|

Sportiv de 16 ani, dus constient la spital, dar “uitat” pe un pat, a intrat în comã!

ACUZATII DE MALPRAXIS

GRAV….Un adolescent de 16 ani din Vaslui a fost transportat de urgentã, joi seara, la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iasi, dupã ce a suferit un atac vascular cerebral, în timp ce se afla la antrenamente. Adelin C. practicã aikido de la vârsta de 5 ani, iar în ultimele sãptãmâni a început sã frecventeze un club de sporturi de contact din oras pentru a-si îmbunãtãti tactica. În timp ce fãcea încãlzirea, tânãrul i-a spus antrenorului cã nu se simte deloc bine, cã îi tiuie urechile si cã îi vine sã vomite. La ora 19:30, dupã doar o jumãtate de orã de la startul antrenamentului, bãiatul a fost preluat de ambulanta Terapie Intensivã Mobilã si transportat la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Aici i s-au fãcut toate analizele, inclusiv un computer tomograf. Putin dupã ora 23:00, realizând cã sunt depãsiti de gravitatea acestui caz, medicii vasluieni au decis transferarea pacientului la unitatea sanitarã din Iasi. Apropiatii lui Adelin spun cã sansele de supravietuire ale acestuia ar fi fost mai mari dacã medicii de la Vaslui l-ar fi tratat cu mai mult interes. “A fost dus constient la spital si mai bine de douã ore a fost uitat pe un pat de la Urgente. Medicii ne-au spus cã trebuie sã asteptãm pânã vin rezultatele la CT. Dacã actionau mai prompt, iar Adelin ar fi fost transportat mai repede la Iasi, poate alta era starea lui de sãnãtate acum”, ne-au spus amicii lui Adelin. Mama bãiatului îi roagã pe toti cei care îl cunosc pe Adelin, dar nu numai, sã spunã o rugãciune pentru sãnãtatea bãiatului ei. “Joi am aflat cã el are, din nastere, o malformatie pe creier. Se putea întâmpla oricând si oriunde aceastã tragedie. Nu e vina nimãnui cã s-a ajuns aici. Adelin a fost un luptãtor toatã viata si cu ajutorul bunului Dumnezeu, va depãsi si acest moment. Acum nu ne rãmâne decât sã ne rugãm pentru sãnãtatea lui”, ne-a declarat mama tânãrului. Primii care i-au urmat sfatul au fost preotii din Vaslui. Ieri, la slujba de duminicã, în toate bisericile din municipiul resedintã de judet s-au spus rugãciuni pentru însãnãtosirea lui Adelin.

“Un bãiat foarte disciplinat, linistit, care întotdeauna i-a plãcut sã practice diferite sporturi.” Asa îl descriu prietenii pe Adelin C. un adolescent de 16 ani din Vaslui, care acum se zbate între viatã si moarte pe patul unui spital din Iasi. Încã de când era la grãdinitã acesta practica aikido, o artã martialã japonezã care nu are ca scop lovirea oponentilor cu pumnul sau cu piciorul, ci mai degrabã folosirea energiei atacatorilor pentru a obtine controlul asupra lor. Nu i-a plãcut bãtaia, nu a fost genul de bãiat pus pe scandal, ba din contrã, atunci când se isca câte unul, încerca sã-l aplaneze. În urmã cu aproximativ o lunã si-a zis cã e loc de îmbunãtãtirea tacticilor de apãrare si asa s-a înscris la un club de sporturi de contact din oras. Joi era abia la al patrulea antrenament cu noii sãi coechipieri. A intrat la vestiare, s-a schimbat, iar apoi a început încãlzirea, cu diferite exercitii la sol. Dupã câteva minute si-a anuntat antrenorul cã nu se simte bine. “Mi-a zis cã îi e rãu, cã îl doare capul si cã vrea sã stea jos, pe scaun. Dupã ce s-a asezat pe scaun mi-a spus cã îi tiuie urechile si cã îi vine sã vomite. Când a vrut sã se ridice, si-a pierdut echilibrul si a cãzut la pãmânt. Era constient, dar nu se putea tine pe picioare. Mi-am dat seama cã e ceva în neregulã cu el si am sunat la salvare. Era în jur de 19:30”, îsi aminteste antrenorul lui Adelin.

Transportat de urgentã la spital

La sala de antrenamente a clubului respectiv a fost trimisã ambulanta TIM (Terapie Intensivã Mobilã), care l-a preluat pe tânãr si transportat la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Conform apropiatilor, în momentul când a ajuns la unitatea sanitarã, Adelin era constient, putea sã vorbeascã. Aici a intrat pe mâinile doctoritei Carmena Piseru, sefa sectiei UPU-SMURD. Aceasta i-a fãcut toate analizele, inclusiv un computer tomograf. A fost chematã si dr. neurolog Mariana Condrea care a preluat cazul, dar se pare cã a uitat de el. Prietenii lui Adelin, care asteptau pe holurile spitalului ca acesta sã se facã bine, ne-au declarat cã starea de sãnãtate a tânãrului nu se agrava dacã medicii nu îl tratau cu indiferentã. “A fost dus constient la spital si mai bine de douã ore a fost lãsat pe un pat de la Urgente. Medicii ne-au spus atât nouã, cât si celor de la club cã trebuie sã asteptãm pânã vin rezultatele la CT. Am asteptat de la 20:00 pânã aproape la 22:30. Atunci, Adelin si-a pierdut cunostinta. Dacã actionau mai prompt si îl transportau mai repede la Iasi, poate alta era starea lui de sãnãtate acum”, au spus prietenii acestuia.

Managerul SJU Vaslui: “S-a asteptat avizul de la Iasi, aproximativ o orã si jumãtate”

Ana Rinder, managerul Spitalului de Urgentã Vaslui, a declarat cã medicii din unitatea sanitarã pe care o conduce au fãcut tot ce a fost posibil în cazul lui Adelin, însã recunoaste cã s-a si pierdut putin timpul. “Pacientul a venit la spital în jurul orei 20:00, adus cu Terapie Intensivã Mobilã. A fost preluat de doamna doctor Piseru. I s-au fãcut toate investigatiile. A venit într-adevãr constient, dar foarte agitat. La ora 22:00 avea fãcute toate analizele, inclusiv Computer Tomograf. S-a asteptat avizul de la Iasi, aproximativ o orã si jumãtate, pentru cã nu se hotãrau dacã poate fi trasportat sau nu. În jurul orei 23:00 pacientul a plecat intubat de la Vaslui, în stare foarte gravã. Diagnosticul a fost de la început foarte grav. Cazul, de când a ajuns la noi, era aproape depãsit terapeutic pentru cã a avut o inundatie intracranianã masivã. A durat atât pentru cã decizia de a transporta un pacient cu un diagnostic atât de grav la Iasi este luatã de o echipã multidisciplinarã. Nimeni nu ia decizii astfel încât sã punã în pericol viata pacientului”, ne-a spus Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

Mama lui Adelin: “Sã ne rugãm pentru el”

Bãiatul este internat acum într-un spital din Iasi în comã de gradul IV. Organismul lui este mentinut în viatã exclusiv prin mijloace artificiale. Sansele de supravietuire sunt extrem de mici, însã existã. Este nevoie de o minune, iar mama lui Adelin îi roagã pe toti vasluienii sã spunã o rugãciune pentru sãnãtatea copilului ei. “Joi, când am ajuns la spital, doamna doctor mi-a spus cã el are, din nastere, o malformatie pe creier. Se putea întâmpla oricând si oriunde aceastã tragedie. Nu e vina nimãnui cã s-a ajuns aici. Am avut noroc, dacã pot sã spun asa, de domnul antrenor. A fost îngerul salvator al fiului meu. Dacã bãiatul meu trãieste acum, asta se datoreazã si antrenorului sãu. Adelin a fost un luptãtor toatã viata si cu ajutorul bunului Dumnezeu, va depãsi si acest moment. Acum nu ne rãmâne decât sã ne rugãm pentru sãnãtatea lui. Îi rog pe toti cei care îl cunosc, dar nu numai, sã spunã o rugãciune pentru ca copilul meu sã se facã bine. Rugãciunea e singura sperantã care ne-a mai rãmas”, ne-a declarat mama lui Adelin. Primii care au fãcut-o au fost preotii din Vaslui. Ieri, în toate bisericile din oras oamenii s-au rugat ca Adelin sã se însãnãtoseascã.