spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

SITUATIE INCREDIBILÃ: Profesor de 1,50 la titularizare, dupã 26 de ani în învãtãmânt

- Advertisement -

REZULTATE…Aproape 40% dintre profesorii vasluieni, care s-au înscris la titularizare anul aceasta, au reusit sã obtinã note peste 7. Desi pare un rezultat slab, comparativ cu cel de anul trecut este mai bun, procentul de promovare fiind cu 3% mai mare ca în 2015. Se mentine însã destul de scãzut fatã de anul 2014, când 47,86% din candidati au reusit sã treacã de nota 7. Si de data aceasta, în rândul profesorilor s-au regãsit unii total nepregãtiti, aproape 80 de dascãli fiind notati cu mai putin de 5 puncte, numãrul fiind în scãdere, totusi, fatã de anul precedent. De rusine s-au fãcut în mod deosebit cei care nu au fost în stare sã obtinã nici mãcar nota 2, cel mai slab rezultat fiind nota 1,50, obtinutã de Elena Orindovici, profesor de Arte vizuale (Educatie plasticã/ Educatie vizualã). Culmea este cã la rubrica în care se specificã vechimea în învãtãmânt apar … 26 de ani. La polul opus se aflã o învãtãtoare, Felicia Petra, din comuna Vutcani, care a luat notã maximã, singura din judetul Vaslui.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, 142 de candidati din totalul de 357 de cadre didactice, care au sustinut titularizarea în judetul Vaslui, au obtinut note egale sau mai mari de 7. Este vorba despre un procent de 39,77%, sub media nationalã, care este 44,43%. Rezultatele înregistrate în 2016 sunt ceva mai bune decât cele din anul precedent, când aproximativ 37% dintre profesori au reusit sã treacã de nota 7 la titularizare, fiind vorba despre o diferentã de 3 procente. Având în vedere cã 136 de candidati au reusit sã primeascã o notã cuprinsã între 5 si 6,99 si 142 au obtinut note peste 7, un calcul simplu demonstreazã cã 77,87% din totalul dascãlilor au luat peste 5. Reamintim cã din numãrul total de înscrisi la examenul de titularizare (aproximativ 550), 92 candidati nu s-au prezentat deloc, 85 au ales sã se retragã odatã ce au vãzut subiectele din motive personale, iar 6 din motive medicale.

Aproape 80 de note sub 5

Ca în fiecare an, numãrul profesorilor care s-au prezentat la titularizare fãrã sã punã mâna pe carte a fost unul considerabil. Spre rusinea lor, 79 dascãli nu au primit nici mãcar 5 puncte din partea corectorilor. Ceea ce ridicã un semn de întrebare este faptul cã acestia au ales sã predea la finalul concursului lucrarea, desi, asemenea altor colegi, au avut posibilitatea de a se retrage din examen pânã în ultima clipã. Nu le-a pãsat însã de faptul cã elevii, pãrintii si colegii din învãtãmânt vor afla care le este valoarea, sau mai bine spus lipsa acesteia. Nu i-a interesat cã se vor face de râs cu rezultatele lor, dar nu este exclusã varianta ca cei în cauzã sã nu fie pur si simplu în stare sã se autoevalueze corect. Au fost multe note sub 2. De exemplu, Elena Orindovici, care a sustinut titularizarea la Arte vizuale (Educatie plasticã/Educatie vizuale), a obtinut 1,50. Ceea ce frapeazã este faptul cã la rubrica vechime apar trecuti 26 de ani. Cum este posibil sã predai 26 de ani si sã obtii putin peste nota 1 la un concurs? La rubrica studiilor, se specificã faptul cã profesoara respectivã a absolvit Facultatea de Religie, profil Teologie Ortodoxã, specializarea Artã Sacrã. Probabil, ca multe alte cadre didactice care obtin note mici la titularizare, în urma participãrii la concursul de suplinire a reusit sã ocupe, an de an, posturi pe perioadã determinatã în scoli. La inspectia specialã la clasã a fost notatã cu 10, ceea ce trezeste, de asemenea, suspiciuni cu privire la corectitudinea si obiectivitatea acestor probe practice. Nu a fost singura nota sub 2. Rica Gîdei, profesor de Chimie, a avut o lucrare de 1,85. Cristina Mihaela Tãtaru a sustinut titularizarea la Limba si literatura românã, pedagogie prescolarã si metodica desfãsurãrii activitãtilor instructiv-educative în grãdinita de copii (educatoare) si a primit nota 1,75. Teza Mariei Huluba a fost notatã cu 1,70, dupã ce a sustinut concurs la aceeasi disciplinã, pentru a deveni educatoare. Cei mai slabi candidati au fost la Arte vizuale, cu sapte profesori înscrisi, din care sase au luat note sub 5, iar unul 5,50. La Chimie, de asemenea, nu a reusit nici unul din cei cinci candidati sã promoveze, doi au luat note sub 5 si trei sub 7. La consiliere psihopedagogicã, cei doi profesori au fost notati cu 2,45, respectiv 3,35, iar la Fizicã, din cei 7 candidati, 4 au primit sub 5 puncte, unul singur reusind sã promoveze.

O notã de 10

Anul acesta a fost obtinutã o singurã notã de 10. Este vorba despre Felicia Petrea, din Vutcani, la disciplina Limba si literatura românã, elemente de pedagogie scolarã si elemente de didacticã generalã aplicate disciplinelor din învãtãmântul primar, care va fi, cel mai probabil, o învãtãtoare model. Alte note foarte bune au fost obtinute de: Ana Maria Balan – 9,70 – Biologie; Georgiana Biclea – 9,70 – Limba si literatura românã, elemente de pedagogie scolarã si elemente de didacticã generalã aplicate disciplinelor din învãtãmântul primar; Alina Roxana Halapciuc – 9, 60 – Biologie; Vlad Tugui – 9,55 – Geografie; Nicoleta Tãbãcaru – 9,50 – Geografie.

Precizãri legate de contestatii

În cazul în care printre candidati sunt si nemultumiti, contestatiile se depun la sediul ISJ Vaslui, biroul Resurse umane, dupã urmãtorul program: 27 iulie, pânã la ora 21.00, si 28 iulie, pânã la ora 15.00. Acestea vor fi solutionate în zilele de 29 iulie si 1 august, urmând ca rezultatele finale sã fie afisate pe 3 august.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.