|

Spaga din spitale, un fenomen care va dispãrea în timp

ÎN SCÃDERE… Ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea, a declarat, cu privire la “spaga” în spitale, cã acest obicei încã mai existã, însã nivelul a scãzut. Pintea precizat cã acest fenomen nu va dispãrea decât în timp. Obiceiul micilor atentii date medicilor a scãzut în intensitate si în Vaslui, unitãtile medicale din judetul nostru pozitionându-se la coada unui clasament fãcut la nivel national privind spaga dn spitale.

“Avem un chestionar de feek-back pe care îl prelucrãm. Raportul acesta se publicã pe site-ul ministerului, dar în afara acestor cifre seci eu am acces si la date mai multe si pot sã vãd si spitalele unde se percepe declarativ, pentru cã pacientii spun asta. Nivelul a scãzut. Era de asteptat sã scadã. Nu va dispãrea acest fenomen, decât poate în timp. Dar suntem de vinã cu totii, si pacienti si personalul medical. Mã întreba cineva dacã sunt de acord cu ceea ce se întâmplã la Spitalul Judetean Bistrita, în sensul cã managerul a instituit o regulã cum cã pacientii semneazã la intrarea în spital cã nu vor da spagã. Cineva mã întreba de ce nu si personalul medical? Personalul medical are un regulament de ordine interioarã, are o fisã a postului în care nu scrie cã trebuie sã pretindã, dimpotrivã. Spuneam de multã vreme cã, dacã fiecare ar respecta ceea ce e scris în fisa postului, lucrurile ar sta altfel”, a spus Sorina Pintea.

Spaga, un fenomen tot mai strãin în spitalele din judetul Vaslui

Anti-Bribery Synergy  a publicat, zilele trecute, prima sintezã a unui indicator utilizat în vederea monitorizãrii performantelor operationale în domeniul prevenirii si combaterii mitei în spitalele din România. Topul mitei a fost realizat dupã ce au fost intervievati pacienti din 352 de spitale din România. Din judetul Vaslui, toate cele patru spitale au intrat în clasamentul mitei, s-au pozitionat mai pe la coada ierarhiei. Potrivit sursei precizate mai sus, doar în spitalele din Bârlad si Vaslui se mai percepe spagã, însã fenomenul nu este unul de speriat. Spitalele din Husi si Murgeni figureazã cu 0 solicitãri de mitã din partea cadrelor medicale de la bolnavi.