|

Surpriză de proporții în cel mai mare dosar de corupție din medicina ieșeană! 13 acuzați au fost achitați definitiv aseară! Mediul academic a așteptat cu sufletul la gură verdictul!

În anul 2011, procurorii trimiteau în judecată cel mai mare dosar de corupție din istoria DNA Iași. După nouă ani de proces, aseară, Curtea de Apel Suceava a decis achitarea celor 13 inculpați. Rectorul UMF Iași Vasile Astărăstoae, fost șef al Colegiului Medicilor din România, este numele cel mai greu al dosarului. Avocatul Cătălin Boacnă susține că mai multe infracțiuni erau deja prescrise, dar a solicitat ca instanța să se pronunțe pe fondul problemei și să stabilească în mod categoric nevinovăția acuzaților.

„În mod evident, am avut încredere într-un act de justiție corect, neviciat de interese ascunse. Consider că nu este o victorie a noastră, a avocaților sau a inculpaților, ci este o victorie a adevărului”, a explicat avocatul Cătălin Boacnă.

În ultimul cuvânt din fața instanței, rectorul Vasile Astărăstoae a avut un discurs foarte emoționant. Judecătorii au scos de la dosar și interceptările realizate de SRI și SIPI.

După mai bine de o lună de la finalizarea celebrului dosar privind corupția de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, aseară, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au dat verdictul: este necruțător pentru procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Judecătorii au considerat că acest dosar nu ar fi trebuit să ajungă niciodată într-o instanță de judecată. Pentru toate infracțiunile, instanța a dispus achitarea celor 13 acuzați.

Este vorba de un număr destul de mare de acuzații aduse șefilor de la UMF Iași: luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese, fals în înscrisuri etc. Totul pleacă de la proiectul privind construirea platformei de e-learning de la universitatea ieșeană, un proiect prin care s-a realizat informatizarea unei baze de date privind cursurile, studenții, notele acestora și activitatea cadrelor didactice. Deși realizarea acestei platforme a fost foarte apreciată inclusiv în mediul academic internațional, procurorii de la DNA Iași au considerat că licitația pentru construirea ei a fost un întreg șir de abuzuri și ilegalități. …https://www.bzi.ro/surpriza-de-proportii-in-cel-mai-mare-dosar-de-coruptie-din-medicina-ieseana-13-acuzati-au-fost-achitati-definitiv-aseara-mediul-academic-a-asteptat-cu-sufletul-la-gura-verdictul-3828559