|

Sufletul mamei lui Petricã, tânãrul care s-a sinucis, ar fi putut fi salvat!

TULBURÃTOR…Indiferenta vasluienilor, dar si lipsa de reactie a politistilor locali a dus la deznodãmântul tragic.

NEPÃSAREA UCIDE

DRAMÃ… Cazul dublei sinucideri, mamã si fiu din Vaslui, readuce în atentia publicã lucruri îndelung repetate de psihologi si psihiatri: depresia, inconstienta sau indiferenta oamenilor din jur si simtul civic, neluate în seamã, provoacã tragedii. Desi mama lui Petricã Stavãr, tânãrul gãsit spânzurat duminicã în Pãdurea Delea, a repetat întruna tuturor celor cu care a interactionat, dupã sinuciderea fiul sãu, cã ea se va omorî, nimeni nu a sunat la 112 pentru a cere ajutorul unei ambulante sau a Politiei. Ba mai mult, la un moment dat, aceasta si femeia ce o însotea au fost oprite si legitimate de un echipaj al Politiei Locale si cu toate cã mama tânãrului era vizibil afectatã, oamenii legii le-au lãsat sã plece si nu au considerat cã ar trebui sã cheme o ambulantã. Doar câteva cunostinte au început sã o caute, când si-au dat seama cã femeia chiar ar putea sã-si punã în aplicare amenintãrile. Când au gãsit-o, însã, a fost prea târziu. “Întâi si-a dat geaca de pe ea, a aruncat-o peste balustradã si apoi s-a pregãtit sã sarã. Am reusit sã o prind când deja trecuse de partea cealaltã a balustradei, dar îsi dãduse drumul la picioare. Fiind o femeie destul de corpolentã, avea în jurul a 80 kg, si îmbrãcatã într-un trening supraelastic, mi-a alunecat si a cãzut cu pieptul de sina de cale feratã”, a povestit bãrbatul care a încercat sã o salveze pe femeie. În tot acest timp, mai multe persoane au asistat impasibile la întreaga scenã fãrã a avea intentia de a interveni sau de a suna la 112.

Dubla tragedie a socat o tarã întreagã. Nimeni nu întelege ce s-a întâmplat atât de grav de un tânãr de aproape 27 ani a hotãrât sã-si punã capãt zilelor. Apropiatii acestuia au povestit cã Petricã Stavãr s-a despãrtit de iubita sa în Anglia, însã nu a putut suporta separarea si s-a întors acasã, în Vaslui, cu gândul de a se sinucide. Si-a rugat însã prietenii sã nu le spunã pãrintilor lui cã a ajuns acasã si si-a pus planul în practicã: a lãsat pe bordul masinii portofelul actele si cheile de la masinã, iar apoi s-a spânzurat de un copac. Pãrintii lui au primit cumplita veste de la Politie. Ajunsi la locul tragediei, acestia si-au luat copilul în brate, iar mama bãiatului îngenuncheatã de durere ar fi spus în acele clipe “Petricã, eu vin dupã tine”. Dupã câteva minute, aceasta a pornit pe jos spre casã, însotitã de o vecinã. S-au oprit pe stradã, unde mama bãiatul a izbucnit din nou în plâns. Ambele femei au fost legitimate de cãtre doi agenti ai Politiei Locale, care mai apoi le-au lãsat sã-si continue drumul. Echipajul nu a considerat cã femeia are nevoie de ajutor, desi era extrem de tulburatã. Ajunsã acasã, femeia a sunat-o pe mama fetei, avertizând-o cã si ea se va sinucide, apoi a scos niste bani, i-a asezat pe pat si le-a spus celor prezenti cã banii sunt pentru înmormântarea fiului ei. A plecat de acasã spunând cã se duce la spital. Pe drum însã, mama bãiatului si-a modificat traseul, ajungând pe pasarela pietonalã din garã. Durerea pierderii fiului a fost prea mare pentru aceasta. Martorii spun cã cel mai probabil, initial, aceasta a intentionat sã se arunce în fata trenului, s-a plimbat agitatã pe sine, dar nu a venit niciun tren. Apoi a urcat pe pasarela CFR de unde s-a aruncat în gol. Un bãrbat a urcat dupã ea, pe pod, a reusit sã o prindã, însã n-a putut sã o tinã prea mult timp. Femeia a cãzut cu pieptul de sina de cale feratã, iar apoi a intrat în stop cardio-respirator. La fata locului au ajuns douã ambulante. Medicii au început manevrele de resuscitare, însã în ciuda tuturor eforturilor depuse, nu au mai reusit sã salveze viata femeii. Dupã mai bine de jumãtate de orã, au fost nevoiti sã declare decesul.

“Dumnezeu sã-i ierte, iar pe voi sã vã întãreascã!”

Vestea cã cei doi si-au pus capãt zilelor i-a uimit pe toti cei care îi stiau, mai ales cã erau cunoscuti ca niste oameni linistiti, cu fricã de Dumnezeu. Pe pagina tânãrului de socializare, prietenii au lãsat mai multe mesaje de condoleante: “Dumnezeu sã te ierte, prieten drag. Ai grijã de tine acolo, sus!”, “Ce e viata asta? Azi esti, mâine nu. Vestea cã Petrica Stavãr ne-a pãrãsit m-a tulburat si mã tulbura tare. Încã nu îmi pot da seama de ce a fãcut asta, dar doar el sãracul stie prin ce a trecut. Dumnezeu sã te odihneascã, Petricã! Nu te voi uita niciodatã!”, “Dumnezeu sã te ierte, coleg drag. Frumoase clipe am petrecut împreunã la scoalã. Sã ai grijã de tine acolo, sus!”, “Drum lin, prieten drag. Mi-ai fost ca un frate, încã nu îmi vine sã cred cã ai plecat din aceastã lume. Dumnezeu sã te ierte, frãtioare!”. Majoritatea internautilor au transmis tototdatã multã putere familiei, fratelui si tatãlui lui Petricã Stavãr: “Fãrã cuvinte! Sincere condoleante familiei si putere de a trece peste aceastã tragedie!”, “Dumnezeu sã-i ierte, iar pe voi sã vã întãreascã Dumnezeu!”, “Condoleante! Dumnezeu sã vã dea putere sã treceti peste aceastã tragedie!”, “Doamne Dumnezeule, nu pot crede asa ceva. Condoleante si sã fiti tari!”.