|

Stropit cu acid pe fatã, în timp ce fãcea practicã la Mira Service

ACUZATII GRAVE Momente cumplite pentru un elev de 15 ani, care fãcea practicã în service-ul Euro Mira, administrat de fostul deputat Viorel Cãrare. Neatentia, superficialitatea si iresponsabilitatea unor mecanici auto l-au trimis direct la spital. O masinã a cãzut de pe o rampã peste o baterie auto si acidul i-a sãrit în ochi elevului. În loc sã sune la ambulantã si sã cheme ajutor, conducerea societãtii l-a trimis pe Andrei Vechiu acasã, împreunã cu ceilalti colegi. Reactia patronului Viorel Cãrare este uluitoare. “Nu am contract de colaborare cu scoala si practic nu sunt în responsabilitatea mea. Din câte stiu eu, elevii stau si se uitã la operatiuni si nu participã efectiv la ele, iar responsabilitatea acestora cade în sarcina maistrului care-i însoteste”, a spus fostul deputat. Conducerea liceului îl contrazice pe patron si sustine cã existã un contract clar între pãrti, în baza cãruia elevii fãceau practica la service.

Un elev de 15 ani, de la Liceul “Ion Mincu” a suferit un accident care l-ar fi putut lãsa infirm, în timpul orelor de practicã la service-ul Euro Mira din Vaslui. În timp ce bãiatul asista la operatiunea de ridicare a unui autoturism pe o rampã, una din chingi a cedat si masina a cãzut. În cãdere, aceasta a surprins sub ea o baterie auto din care a sãrit acid. Substanta a ajuns si în ochii lui Andrei. De aici povestea ia o întorsãturã mai putin obisnuitã. Reprezentantii societãtii, în loc sã anunte ambulanta, au preferat sã îl trimitã pe rãnit acasã, împreunã cu ceilalti colegi. Asta în conditiile în care ochiul acestuia era grav rãnit si bãiatul nu reusea sã mai vadã nimic. “Luni, în jur de ora 12, nepotul meu Andrei Vechiu, împreunã cu alti doi elevi, fãceau practicã la service la Mira. În timp ce ridicau o masinã, a cedat o sufã. Masina a cãzut si s-a fãcut praf. A cãzut pe o baterie auto si acidul i-a sãrit nepotului meu în ochi. Nimeni nu i-a acordat nici un fel de ajutor si nici nu a anuntat salvarea. Conducerea service-ului a trimis totii elevii acasã. Copilul a plecat singur pe stradã. A mers la o farmacie de unde a cerut un unguent pentru cã nu vedea. Farmacista i-a rãspuns cã nu e de competenta ei si sã meargã la un medic specialist sã-l consulte. Bãiatul a sunat acasã si pãrintii i-au spus sã meargã la spital pânã ajung ei de la tarã (familia locuieste în Rosiesti – n.r.). La spital l-au internat la urgentã. A fost preluat de medicul Valerica Ilies. “A doua zi dimineatã am mers la service sã întreb ce s-a întâmplat cu copilul. Douã doamne de la ghiseu mi-au spus cã directoarea nu este si sã mã adresez lui Viorel Cãrare. Acesta, cu foarte mare arogantã, mi-a spus cã sunt tâmpit la cap si m-a dat afarã. Am înteles ceea ce mi-a spus, am iesit. Dar asta nu înseamnã cã mã voi opri aici. Am sã fac sesizare la politie si la ITM. Ei încearcã sã musamalizeze aceste întâmplãri nefericite. M-au trimis sã mã adresez scolii. Bãnuiesc cã scoala are un contract cu service-ul de trimite elevii sã facã practicã acolo”, a spus bunicul bãiatului, Mihai Aftene.

Bunicul elevului a mers la Politia Vaslui si la Inspectoratul Teritorial De Muncã unde a depus câte o sesizare. Urmeazã ca institutiile abilitate ale statului sã-si facã treaba si în acest caz. În prezent, Andrei este internat în sectia de Oftalmologie a Spitalului Judetean Vaslui, iar starea lui este ceva mai bunã. “Doctorul care se ocupã de mine mi-a fãcut examene si mi-a spus cã evolutia e una bunã. Mã va externa într-o zi sau douã si o sã urmez un tratament acasã. Am fost cãutat si de conducerea scolii dupã ce au fost anuntati de tatãl meu cã sunt în spital, iar maistrul care se ocupa de noi m-a vizitat si m-a întrebat cum mã simt”, a povestit Andrei Vechiu. Despre incident, bãiatul povesteste cã, în ziua respectivã, ridica pe rampã o masinã când o legãturã a cedat si s-a întâmplat nenorocirea. “Am avut noroc de un mecanic care m-a ajutat si mi-a spus sã merg sã mã spãl cu multã apã pe ochi. Directoarea service-ului a venit sã vadã ce s-a întâmplat si ne-a trimis pe toti acasã”, a mai povestit Andrei.

În timpul incidentului, maistrul instructor al liceului era plecat la alt service

PUNCT DE VEDERE Contactatã pentru a afla un punct de vedere fatã de cele întâmplate, conducerea liceului Ion Mincu a trimis urmãtoarea comunicare: “Pe data de 08.06.2015, la EURO SERVICE MIRA se aflau în practicã 12 elevi de la clasa a IX-a, scoalã profesionalã, profil mecanicã. În jurul orei 12.00, în timpul manipulãrii de cãtre personalul specializat al service-ului a unei rampe-elevator, aceasta a cedat, masina ridicatã pe pozitie cãzând pe o parte. În cãdere, masina a spart o baterie-acumulator care a împrãstiat lichidul în jur, stropind unul dintre elevii care asistau la operatiune. Elevul Vechiu Andrei a fost stropit cu substanta activã pe fatã, dar a fost dus la spital, unde i s-au fãcut spãlãturi, fiind în afara oricãrui pericol. În timpul producerii incidentului, elevii erau supravegheati de mecanicul institutiei si de tutorele elevilor practicanti, maistrul-instructor al liceului fiind la un alt service (CUVAS S.A.), pentru a verifica alti cinci elevi aflati în practicã acolo. Din informatiile obtinute, rezultã cã la baza incidentului a stat o defectiune a instalatiei, elevii neavând acces la actionarea mecanismelor si nici la interventiile directe asupra utilajelor. Urmeazã ca la nivelul institutiei sã se investigheze în continuare acest incident pentru a se determina cu exactitate circumstantele producerii sale, pentru a asigura securitatea elevilor care participã la activitãtile practice în colaborare cu agentii economici”, se aratã în comunicatul emis, cãtre cotidianul nostru, de conducerea Liceului “Ion Mincu”. Conducerea liceului nu a mentionat însã nimic despre cine poartã responsabilitatea în acest caz, în care un copil ar fi putut fi mutilat si nici despre mãsurile si sanctiunile ce se impun.

Fostul deputat Cãrare acuzã familia cã i-a cerut bani

ACUZATII…Întrebat de ce s-a întâmplat în service-ul pe care-l administreazã, fostul deputat Viorel Cãrare a declarat cã nu îl intereseazã niciun copil si nu e treaba lui. Ba mai mult, acesta sustine cã bunicul bãiatului i-a cerut bani ca incidentul sã fie trecut cu vederea. “A doua zi dupã incident a venit la mine un individ care s-a recomandat a fi bunicul bãiatului si mi-a spus cã vrea sã ne întelegem. Mi-a fãcut semn de bani. Nu vreau sã am de a face cu astfel de oameni si l-am dat afarã. Nu am contract de colaborare cu scoala si practic nu sunt în responsabilitatea mea. Din câte stiu eu, elevii stau si se uitã la operatiuni si nu participã efectiv la ele, iar responsabilitatea acestora cade în sarcina maistrului care-i însoteste”, a declarat Viorel Cãrare. Faptul cã nu ar exista un contract de colaborare este contrazis de conducerea Liceului “Ion Mincu” Vaslui. Reprezentantii scolii au declarat cã existã un astfel de contract, în baza cãruia elevii claselor de profesionalã fac practicã. Si nu numai service-ul administrat de fostul deputat are un asemenea contract de colaborare. Alte douã unitãti similare din municipiul Vaslui au semnat asemenea documente, dar atentia acordatã elevilor este una mult mai mare si nu au fost înregistrate incidente.