|

Snopiti în bãtaie de politisti!

Doi bãrbati sustin cã au fost:

ANCHETÃ Acuzatii grave la Bârlad, aduse tocmai celor care ar trebui sã respecte legea si sã vegheze la respectarea ei. Doi bãrbati din comuna Bogdãnita sustin cã au fost snopiti în bãtaie de oamenii legii, unul la sectia de politie din comuna de domiciliu, iar celãlalt la sediul Politiei Bârlad. “M-au lovit cu scaunul în cap si cu pumnii si picioarele în abdomen si piept. Am capul spart si trei coaste rupte. Întâi m-au bãtut si apoi au început cu întrebãrile. Nu am fãcut nimic, sunt nevinovat!”, ne-a declarat unul dintre ei. Cei doi si-au scos certificat medico-legal si sunt decisi sã meargã cât mai departe pentru ca cei vinovati sã fie pedepsiti. “Când l-au luat pe bãiatul meu de acasã nu avea nimic. Când a iesit de la Postul de politie abia se putea tine pe picioare. Sã nu-mi spunã ei cã a cãzut singur de pe scaun si s-a lovit. În asemenea hal?”, ne-a spus mama unuia dintre ei.

“M-au pus sã stau cu fundul pe WC sã îmi revin”

Daniel Ionel Marangoci, în vârstã de 26 de ani, si Florin Andrei Dospin, de 44 de ani, ambii din localitatea Coroiesti, comuna Bogdãnita, sustin cã la sfârsitul sãptãmânii trecute au fost bãtuti de politisti fãrã niciun motiv. Se pare cã în ultima lunã, în comuna respectivã, au avut loc mai multe furturi din locuinte cu autor necunoscut. Fiind suspecti, cei doi au fost audiati. Mai mult, la locuintele lor s-au efectuat perchezitii, însã bunurile furate nu au fost gãsite. Florin Andrei Dospin ne-a povestit cã în timpul audierilor de la Bârlad a fost bãtut crunt cu pumnii si picioarele, iar la un moment dat a fost lovit cu scaunul în cap. “Initial l-au luat pe bãiatul meu la audieri. Are anumite probleme de sãnãtate… Apoi am primit si eu citatie sã mã prezint la Politia Bârlad, la camera 33. Am luat microbuzul si am venit joi dimineatã, la ora 09.00. Era un politist înalt, cu ochelari. M-a întrebat ce am fãcut cu bunurile furate, iar eu i-am rãspuns cã nu am fãcut nimic. Apoi mi-a dat un pumn dupã cap si unul în stomac. Am cãzut de pe scaun. «Lasã cã o sã spui tu tot!», mi-a zis politistul. Pânã seara la ora 20.00 m-a bãtut fãrã oprire. La un moment dat m-a lovit cu scaunul în cap. Eram plin de sânge si mi s-a fãcut rãu. Ca sã imi revin m-au pus sã stau cu fundul pe WC. Între timp, politistul mi-a curãtat hainele si încãltãrile de sânge. Cât eram la baie m-a spãlat pe cap, sã nu rãmânã nicio urmã de sânge. La urmã mi-a spus cã dacã recunosc îmi oferã un loc de muncã bine plãtit, douã sticle de rachiu si 100 de lei. Nu aveam ce sã recunosc, pentru cã nu am fãcut absolut nimic. Mai târziu l-au adus si pe bãiatul meu. De acelasi tratament a avut si el parte. Am înteles cã l-a pus sã semneze o hârtie, iar el ca sã scape de bãtaie a semnat. El e bolnav, are handicap de gradul II. Am venit apoi la spital si doctorii mi-au spus cã am trei coaste rupte. Am scos certificat medico-legal si voi merge la Vaslui la Inspectoratul de Politie ca sã se facã dreptate”, a declarat Florin Andrei Dospin. Celãlalt bãrbat, Daniel Ionel Marangoci, sustine cã a fost bãtut la Postul de Politie din Bogdãnita de mai multi politisti, inclusiv seful de post: “Dupã perchezitii m-au luat de acasã, spunându-mi cã trebuie sã merg pânã la Postul de Politie. Acolo am asteptat cam o jumãtate de orã afarã, dupã care m-au bãgat într-o încãpere si m-au pus sã-i numãr câti sunt ei. Erau nouã politisti. M-au întrebat dacã stiu ceva despre furturile din comunã. Le-am spus cã nu stiu absolut nimic. Apoi au tãbãrât cu totii pe mine si au început sã mã loveascã. M-au bãtut de la ora 11.00 pânã pe la ora 16.00, când a venit mama dupã mine. Mi-au pus cãtusele si m-au lovit peste tot. M-au pus jos si au dat cu picioarele si bastonul. Nu-i cunosc pe cei care m-au lovit, în afarã de seful de post”.

Rudele celor doi sunt îngrozite

Luni dimineatã, Daniel Ionel Marangoci si Florin Andrei Dospin s-au prezentat la spital pentru a obtine certificat medic-legal. Primul era însotit de mama, iar cel de-al doilea bãrbat de o sorã. “Pe data de 4 decembrie au venit trei politisti acasã. Bãiatul meu stãtea la masã. L-au luat ca si cum nu ar fi avut pãrinti, fãrã sã ne spunã nimic. Au trecut câteva ore si copilul meu nu a mai venit acasã. Ca mamã eu mai pot avea liniste când stiu cã l-au luat politistii si nu mai am niciun semn? Pe la ora 16.00 m-am dus la Postul de Politie sã vãd ce e cu bãiatul. Stiti ce mi-au spus? «Ce credeti, doamnã, cã noi batem oamenii?» Le-am spus cã da, pentru cã am mai auzit si alte cazuri. De unde sã stiu eu cã el era bãtut mãr? Stãtea pe un scaun, cu fata în mâini si nu spunea nimic. Probabil l-au amenintat sã tacã din gurã. Am plecat si peste o orã au venit doi politisti acasã. Eu le-am spus sã caute în casã ca sã se convingã cã bãiatul meu nu a luat nimic. Mi-au zis sã scot filtrul de cafea si alte lucruri, pentru cã Daniel a recunoscut cã el e autorul. De unde sã le scot eu, cã nu stiam nimic de asa ceva? Au fãcut perchezitie, au scos tot afarã din casã. Nu au gãsit nimic. Când a iesit seara de la Postul de politie abia se putea tine pe picioare. Sã nu-mi spunã ei cã a cãzut singur de pe scaun si s-a lovit. În asemenea hal? Intentionãm sã mergem la Vaslui la Inspectoratul de Politie pentru a ne face dreptate, iar cei vinovati sã fie aspru sanctionati. Dacã nu rezolvãm nimic ne urcãm în tren mergem la Bucuresti. Asa ceva nu se poate!”, ne-a declarat mama lui Daniel Ionel Marangoci. De cealaltã parte, sora lui Florin Andrei Dospin crede cã nimeni nu ar fi atât de curajos sã-si provoace singur asemenea leziuni: “Cum sã intri sãnãtos în sectia de Politie si sã iesi cu capul spart si trei coaste rupte. Cazi pe scãri, îti spargi capul, îti rupi o coastã… dar chiar trei coaste rupte? Acolo a fost mãcel în toatã regula!”.

Cele douã persoane pot face o sesizare…

În replicã la acuzatiile celor doi bãrbati, comisarul Marinel Gâlcã, adjunctul Politiei Bârlad, ne-a declarat: “Cu privire la cele semnalate de dumneavoastrã, vã pot preciza cã la nivelul Postului de Politie Bogdãnita existã mai multe sesizãri din partea unor cetãteni din localitate, cu privire la furturi din locuinte sãvârsite în decurs de câteva luni, rãmase initial cu autori necunoscuti. În urma activitãtilor politienesti desfãsurate, au fost identificate mai multe persoane. În continuare se efectueazã cercetãri, se administreazã probatorii si, prin Parchet si instanta de judecatã, se va propune solutia legalã. Referitor la aspectele sesizate, vã pot spune cã este în afara fisei postului, a statutului, a eticii si a deontologiei politistului, organe de urmãrire penalã, ca sã aibã un comportament necorespunzãtor. În situatia în care persoanele respective se simt nedreptãtite cu privire la cercetãri, au dreptul legal de a face o sesizare. Este dreptul constitutional la petitionare”.