|

“Soarta lui Băsescu este din nou incertă. CCR prelungeşte agonia din România”. Decizia Curţii Constituţionale, în presa străină

Amânarea deciziei Curţii Constituţionale a surprins presa internaţională, care tratează pe larg situaţia din România. Agenţiile de presă prevăd că incertitudinea politică din ţara noastră va continua, poate chiar până la alegerile parlamentare.

“România rămâne în ceaţă în ce priveşte destituirea preşedintelui”, titrează agenţia France Presse, reluată de numeroase ziare de limbă franceză.

“Gestul surprinzător (al Curţii Constituţionale) prelungeşte criza politică în care se află ţara de mai bine de o lună”, adaugă France Presse.

“Până la urmă, românii ar putea să fi reuşit să-şi dea jos preşedintele”, scrie corespondentul european al ziarului New York Times. “Soarta lui Băsescu este din nou incertă iar analiştii spun că decizia Curţii a intensificat bătălia dintre el şi dl Ponta, care i-a cerut lui Băsescu să demisioneze deşi la referendum nu s-a întrunit cvorumul”, relevă cotidianul american.

“Curtea din România amână decizia asupra demiterii şi astfel prelungeşte agonia”, este titlul sugestiv ales de agenţia Reuters. “Disputa pune la îndoială cu privire la acordul de ajutor cu FMI, ceea ce a coborât cursul monedei naţionale la niveluri record. Agenţii de schimb cred că leul va testa cursuri minime istorice cât timp situaţia rămâne neclară”, avertizează Reuters.

Revista britanică Economist informează şi ea despre noile evoluţii din România, sub titlul cu rezonanţă sportivă “Băsescu contra Ponta, continuarea. Va rămâne preşedintele României în funcţie?” “Economia pare să necesite întreaga atenţie a guvernului, dar lupta politică ar putea continua până la alegerile din noiembrie, care vor confirma, probabil, majoritatea dlui Ponta în parlament”, este concluzia articolului din Economist.

Amânarea deciziei Curţii Constituţionale este comentată, în termeni similari, şi de alte mari publicaţii internaţionale, între care Financial Times, Washington Post sau, în Spania, ABC.

www.antena3.ro