|

Spitalele românesti raporteazã de zece ori mai putine infectii nosocomiale decât cele din tãrile vestice

PARADOX… Construite, în marea lor majortate, în epoca ceausistã, spitalele din România au printre cea mai micã medie din Uniunea Europeanã atunci când vine vorba de raportarea infectiilor nosocomiale. Potrivit presedintelui Societãtii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, raportarea infectiilor asociate asistentei medicale este de cel putin zece ori mai micã decât în orice altã tarã din vestul Europei. La nivelul judetului Vaslui, unitatea sanitarã cu cele mai multe raportãri este Spitalul Judetean de Urgentã, urmat Spitalul “Elena Beldiman” Bârlad.

Odatã cu tragedia din Clubul Colectiv, soldatã cu moartea a 65 de persoane, problema infectiilor intraspitalicesti a devenit cunoscutã la scarã largã în România. Dincolo de strategiile pe hârtie, limitarea acestor infectii, imposibil de evitat în totalitate, nu are încã solutii viabile. “Discutãm despre una dintre problemele care ar trebui sã fie cu adevãrat preocupante pentru sistemul de sãnãtate publicã din tara noastrã asa cum este tratatã si la nivel international si este una dintre conditiile esentiale privind siguranta pacientului sã putem sã controlãm circulatia bacteriilor multirezistente si sã prevenim în mãsura posibilului infectiile produse de bacteriile multirezistente”, a spus Alexandru Rafila, presedintele Societãtii Române de Microbiologie.

Infectiile nosocomiale din România, sub media europeanã

Conform datelor centralizate de Institutul National pentru Sãnãtate Publicã (INSP), în ultimii doi ani, media raportãrilor nu depãsea, în România, 2,65%. Asta în conditiile în care în Germania procentul ajungea spre 4%. Media UE este la 5,5%, iar tãrile cu cele mai mari raportãri sunt Grecia, Portugalia, Italia, Finlanda si Cipru, toate peste 8%. În clasamentul european, România este în grupa celor mai mici raportãri, conform unui document al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

Raportãrile din judetul Vaslui, în crestere în ultimii ani

Potrivit ultimelor raportãri fãcute cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui, cele mai multe cazuri de infectii nosocomiale au fost înregistrate la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde au fost constatate 144 de cazuri. La Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad s-au înregistrat 99 de cazuri, iar la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, doar 7 cazuri. Privind repartitia pe sectii a acestor infectii nosocomiale, rezultã cã cele mai mari probleme sunt pe sectiile de Neurologie (34 cazuri raportate), Chirurgie (21 cazuri raportate), A.T.I. (12 cazuri raportate). Principalele cauze ale acestor infectii intraspitalicesti sunt digestive (180 cazuri), urinare (34 cazuri), plãgi chirurgicale (12 cazuri), septicemie (7 cazuri), respiratorii (6 cazuri). Potrivit reprezentantilor DSP Vaslui, numãrul infectiilor scoase la luminã a crescut în ultimii ani datoritã unei raportãri mai apropiate de realitate.