) de la Directiile de Protectie Socialã din tarã. Din aceleasi acte reiese cã un sfert dintre copiii de care statul trebuie sã aibã grijã au fost internati în spitale de psihiatrie, pentru a fi linistiti sub efectul medicamentelor psihotrope. “Medicii pedopsihiatrii au prescris medicatie psihotropã în cote alarmante copiilor din sistemul de protectie specialã si de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora si nu a reprezentantului lor legal. (…) Datele puse la dispozitie de ANPDCA la cererea CRJ ne indicã un numãr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protectie specialã cãrora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticati în anul 2018”, precizeazã reprezentantii CRJ.

Se anuntã controale în toatã tara

Autoritatea Nationalã pentru Protectia Copilului si Ministerul Sãnãtãtii vor initia un control comun pentru a verifica modul în care se prescriu si se administreazã medicamente copiilor cu afectiuni psihice. “Ca urmare a unei situatii semnalate public de cãtre un ONG, potrivit cãruia ar putea exista nereguli în prescrierea si administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afectiuni, Autoritatea Nationalã pentru Protectia Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Sãnãtãtii, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor initia un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate. În situatia în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua mãsuri în consecintã, fiind singura institutie acreditatã sã analizeze actul medical”, au scris reprezentantii Ministerului Muncii pe pagina de facebook a institutiei. Conform datelor oficiale, în centrele de plasament si casele de tip familial (institutionalizati) sunt 3.000 de copii cu afectiuni psihice (din 17.000 total institutionalizati) si alti 2.400 de copii cu astfel de deficiente se aflã în grija asistentilor maternali (dintr-un total de 18.000 copii aflati în grija asistentilor maternali).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.