spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Smecheria lui Ponta: partidele mici, afarã din lupta pentru Parlamentul European!

- Advertisement -

RESPINSI Purtãtorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, a fãcut publice, miercuri dupã-amiazã, candidaturile admise si cele respinse pentru alegerile europarlamentare din 25 mai a.c. Printre candidaturile respinse se numãrã cea a fostului senator liberal Mircea Diaconu, precum si a ambelor liste PRM – cea care îl continea pe Corneliu Vadim Tudor si cea a lui Gheorghe Funar. De asemenea, nici partidul Noua Republicã, a cãrui listã de candidati era deschisã de presedintele Mihail Neamtu, nu a primit aprobarea pentru europarlamentare. Se confirmã astfel zvonurile care circulau înaintea declansãrii campaniei, conform cãrora partidele mici vor fi scoase din cãrtile alegerilor europarlamentare, desi ar putea reprezenta o optiune pentru un electorat sãtul de minciunile celor care s-au tot perindat pe la putere, în ultimii 24 de ani.

Biroul Electoral Central a respins, ieri, pe bandã rulantã, toate candidaturile partidelor neparlamentare, inclusiv candidatii independenti, gen Mircea Diaconu. Astfel, au fost respinse listele de candidati ale Partidului Verde, Partidului Ecologist Român, Partidului Dreptãtii Sociale, Alternativei Socialiste si Aliantei Nationale a Agricultorilor. În plus, pozitia a treia a listei PNTCD, ocupatã de fostul deputat PDL Maria Stavrositu, a fost invalidatã de Biroul Electoral Central, din cauza lipsei declaratiei de necolaborare cu fosta Securitate. Totodatã, au fost respinse candidaturile independentilor Dãnut Liga, fost deputat PDL, precum si ale lui Valentin Daeanu, Adrian Toader, Nicolae Toteanu, Vasile Iustiuc si Doina Elena Noghin. Cei cãrora li s-au respins candidaturile pot contesta decizia BEC, pânã pe 10 aprilie. În primã instantã, pot contesta la Tribunalul Bucuresti, care se pronuntã în 48 de ore. În a doua instantã, candidatii respinsi pot contesta la Curtea de Apel Bucuresti, care se pronuntã în 24 de ore si a cãrei decizie este definitivã. Desi, poate, optiunile electoratului s-ar putea îndrepta spre un partid mai mic, care nu a fost la putere în ultimii 20 de ani, cei care conduc România au decis sã scoatã din luptã toate aceste partide mici, desi fiecare dintre acestea a adus listele de semnãturi necesare. „Mi se pare anormal, toate partidele neparlamentare au fost respinse la BEC. Asteptãm motivarea BEC si vom merge la instantã. Nu este posibil sã faci o nisã doar pentru partidele parlamentare, cele neparlamentare stau. De neînteles atitudinea celor care conduc aceastã tarã”, a spus Dumitru Bãdrãgan, presedintele PER.

Un candidat tãrãnist a refuzat sã aducã o cerere simplã

leri, BEC a aprobat listele de candidati ale aliantei electorale PSD-UNPR-PC, ale UDMR, precum si ale partidelor PNL, PDL, PMP, PNTCD (cu exceptia Mariei Stavrositu, care nu a depus declaratia privind necolaborarea cu fosta Securitate), PP-DD si Forta Civicã. De asemenea, a fost admisã candidatura independentilor Corina Ungureanu, Constantin Titian Filip, Pericle Capsali, Peter Costea si Paul Purea. Biroul Electoral Central nu le-a permis nici peremistilor, fosti sau actuali, în frunte cu C.V. Tudor si Gheorghe Funar, sã candideze la europarlamentare. Biroul Electoral Central a transmis cã motivul respingerii candidaturii lui Corneliu Vadim Tudor a fost faptul cã nu s-au întrunit suficiente semnãturi care sã poatã fi validate. În ce îl priveste pe Gheorghe Funar, în acest caz lista de candidati a PRM nu a fost acceptatã deoarece Funar nu este reprezentant legal al partidului, au apreciat cei de la BEC. Totodatã, în cazul lui Mircea Diaconu, BEC a luat decizia respingerii candidaturii sale în baza sesizãrii pe care Agentia Nationalã de Integritate a transmis-o si în care se reamintea cã ÎCCJ a dat o decizie definitivã si irevocabilã, conform cãreia fostul senator PNL nu poate ocupa o functie publicã pânã în 2015, dupã ce a încãlcat regimul incompatibilitãtilor. Mircea Diaconu si-a depus, în 26 martie, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidaturã si listele de sustinãtori pentru a intra în alegerile europarlamentare în calitate de candidat independent. El anuntase, în 19 martie, cã si-a dat demisia din PNL si va candida independent la alegerile europarlamentare. Formularea de contestatii privind admiterea sau respingerea candidaturilor poate fi fãcutã pânã cel mai târziu la 10 aprilie, potrivit HG 80/2014 privind programul calendaristic al actiunilor pentru europarlamentare. Solutionarea contestatiilor privind admiterea sau respingerea candidaturilor se face în cel mult douã zile de la înregistrarea contestatiei, cel mai târziu 12 aprilie, de cãtre Tribunalul Bucuresti. Termenul pentru solutionarea apelului asupra contestatiilor este de douã zile de la înregistrarea cererii de apel, cel mai târziu 15 aprilie, de cãtre Curtea de Apel Bucuresti. Candidaturile rãmân definitive cel mai târziu în 16 aprilie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.