spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Spitalul de Urgentã Vaslui si-a cumpãrat echipamente pentru recoltare plasmã, de uz industrial, desi donatorii lipsesc cu desãvârsire!

- Advertisement -

PE CE MAI DÃM BANII… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a cheltuit o avere pe un congelator de congelare ultrarapidã a plasmei si un congelator de stocare a plasmei, asta în conditiile în care, de la înfiintarea lui, orasul Vaslui nu a avut niciun punct de transfuzie sanguinã si, prin urmare, niciun donator de plasmã. Conducerea spitalului se gândeste probabil la vremuri mai bune, când vasluienii se vor cãlca în picioare pentru a dona, altfel achizitiile fãcute nu se explicã. Mai ales cã ambele congelatoare fac acelasi lucru: congeleazã plasma. Diferentele însã sunt mai multe, inclusiv de pret. „Diferenta dintre un congelator de congelare rapidã si un congelator normal, de stocare, este urmãtoarea: primul îti oferã o perioadã de pãstrare în congelator a plasmei de doi ani de zile. Adicã iei plasma, o congelezi în acel congelator de congelare ultrarapidã, iar dupã aia poti sã o tii în acel congelator de stocare timp de doi ani de zile. Dacã nu ai congelator de congelare rapidã, bagi plasma direct în congelatorul de stocare, acolo se congeleazã, dar în urma acestui proces, plasma poate fi tinutã doar între sase luni si un an. Acel congelator de congelare ultrarapidã se foloseste doar pentru uz industrial, pentru companiile care produc medicamente pe bazã de plasmã sau pentru bãncile centrale de plasmã, acolo unde au cantitãti foarte mari. De aceea, achizitia fãcutã de Spitalul Judetean Vaslui nu se justificã deloc. E ca si cum ti-ai lua un autobuz sã te plimbi prin tarã, desi tu ai doar patru membri de familie”, ne-a declarat o sursã din sistemul medical.

De aproximativ douã sãptãmâni, România a intrat în rândul statelor care vor folosi transfuzia cu plasmã ca tratament experimental în lupta cu noul coronavirus. Este o metodã folositã prima datã de medicii chinezi, care a fost preluatã si în Coreea de Sud, iar din 24 martie, a fost pusã în practicã si în SUA. Nu este un tratament nou. A mai fost folosit în ultima sutã de ani în boli cum ar fi poliomielita sau pojarul. Se bazeazã pe principiul cã sângele unei persoane care s-a vindecat de o anumitã boalã contine anticorpi în plasma (una dintre componentele sângelui) care l-ar putea ajuta pe un alt bolnav. Dacã în alte tãri plasma se foloseste de ani de zile, în România acest tratament se aflã la început de drum, spitalele si centrele de transfuzie sanguinã din tarã abia dotându-se cu echipamentele necesare recoltãrii plasmei. Printre centrele de transfuzie sanguinã care au primit un astfel de echipament este si cel de la Bârlad.

CTS Bârlad cu aparatul, SJU Vaslui cu congelatoarele

Pentru a putea colecta plasmã, Centrul de Transfuzie (CTS) Bârlad mai avea nevoie, pe lângã echipamentul de colectare, si de congelatoare pentru depozitarea ei. Aici a intervenit Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, care a dat în folosintã CTS-ului, pânã la sfârsitul anului, un congelator de congelare rapidã si un congelator de stocare a plasmei, douã echipamente fãrã de care lichidul si-ar pierde din proprietãti dupã o singurã orã de la colectare. Anuntul împrumutãrii aparaturii a fost fãcut public de conducerea SJU Vaslui, pe pagina de facebook a institutiei: „Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a pus la dispozitia CTS Bârlad, cu titlu gratuit, un congelator de congelare rapidã a plasmei colectate, precum si a unui congelator de stocare a plasmei. (…)SJU Vaslui se considerã parte a acestui demers deoarece contributia unitãtii noastre a fost prin punerea la dispozitie, cu titlu gratuit, în regim comodat, a celor douã echipamente medicale în valoare de 155.414 lei ( 31.717 euro), fãcând posibilã derularea proiectului în integralitatea lui”, anunta conducerea SJU Vaslui, sãptãmâna trecutã.

SJU Vaslui, fãrã punct de transfuzie sanguinã, dar cu echipamente peste toate centrele regionale din tarã

Postarea distribuitã pe facebook a stârnit un val de reactii în mediul online, unii apreciind gestul fãcut de conducerea SJU Vaslui, altii ridicând mari semne de întrebare asupra necesitãtii unor astfel de echipamente într-un judet cu zero donatori de plasmã. „De la început, vreau sã spun cã acel congelator de congelare rapidã achizitionat de Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui nu e un lucru rãu, însã este complet inutil raportat la ce nivel de colectare a plasmei este la Vaslui. Echipamentul acela a fost cumpãrat, cel mai probabil, dupã ce un smecher a prostit conducerea spitalului sau Consiliul Judetean, altfel nu se explicã. Cu regret o spun, dar e plin de smecheri în tara asta, care vor sã-ti vândã mai mult decât ai tu nevoie. La Vaslui era nevoie doar de congelator de stocare, nu de un congelator ultrarapid pentru cã nu au ce face cu el. Congelatoarele de congelare rapidã îl cumperi doar dacã tu esti procesator de plasmã. E necesar doar dacã produci cantitãti industriale si îti trebuie loc ca sã congelezi. Diferenta dintre un congelator de congelare rapidã si un congelator normal, de stocare, este urmãtoarea: primul îti oferã o perioadã de pãstrare în congelator a plasmei de doi ani de zile. Adicã iei plasma, o congelezi în acel congelator de congelare ultrarapidã, iar dupã aia poti sã o tii în acel congelator de stocare timp de doi ani de zile. Dacã nu, bagi plasma direct în congelatorul de stocare, acolo se congeleazã, dar în urma acestui proces, plasma poate fi tinutã doar între sase luni si un an. Acel congelator de congelare ultrarapidã se foloseste doar pentru uz industrial, pentru companiile care produc medicamente pe bazã de plasmã sau pentru bãncile centrale de plasmã, acolo unde au cantitãti foarte mari. De aceea, achizitia fãcutã de Spitalul Judetean Vaslui nu se justificã deloc. E ca si cum ti-ai lua un autobuz pentru a te plimba prin tarã, desi tu ai doar patru membri de familie. Spitalul Judetean Vaslui si-a luat si o masinã cu patru locuri, adicã acel congelator de stocare, dar si un autobuz, cum este congelatorul de congelare ultrarapidã. Din cunostintele mele, nici mãcar Centrul de Transfuzie Sanguinã Bucuresti nu are un asemenea echipament”, ne-a declarat o sursã din sistemul medical.

Se fac demersuri ca Institutul Cantacuzino sã intre în posesia unul astfel de congelator

Când vine vorba de echipamente medicale necesare depozitãrii plasmei, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui stã mult mai bine chiar si în comparatie cu Institutul Cantacuzino din Bucuresti, locul unde pânã nu de mult plasma era folositã pentru producerea imonoglobulinei. ” Sistemul de transfuzie din România este împãrtit în opt centre regionale, si nici mãcar aceste centre nu au asemenea echipament cum se gãseste la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Motivul e unul singur: la ora actualã România nu produce suficient de multã plasmã cât sã fie pãstratã doi ani de zile. O pãstrãm maxim un an de zile. Dacã am vrea sã o pãstrãm doi ani de zile, firesc ar fi sã nu o facem în fiecare centru judetean, ci într-un depozit central. În acest sens, în ultima perioadã s-a discutat la nivel înalt ca mãcar Institutului Cantacuzino, care fãcea vaccinuri si imonoglobulinã, sã devinã depozitarul central al plasmei, adicã locul unde plasma sã fie pãstratã pentru o perioadã mai lungã de timp. Doar într-un astfel de loc se justificã un asemenea congelator de congelare rapidã, pentru cã acolo vorbim de cantintãti mari de plasmã, care trebuie folositã în fabricarea medicamentelor. Trebuie înteles cã nu fiecare centru de transfuzie sanguinã îsi cumpãrã un autobuz. Fiecare centru îsi cumpãrã o masinã micã si când ai nevoie de un transport mai mare, apelezi la Cantacuzino. Când se umple „autobuzul” Cantacuzino, putem sã mai depozitãm plasmã în câteva centre regionale din tarã, dar nici într-un caz la Vaslui sau la Bârlad, unde donatorii de plasmã lipsesc cu desãvârsire. Cu tot respectul, ce s-a fãcut la Vaslui cu achizitionarea acelui echipament medical se numeste bãtaie de joc fatã de banul public”, ne-a mai declarat sursa noastrã din sistem.

„Nu am fãcut aceste achizitii de capul nostru”

Contactatã telefonic, conducerea Spitalului Judetean de urgentã Vaslui ne-a declarat cã achizitia de echipamente pentru punctul de transfuzie sanguinã nu a fost fãcutã la întâmplare, ci dupã mai multe recomandãri ale medicilor specialistilor. În plus, managerul Ana Rinder, precizeazã cã între un congelator de stocare si unul de congelare rapid sunt mai multe diferente, nu doar de pret. „Congelatorul de stocare a costat în jur de 21.000 de lei, în timp ce congelatorul de congelare rapidã a costat de aproape sase ori mai mult. Pe lângã asta, cele douã echipamente sunt douã lucruri diferite. Congelatorul cu congelare rapidã este dispozitivul în care este pusã plasma dupã maxim o orã de la recoltare. Dupã ce plasma e congelatã, se scoate de acolo si se depoziteazã în congelatorul de stocare a plasmei. Ca plasma sã-si pãstreze proprietãtile terapeutice, ea trebuie congelatã în maxim o orã de la recoltare, ori un simplu congelator de congelare a plasmei nu poate face aceastã operatiune. De aceea a trebuit achizitionat acel congelator de congelare rapidã. În plus, noi nu am cumpãrat cele douã congelatoare de capul nostru, ci în baza unei note de fundamentare. Comisia de Transfuzie si Hemovigilentã, compusã din mai multi medici, ne-a transmis ce trebuie sã achizitionãm pentru ca centrul de transfuzie sã primeascã autorizatie de functionare. Achizitiile au fost fãcute prin procedurã de licitatie deschisã. La congelatorul de congelare rapidã am avut doi ofertanti, la congelatorul de stocare au fost patru ofertanti. Licitatia nu a fost contestatã, de asta nu prea înteleg nici de unde aceste comentarii acum. Din pãcate asta e tara în care trãim, când se face ceva, ne supãrãm cã de ce se face, când nu se face nimic, cã de ce nu se face. Nu cred cã achizitionarea acestor congelatoare este un lucru rãu pentru Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, din contra!”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.