|

Sofer de tir cu coronavirus si trei medici în izolare, din cauza unui asistent imprundent!

ALERTÃ LA HUSI !

RUMOARE… Un bãrbat în vârstã de 40 de ani, sofer de TIR, este primul husean diagnosticat cu coronavirus. Acesta a ajuns duminicã, la ora 12,00, la Spitalul din oras, acuzând dureri crunte de stomac, vãrsãturi si greturi, dar, atentie, fãrã febrã, asa cum este specific virusului COVID 19. Cadrele medicale însã, aflând cã acesta se întorsese recent din Germania, au considerat cã trebuie testat rapid pentru coronavirus. Din pãcate însã, reactia promptã în privinta testãrii, a fost zãdãrnicitã de modul în care s-a gestionat contactul cu bãrbatul infectat. Din aceastã cauzã, toti cei trei medici care au evaluat acest caz au fost nevoiti sã se izoleze de ieri, la domiciliu. Concret, acestia au povestit cã asistentul medical care a venit în contact direct cu soferul de TIR, s-a schimbat de echipamentul de protectie chiar în camera unde erau cei trei medici. Un gest complet imprudent, dar care ar putea sã îi coste sãnãtatea pe cei trei medici. Prevãzãtori, acestia s-au autoizolat, din momentul în care s-a dus vestea cã testul ar fi iesit pozitiv. Politia, spun vecinii soferului de TIR, a fost acasã la bãrbat, pentru ancheta epidemiologicã. Vecinii spun cã omul, de la revenirea din Germania, ar fi iesit din curte si a fost pe la magazine, însã el a declarat cã s-a autoizolat din primul moment. E important de spus cã atât Spitalul Husi cât si DSP Vaslui au pãstrat, oficial, tãcerea în legãturã cu informatia “scãpatã” în presã, despre huseanul afectat de coronavirus. Neoficial însã, voci cu autoritate au confirmat infectarea bãrbatului.

Duminicã, 22 martie, în jurul orelor 12, 00, s-a prezentat singur la Spitalul din Husi, bãrbatul în vârstã de 40 de ani. Acesta, spun cadrele medicale, a fost oprit mai întâi la cort, unde a completat chestionarul si unde, onest, acesta a declarat cã s-a întors recent din Germania, unde a lucrat ca sofer de TIR. Omul acuza dureri de stomac, vãrãsãturi si greturi. Era însã afebril, mai spun cadrele medicale. Fiind întrebat mai în amãnunt despre situatia sa, bãrbatul a povestit cã în Germania ar fi stat în carantinã si chiar ar fi fost testat pentru coronavirus, dar testul a iesit negativ. De aceea a si putut porni cãtre tarã, a spus el. Acasã însã i s-a fãcut rãu si a crezut cã are o problemã digestivã. Aflând toate acestea, cadrele medicale au procedat corect, ducând pacientul suspect de coronavirus într-un spatiu special amenajat, complet izolat. Problema a fost însã cã asistentul medical care a intrat în contact direct cu pacientul a venit si s-a schimbat de echipamentul de protectie chiar în camera în care se aflau cei trei medici. “Asta a fost, asta e realitatea. Asistentul medical s-a schimbat acolo, a lãsat echipamentul, iar în momentul în care s-a dus vestea cã testul de la Iasi ar fi iesit pozitiv, vã dati seama cã s-a declansat nebunia. Si, preventiv, izolarea la domiciliu a fost cea mai înteleaptã solutie, pentru urmãtoarele 14 zile”, au povestit cadrele medicale.

Reactii panicate: “Eu zic sã-l omorâm cu pietre, ca apoi sã ne plimbãm linistiti pe stradã!”

Ieri, nici Spitalul Husi, nici DSP Vaslui si Prefectura nu a vrut sã dea vreo declaratie oficialã despre huseanul de 40 de ani, desi, neoficial, detaliile “scãpaserã” în presã. Chiar dacã institutiile au anumite ratiuni pentru care sunt prudenti cu cifrele oferite public, oamenii au nevoie sã stie realitatea. Pe retelele de socializare, informatia despre cazul de coronavirus, a produs rumoare. Numele bãrbatului în cauzã s-a aflat repede si povesti (adevãrate sau nu) despre locurile pe unde ar fi umblat prin oras, pânã sã ajungã la Spital, au început sã circule. Unii l-au ponegrit pe bietul om, însã altii i-au laut apãrarea. “Vuieste urbea: primul caz depistat în Husi! Serios? Poate primul testat! Eu zic sã-l omorâm cu pietre, ca apoi sã ne plimbãm linistiti pe stradã! Nu-l cunosc pe acest bãiat, nu stiu dacã a respectat sau nu carantina. Poate si el s-a infectat de la alt inconstient. Insã, Dumnezeule, ce val de urã curge pe internet! Mã întreb dacã asta nu cumva e mai grav decât faptul cã s-au închis bisericile! Multã sãnãtate acestui bãiat! Eu cred ca se va face bine!”, a scris huseanca Teresa Balan.

Materialele de protectie din Spital, din ce în ce mai putine!

În Spitalul Husi, într-un alt spatiu de izolare se mai aflã, în prezent, un politist de frontierã. Bãrbatul s-a prezentat la Spitaul din Husi cu o searã înaintea soferului de TIR. El s-a prezentat cu probleme respiratorii destul de serioase, iar medicii au considerat cã punerea lui într-un spatiu izolat de ceilalti paceinti este necesarã. I s-a fãcut si acestuia un test de coronavirus, iar rezultatele urmeazã sã vinã. Asa stând lucrurile, medicii din Husi se pregãtesc din ce în ce mai serios, pentru provocãrile acestei epidemii. Primarul Ioan Ciupilan a declarat ieri cã, în acest moment, unitatea spitaliceascã din Husi are materiale de protectie pentru câteva zile, însã stocul este la limita epuizãrii. “Despre cazul cu soferul de TIR nu pot sã vã spun eu nimic. DSP-ul trebuie sã vã spunã. Eu pot sã vã spun cã ne-am strãduit ca spitalul sã aibã cele necesare. Dar e alarmantã situatia la care s-a ajuns. Suntem nevoiti sã dãm câte 13 – 15 lei pe o sticlã de spirt si aproape 50 de lei pe o mascã cu supapã. Ar trebui fãcut ceva”, a spus primarul Ioan Ciupilan.