|

Soferii de tir care suferã de apnee în somn nu mai pot conduce

NOU…Fisa medicalã necesarã pentru obtinerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilã timp de un an de la emitere, conform unui ordin apãrut vineri, în Monitorul Oficial. Asta în conditiile în care aceasta avea pânã acum o valabilitate de doar sase luni. În plus, a apãrut un nou model al fisei medicale, ce contine si examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru masini mari, pentru a vedea dacã au apnee, o boalã care pânã acum în Râmânia nu era recunoscutã. Efectele acestea pentru soferi sunt devastatoare, deoarece cei suferinzi adorm la volan fãrã sã-si dea seama.

Noutatea majorã este valabilitatea fisei medicale, de care au nevoie atât viitorii soferi cât si actualii conducãtori auto, care a fost dublatã, de la sase luni la un an. Astfel, documentul paote fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obtinere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obtinut. Singura schimbare, în afarã de valabilitate, este aparitia, pe lista examinãrilor medicale necesare, a pneumologiei. Aceasta rubricã va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfã sau pentru autobuze, adicã pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. Astfel, toti soferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testati pentru apnee în somn, în conditiile în care acum doar cei suspectati de apnee trebuie sã se ducã la medicul specialist pentru a obtine avizul. Soferii suspectati cã suferã de apnee în somn sunt obligati sã meargã la doctor penru a obtine avizul, altfel nu pot obtine permisul. Pentru cei care existã suspiciuni de apnee moderatã sau severã în somn de tip obstructiv trebuie sã meargã la o consultatie medicalã, pentru a obtine un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obtine permisul doar dacã dovedesc cã îsi controleazã afectiunea, cã respectã un tratament adecvat si cã prezintã îmbunãtãtiri în ceea ce priveste somnolenta, fapt afirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie sã se ducã periodic la controale medicale. Toate celãlalte reguli de pânã acum rãmân neschimbate, chiar dacã s-a adãugat aceastã nouã rubricã “Pneumologie” la fisa medicalã.

Apneea, tratatã si la Spitalul Judetean Vaslui

Vasluienii care se confruntã cu opriri repetate ale respiretiei în timpul somnului îsi pot trata de acum înainte problema de sãnãtate la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Cea mai mare unitate sanitarã din judet a inclus, de curând, în portofoliul propriu si acest nou serviciu medical, care va fi acordat de medicul cu competente în somnologie, dr. Cristian Cojocaru.