spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Spitalele vasluiene, introduse într-un program national pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene

- Advertisement -

SOLUTIE PE FOI… Infectiile nosocomiale reprezintã, în continuare, una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntã sistemul sanitar românesc. În primele nouã luni ale anului trecut, la nivelul judetului Vaslui au fost raportate 190 de cazuri de infectii dobândite în spitale, însã voci din interior spun cã numãrul lor este de mult mai mare, chiar de ordinul miilor. Pentru a mai diminua din proportiile negative ale acestui flagel, Ministerul Sãnãtãtii a început sã lucreze la elaboarea unui plan pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene. Primul pas va fi acela de a obliga spitalele sã aibã zonã de microbiologie în laborator, pentru depistarea infectiilor.

Reprezentatii Ministerului Sãnãtãtii lucreazã la elaborarea unui plan national pentru limitarea rezistentei la antimicrobiene si a efectelor infectiilor asociate actului medical, plan care ar putea fi gata într-un an, a afirmat ministrul Sãnãtãtii, Sorina Pintea. Oficialul a aratat cã anul trecut, printr-o hotãrâre de Guvern, a fost înfiintat un comitet interministerial cu scopul de a elabora strategia pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene. “Acest plan de actiune va cuprinde directii care vor duce la limitarea rezistentei la antimicrobiene si la limitarea efectelor infectiilor asociate actului medical”, a mai precizat Sorina Pintea. Planul urmeazã sã fie creat cu ajutorul expertilor Comisiei Europene, ai Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii si ai Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor. “Am ales sã colaborez cu aceste entitãti pentru a avea un cadru potrivit acestui plan national, adaptat nevoilor României. Anul trecut am avut o ratã dublã a infectiilor asociate actului medical, tocmai pentru cã am început sã le raportãm. În 2016 si 2017, nivelul era foarte mic”, a spus Pintea. Ministrul a mai precizat cã primul pas va fi acela de a obliga spitalele sã aibã zonã de microbiologie în laborator, pentru depistarea infectiilor. “Prin intermediul acestor zone de microbiologie vom depista activ aceste infectii”, a mai explicat Pintea.

190 de infectii în primele nouã luni

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în anul 2018 unitãtile sanitare din judetul Vaslui au depistat, declarat si raportat un numãr de 190 de cazuri de infectii intraspitalicesti, dintre care: 108 cazuri la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, 77 de cazuri la Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad, cinci cazuri la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” Husi, si niciun caz la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. La spitalul din Vaslui, cele mai multe infectii nosocomiale sunt digestive (71 de cazuri) si urinare (17 cazuri). Si la unitatea medicalã din Bârlad, pe primul loc sunt infectiile digestive (63 cazuri), urmate de plãgile chirurgicale (5 cazuri) . La Husi, în anul 2018, s-au înregistrat cinci infectii nosocomiale, toate digestive. În 2014, cele patru unitãti sanitare din judetul Vaslui au raportat 94 de infectii intraspitalicesti, în 2015 au fost declarate 118 cazuri, iar în 2017 s-a ajuns la 279 de cazuri. Potrivit reprezentantilor DSP Vaslui, numãrul cazurilor declarate a crescut în ultimii ani datoritã unei raportãri “mai apropiate de realitate”. Datele furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui aratã cã spitalele vasluiene, la fel ca si cele din restul tãrii, ascund încã sub pres situatia realã a îmbolnãvirilor nosocomiale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.