spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Succes pentru Consiliul Judetean Vaslui, douã proiecte de reabilitare într-un timp record

- Advertisement -

INVESTITII… Dupã opt ani de zile de la începerea proiectelor – trei ani au durat numai lucrãrile de renovare, reabilitare si modernizare – douã mari investitii ale Consiliului Judetean, respectiv „Reabilitare, modernizare, dezvoltare si echipare Centrul de Asistentã Medico – Socialã Codãesti” si „Centru pentru Educatie Incluzivã Negresti”, au fost oficial finalizate. Proiectele au fost realizate cu fonduri din partea Uniunii Europene si a CJ Vaslui, în jur de 10 milioane lei. „Timp de trei ani nu am avut o centralã functionalã, ardeam cârpe într-o centralã veche pentru a mentine apa în calorifere oarecum caldã”, spune directorul centrului de la Codãesti, Gabriel Leustean.

Douã mari centre sociale din judet, cel de la Codãesti si cel de Negresti, unul destinat persoanelor cu probleme de sãnãtate, iar cel de-al doilea copiilor cu nevoi speciale, au fost finalizate, dupã ani de zile de investitii cu fonduri europene. Ieri, a avut loc conferinta de final a proiectelor de modernizare, reabilitare si renovare a institutiilor „Centrul de Asistentã Medico-Socialã Codãesti” si „Centrul pentru Educatie Incluzivã Negresti”. „Scopul acestor douã proiecte a fost oferirea unei calitãti mai bune de viatã a persoanelor ce beneficiazã de activitatea acestor douã institutii. A meritat tot stresul si bãtaia de cap cu „zmeii” ce apar pe parcursul fiecãrui proiect, rezultatele finale fiind foarte bune”, a spus Loredana Fântânaru, managerul celor douã proiecte.

Fostul spital de la Codãesti a ajuns o clãdire modernã, desi cu ani de zile în urmã era o ruinã

Centrul de Asistentã Medico-Socialã din Codãesti are o istorie zbuciumatã, dupã Revolutia din 1989. Înainte de a fi trecut sub tutela CJ Vaslui, în anul 2008, acesta era cunoscut ca Spitalul Comunal Codãesti, o unitate care devenise o adevãratã ruinã. La momentul preluãrii, aceastã institutie avea mari probleme în oferirea serviciilor la un nivel acceptabil. „Timp de trei ani nu am avut o centralã functionalã, ardeam cârpe într-o centralã veche pentru a mentine apa în calorifere oarecum caldã”, spune directorul Gabriel Leustean, acum, la finalul proiectului. Principalele lucrãri executate în cadrul acestui proiect au fost repunerea în functiune a corpului principal si extinderea sa cu o suprafatã de 500 mp, instalarea unui sistem de alarmã si detectare a incendiilor, modernizarea instalatiilor termice si a instalatiilor sanitare, refacerea exteriorului, refacerea centralei termice. Centrul a mai fost dotat si cu un ecograf Doppler, un aparat de terapie combinatã, un concentrator portabil de oxygen si patru computere, cu software inclus.

Bugetul total alocat acestui proiect a fost de 3,7 milioane lei, lei, dintre care 3,4 milioane lei au fost oferiti prin asistentã financiarã nerambursabilã, bani ce au adus un plus de confort si îngrijire celor 40 de rezidenti din acest centru.

Copiii de la Negresti nu vor mai fi strigati pe stradã

În ceea ce priveste investitia de la Negresti, unitatea a trecut prin multe schimbãri, dar scopul rãmâne acelasi, integrarea copiilor cu nevoi speciale în societate. În urma modernizãrilor începute în anul 2014, copiii de la Centrul de Educatie Incluzivã Negresti, care sunt în grija cadrelor didactice, au mai multe sanse sã nu mai fie strigati pe stradã drept „cei de la Ajutãtoare”. Printre lucrãrile de modernizare de la Negresti se numãrã amenajarea unui cabinet de ludoterapie, un cabinet medical destinat copiilor, pentru o îngrijire medicalã adecvatã, o salã de sport complet echipatã cu aparaturã sportivã si aparaturã pentru kinetoterapie, un atelier complet echipat si materiale didactice, precum si un sistem de monitorizare video menit sã permitã o interventie rapidã în cazul unei urgente. Bugetul alocat acestui proiect a fost de aproape 6 milioane lei, din care 2 milioane lei fonduri nerambursabile. Cu toate cã au finalizat proiectele, sefii CJ Vaslui spun cã au un singur regret: nu au reusit, la nici una din institutii, sã realizeze un spatiu de recreere în afara institutiilor, adicã parcuri pentru beneficiari. Oficialii de la judet sustin cã nu au fost trecute în proiecte aceste parcuri. Cele douã proiecte rãmân în monitorizare în urmãtorii ani, fiind verificate îndeaproape, pentru a face dovada banilor europeni bine cheltuiti. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.