|

Smecherii lui Cojocaru strigã “Hotii!”, 12.000 de tãrani asteaptã decizia lui Daea! | FOTO | VIDEO

Bâlci moldovenesc la Ministerul Agriculturii pentru 4 milioane de euro

UITE CINE PROTESTEAZÃ!… O mânã de oameni, adusi fortat de cãtre patronii lor din Vaslui, Brãila sau Ialomita, au urlat ieri si au scandat “Hotii, hotii”, în fata Ministerului Agriculturii si a APIA, cerând subventia de 4 milioane de euro pentru Comcereal Vaslui. Circul si manipularea din fata ministerului au fost coordonate tocmai de cãtre cei care vor beneficia de pe urma milioanelor de euro: Valeriu Cojocaru, directorul-marionetã al celor de la Trans Oil, Vasile Barnea, de la Iasi, care va primi 3 milioane de euro, patronul Comision Trade Brãila, Florin Cârligea, care are si el de primit în jur de un milion de euro. Demonstrând cã nu mai au scrupule, toti acesti patroni care au vândut seminte, îngrãsãminte, erbicide si motorinã cu adaosuri între 2-300% au stat alãturi de protestatari, care aveau pregãtite vuvuzele si pancarte cu mesaje anti-Daea (n.r. ministrul Agriculturii). Cum sã nu protestezi la Guvern, când ai milioane de euro de primit? Mascarada lui Cojocaru s-a terminat brusc, dupã ce acesta a venit fericit de la întâlnirea cu conducerea APIA si a Ministerului Agricultirii, anuntând la statie cã “vom plãti salariile si partenerii nostri agricoli, din banii de la APIA”. Despre cei 12.000 de proprietari de terenuri din Vaslui, care asteaptã banii de arendã de trei ani, niciun cuvânt! Iatã cã ceea ce ziarul nostru anunta acum câteva luni, cum cã banii de la APIA vor dispãrea în firmele suveicã ale moldovenilor s-a adeverit. Acum sã vedem cum va muta ministrul Daea în acest complicat joc al nervilor. Dacã vechii actionari de la Comcereal vor reusi sã reintre înapoi în firmã, în timp util, adicã pânã la venirea subventiei, atunci banii vor ajunge la proprietarii de teren. Dacã nu, milioanele de euro vor ajunge la cãmilele Muhamad

Dupã circul fãcut si regizat ieri de afaceristii Barnea, Cojocaru si Cârligea, cu televiziuni aduse la misto în fata Ministerului Agriculturii (o echipã de la Tele M Iasi, adusã de fratii Barnea, plus Bucuresti TV, o televiziune localã, în timp ce televiziunile nationale au dat cu flit acestei mascarade, n.r.) se pot trage multe concluzii. Declaratiile lui Cojocaru, de la iesirea din sediul Ministerului Agriculturii, dupã întâlnirea cu secretarul de stat Mares si directorul general APIA, Pintea, au fost mai mult entuziasmante. “Avem speranta, dupã discutia cu conducerea Ministerului Agriculturii si APIA, cã în momentul în care se terminã de verificat sesizãrile fãcute de prietenii nostri, pânã la sfârsitul sãptãmânii, ni se vor alimenta conturile. Vom plãti salariile restante cãtre angajati, care nu sunt plãtiti de patru luni de zile, si cãtre partenerii nostri agricoli, care ne-au aprovizionat cu motorinã, seminte si am putut lucra 16.000 de hectare, fãrã niciun credit”, a strigat Cojocaru, la megafon, în culmea fericirii. Acelasi individ venit de peste Prut, marioneta celor de la Trans Oil, spunea în urmã cu o lunã de zile cã va da banii de la subventia APIA cãtre fermierii din judetul Vaslui, imediat ce banii vin de la Agentia de Plãti. “Fermierii vor primi bani în cel mai scurt timp, avem decizie la platã de la APIA. Am depus cereri în baza tabelelor de la primãrii”, spunea Cojocaru, la B1Tv. Se demonstreazã, astfel, ceea ce ziarul nostru sustine de mai bine de o lunã de zile. Cã toate mitingurile de doi lei, cu oameni scosi fortat în stradã, sunt doar pentru a plãti milioane de euro cãtre firmele fratilor Barnea sau a “regelui combustibilului de la Brãila”, Florin Cârligea.

Sotii Vieru si Romeo Chiscã, “patronul” de la Comcereal Global, primii la protest!

Dacã cei 12.000 de proprietari de terenuri din Vaslui ar fi venit în fata Ministerului Agriculturii, ieri, sã-si strige nemultumirile acumulate în ultimii trei ani, probabil cã Valeriu Cojocaru ar fi luat-o la fugã. Ori, tupeistul afacerist moldovean i-a chemat la protest inclusiv pe cei care au de primit milioane de euro, “partenerii agricoli” ai sãi, pentru a striga împotriva Guvernului: Florin Cârligea, un milionar de la Brãila, patronul Comision Trade, care are de primit câteva sute de mii de euro, Vasile Barnea, cel care controleazã ABV Wine si Federal Business, care are de primit 3 milioane de euro din subventia de la APIA, plus alti patroni care au de primit bani de la Comcereal. Cu totii, s-au asezat în tarc sau în jurul tarcului pãzit si de jandarmi si au supravegheat desfãsurarea ostilitãtilor, visând deja la milioanele de euro care vor veni de la Comcereal. Dar, oare, cât va mai minti acest individ, Valeriu Cojocaru, miile de tãrani care au dat terenurile la Comcereal si nu au primit arendã de trei ani de zile? Primii care au sosit la protest au fost sotii Vieru, de la Comcereal, împreunã cu Romeo Chiscã, patronul firmei cãpusã Comcereal Global. Cu sapcã pe cap, ochelari de soare si rucsac în spate, Ioan Vieru, directorul tehnic de la Comcereal pãrea un turist în vizitã prin Bucuresti. L-am vãzut, tot cu rucsac în spate, si pe Vasile Barnea, patronul firmelor ABV Wine si Federal Business, care s-a asigurat cã se face destul scandal la Guvern pentru cele 3 milioane de euro, pe care le va primi de la Comcereal. La fel de fericit pãrea si Florin Cârligea, patronul Comision Trade, cel care a adus un grup de salariati extrem de agitati, care au strigat într-una “Hotii, hotii”, de parcã ministrul Agriculturii le furase ceva din case… S-a adeverit proverbul cu “Hotii care strigã hotii”, pentru cã adevãratii hoti sunt cei nu au plãtit arenda cãtre cei 12.000 de proprietari în ultimii trei ani, si nu ministrul Agriculturii sau directorul APIA. Adevãratii hoti sunt cei care au preluat un mare biznis agricol, Comcereal Vaslui, în 2015, si au dus totul în sapã de lemn, pentru cã au încasat subventii, au fãcut productie, iar proprietarii de terenuri nu au primit nimic, nici mãcar un bob de grâu. Acum, cei care strigã “Hotii” îi vor îmbogãti pe afaceristi ca Barnea, care primeste 3 milioane de euro, sau pe patronul de la Brãila, cei care aplicã o “retetã” demnã de predat la facultãtile de economie: au livrat la Comcereal motorinã, îngrãsãminte, pesticide cu adaosuri de 2-300%, dupã care au fortat firma sã le dea toti banii, desi aceasta intrã în faliment.

Directorul general al APIA: “Mai avem timp pânã pe 30 iunie, sã facem plata”

“Am stat de vorbã sapte minute cu dl. Cojocaru, i-am explicat cã pentru noi nu conteazã ce bani au de încasat, fie cã este vorba de 100 de euro, fie de 1 milion de euro. Producãtorul trebuie sã aibã dosarul eligibil. În cazul celor de la Comcereal existã mai multe plângeri formulate împotriva acestei societãti si noi trebuie sã verificãm toate aspectele. Nu ne-a venit, încã, de la Departamerntul juridic un rãspuns clar privind eligibilitatea acestui dosar, lucru care se va clarifica în curând. Suntem în termen, pentru cã subventiile se aocrdã pânã pe 30 iunie. Dacã nu mai sunt probleme, ei pot primi banii în 5, 12 sau 30 de zile. La acest moment, au primit avizul APIA Vaslui, ceea ce înseamnã cã dosarul este aproape în regulã, dar, vã repet, sunt multe sesizãri si noi trebiue sã le verificãm în detaliu. Închei prin a spune cã noi nu arbitrãm conflictele între douã societãti si nici nu ne interesezazã. Dacã dosarul este eligibil, plãtim, dacã nu, nu plãtim. Pe acest an, mai avem doar 1% din cereri de rezolvat, Comcereal se înscrie în acest procent”, a spus Adrian Pintea, directorul general APIA.