|

Spitalul din Bârlad a devenit spital suport în lupta cu Covid-19!

APEL…Ministerul Sãnãtãtii (MS) a emis un ordin prin care spitalul din Bârlad devine, alãturi de alte spitale de esalon 2 din tarã, spital suport pentru tratatrea infectiilor cu noul coronavirus, Covid-19. Cadrele medicale din spitalul bârlãdean sunt panicate, însã decise sã stea în prima linie, cu conditia sã aibã echipamentul de protectie asigurat si aparatura necesarã tratãrii celor infectati cu Covid-19. În acest sens au emis un comunicat apel, pe pagina institutiei sanitare, în care solicitã ajutoare pentru a avea tot ce le trebuie în lupta cu moartea si Covid-19. Toti pacientii care au alte boli vor fi tratati la spitalele din Vaslui si Husi, astfel cã spitalul Bârlad devine în totalitate unul în care vor fi tratati cei infectatati cu noul coronavirus Covid-19. Cazurile grave, de ATI vor fi trimise tot la Iasi, la spitalul de boli infectioase, iar dacã va fi depãsitã capacitatea spitalului (peste 1000 de pacienti) urmãtorii vor fi dusi la Vaslui.

Conducerea spitalului bârlãdean a luat la cunostintã cã Ministerul Sãnãtãtii a desemnat spitalul din Bârlad drept spital suport în lupta cu Covid-19. Speriati, dar decisi sã intre în lupta cu noul conoravirus, medicii si asistentele cer ajutor, pentru a avea tot ce este necesar ca sã fie protejati în timp ce au grijã de bolnavii infectati cu Covid-19. Iatã apelul fãcut pe site-ul spitalului:

„Suntem cu totii la rãzboi în cadrul pandemiei COVID-19!

Spitalul Municipal de Urgentã <<Elena Beldiman>> a fost desemnat spital COVID-19. Suntem hotãrîti sã ducem
aceastã luptã dar NU putem fãrã ajutorul dumneavoastrã! Avem la dispozitie doar 7 (sapte) ventilatoare, 13 monitoare functii vitale si echipamente de protectie insuficiente. Mesajul nostru are scopul solidaritãtii! Avem nevoie de voi ca sã
putem ajuta si sã putem face fatã acestei încercãri! Puteti dona bani:

-          În contul Asociatiei <<Sf. Spiridon>>,în cont RO71CECEVS0237RON0351896 sau

-         în contul Spitalului Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad în cont RO98 TREZ65721F370100XXXX.

Materialele sanitare donate pot fi aduse la sediul spitalului. Este momentul sã arãtãm cã suntem oameni si cã putem fi aproape si de la distantã! Vom sta în prima linie alãturi si împreunã cu dumneavoastrã!”, este apelul cadrelor medicale si al conducerii spitalului bârlãdean.

De ce Spitalul din Bârlad devine spital suport în lupta cu Covid-19

Într-o videoconferintã cu ministrul Sãnãtãtii, Victor Costache, care a avut loc la Prefectura Vaslui, s-a decis acum douã zile ca Spitalul Municipal „Elena Beldiman” Bârlad sã se transforme în Spital suport pentru tratamentul persoanelor izolate si carantinate COVID 19. Se stie exact cu ce probleme se confruntã spitalul din Bârlad, care este pus acum pe lista spitalelor suport din tarã ce vor primi de la UNIFARM toate materiale sanitare lipsã – mãsti de înaltã protectie, combinezoane protectoare, ochelari de protectie.

„Nu s-a ales Bârladul în ciuda Vasluiului sau Husului! La momentul actual, în Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui sunt internati aproximativ 250 de pacienti. Este vorba despre cei care nu au putut fi externati din cauza afectiunilor grave de care suferã: accidente vasculare, oameni care au fãcut infarct, pacienti operati recent, alte boli cardiovasculare sau cei care au nevoie de trombolizã ori chimioterapie. În continuare vasluienii din tot judetul vor beneficia de tratament de specialitate la Spitalul Judetean. Nu puteam sã ne asumãm riscul de a trata infectatii la Spitalul Judetean, în niciun judet din tarã. Aceste spitale trebuie sã se ocupe în principal de tratarea restului de afectiuni. Populatia nu se îmbolnãveste acum numai de coronavirus. Oamenii mai fac accident vasculare, mai sunt pacienti cu infarct, accidente rutiere grave. Poate un spital municipal sau orãsenesc sã se ocupe de aceste cazuri? Nu”, spun oficialii din Ministerul Sãnãtãtii.  Mai mult, specialistii spun cã lupta cu Covid-19 este una de logisticã, nu se fac operatii, nu se adminsitreazã tratamente injectabile!

Riscul sã ajungem ca Italia este foarte mare!

Cazurile grave, de ATI vor merge tot la Iasi, la spitalul de boli infectioase. Vor fi tratate doar cazurile simple la Bârlad, în special cei asimptomatici, care trebuie testati. Acum Bârladul are si Laborator de testare, donat de omul de afaceri Constantin Dulute, poate fi folosit si cel de la DSVSA Vaslui, dacã sunt multe cazuri. De asemenea, se vor testa cei suspecti si la spitalul din Vaslui. Dacã testul este pozitiv, atunci merge la spitalul din Bârlad, la tratament. Aceastã unitate spitaliceascã va fi dotatã cu ventilatoare si orice echipament necesar, se vor detasa medici epidemiologi. Dacã spitalul din Bârlad nu face fatã si vor fi multi pacienti infectati, vor fi dusi la Vaslui si atunci spitalul din Husi devine spital de rang 1, pentru cei cu alte boli grave”, mai precizeazã oficialii din Ministerul Sãnãtãtii. „Nu putem risca sã pãtim ca Italia. Marea gresealã a sistemului medical din Peninsulã a fost internarea pacientilor infectati prin toate unitãtile sanitare. Astfel, au picat imediat spitalele performante, iar cetãtenii care s-au îmbolnavit de alte afectiuni decât coronavirus, au fost expusi pericolului. Ce se întâmplã cu cetãtenii din toate colturile judetului care se îmbolnãvesc? Sunt tratati în sigurantã la Vaslui! Spitalul Judetean s-a angajat sã acorde sprijin spitalului bârlãdean, inclusiv resursã umanã”, au mai spus specialistii din Ministerul Sãnãtãtii.