|

Strigãtul disperat al unei mame din Husi

DISPERARE…O mamã cu trei copii, din municipiul Husi, a sunat la Protectia Copilului, cu gândul ca institutia sã îi ia cele trei fete, dupã ce, din cauza bãtãilor si a amenintãrilor primite de la bãrbatul ei, femeia nu mai avea unde sã se ducã cu cele mici. Specialistii DGASPC Vaslui le-au preluat pe fete cu tot cu mamã si au gãsit o solutie si mai bunã: au mers împreunã la instanta de judecatã, solicitând un ordin de protectie. Instanta le-a admis cererea si, în plus, a obligat pârâtul sã evacueze locuinta socialã pe care o ocupa. De când a fost reglementat Ordinul de protectie, la nivelul Judecãtoriei Vaslui s-au emis hotãrâri în aproape 200 de solicitãri.

Dupã cazul Ninei, huseanca ce si-a abandonat patru copii, pe care, la apelul rudelor, Protectia Copilului i-a preluat în regim de urgentã, un alt caz, relativ similar, era cât pe ce sã se petrecã. O mamã în vârstã de 24 de ani, a sunat la Protectia Copilului, spunând cã nu are unde sã meargã cu cele trei fetite ale sale. Femeia ar fi vrut sã lase în grija statului copilele, întrucât, spunea ea, tot mai bine le-ar fi decât alãturi de ea, purtate pe drumuri, în lipsa unei locuinte. Interesant este cã domiciliul lor era într-o locuintã socialã, acordatã de Primãria Husi, însã concubinul mamei le-a gonit de acolo, desi nu avea niciun drept asupra imobilului.

Telefonul dat la Protectia Copilului, salvator în multe cazuri!

În atare conditii, specialistii de la Protectia Copilului au gãsit o solutie mult mai bunã, care sã vinã în sprjinul mamei si al celor trei fetite: au mers în instantã, reprezentând mama, si au solicitat Ordinul de protectie fatã de agresor. Instanta a judecat cazul cu celeritate si a admis cererea. A stabilit evacuarea temporarã a concubinului pârât din locuinta respectivã, reintegrarea mamei si a celor trei fetite în domiciliu, dar si obligarea pârâtului la pãstrarea a cel putin 9 metri distantã de mamã si copii, precum si 100 de metri de locuinta în cauzã. De asemenea, instanta a decis ca bãrbatul sã aibã interdictia de a merge în cele douã sate în care locuiesc pãrintii femeii. “Am fãcut cel mai bun lucru atunci, cã am sunat la Protectia Copilului. Eu, dupã ce m-a bãtut, eram fugitã la tarã, la mama. El a venit si mi-a adus copiii, care erau murdari, speriati. Numai cã la mama mea nu aveam cum sta cu cei trei copii. Mã gândeam: unde sã îi duc?! Aveau nevoi sã fie spãlatI, hrãniti. Si am sunat, ca sã îmi primeascã fetele. Dar oamenii de la Protectia Copilului au fost foarte interesati de noi si m-au primit si pe mine. Ne-au dus într-un centru, în care am fost îngrijiti. Eu îmi iubesc mult fetele si nu le-as da pentru nimic în lume. Dar atunci ziceam cã, decât sã le chinui, mai bine le las într-un loc curat, în care au conditii. M-am bucurat cã instanta mi-a dat Ordinul de protectie”, a spus mama celor trei fete.