|

Surpriza primãverii la Scoala “Sadoveanu” Husi: Nicã Apetrei si-a spus povestea în Englezã!

INEDIT… Cã tot este martie, luna în care pãrintele “Amintirilor din copilãrie”, Ion Creangã, este invocat, la cei 182 de ani de la nastere, pustii Scolii “Mihail Sadoveanu” din Husi au reusit sã vinã cu o surprizã la care putini s-ar fi asteptat. L-au readus pe Nicã Apetrei din nou în sala de clasã, într-o variantã a vremurilor noastre. Nicã cel…europenizat a vorbit în Englezã si a strâns aplauze pentru asta. Momentul inedit a venit în cadrul unui program special, oferit unor oaspeti din patru tãri pe care Scoala “Sadoveanu” îi va gãzdui la Husi pentru o sãptãmânã. “Vrem sã le arãtãm ce scoalã avem, ce oras frumos si ce tarã minunatã. Când se vor întoarce înapoi, vrem sã povesteascã despre noi numai lucruri bune”, a spus învãtãtoarea Corina Sujdea, coordonatoarea proiectului.

Scoala “Mihai Sadoveanu” din municipiul Husi, una din cele mai competitive unitãti de învãtãmânt gimnazial din judetul Vaslui, si-a deschis larg portile pentru a primi oaspeti din strãinãtate. Profesori si elevi din Turcia, Bulgaria, Italia si Belgia au venit la Husi într-un schimb cultural si didactic deosebit. Ieri, la primirea acestora, au fost momente atent pregãtite, care i-au fãcut pe oaspeti sã exclame cã, pur si simplu, sunt fericiti sã vadã atâta cãldurã si prietenie din partea gazdelor din România. Pe scena amfiteatrului scolii, dascãlii si copii de la “Mihail Sadoveanu” au prezentat un spectacol cu multe elemente traditionale, care i-a încântat pe oaspeti. Între personajele care au stârnit aplauze a fost si Nicã, celebrul personaj care a încântat copilãria generatiilor întregi de români. Nici strãinilor nu le-a rãmas indiferent carismaticul personaj, cãci acesta si-a fãcut tot momentul în Englezã, ajutat de câteva colege, la fel de simpatice.

Doamnele de la “M. Sadoveanu”, demne de laudã: “Eleganta cu care stiu sã se poarte când cineva le trece pragul, amabilitatea si inclusiv spiritul gospodãresc aratã cã sunt un exemplu”

“Suntem foarte bucurosi sã fim gazdele acestor colegi din alte tãri, mai ales cã si noi am fost la ei. Este important sã schimbãm informatii, sã ne cunoastem ca sã avem dimensiunea lumii din jur. Ne-am pregãtit foarte bine. Vom face o brosurã de final de proiect, cu toate imaginile, cu toate informatiile cuprinse în aceastã perioadã de cooperare, iar dorinta noastrã este ca în ea sã fie o carte de vizitã pentru tot ce e frumos si minunat în tara noastrã, în orasul nostru, în scoala “Mihail Sadoveanu”, a spus Corina Sujdea. Trebuie mentionat faptul cã, asa cum a demonstrat mereu, colectivul cadelor didactice de la Scoala “Mihail Sadoveanu” s-a dovedit si de aceastã datã a fi unul, pe cât de unit, pe atât de bine pregãtit în asemenea situatii. Strãinii au fost invitati la o masã festivã, cu bucate delicioase, traditional românesti, fãcute de învãtãtoarele si profesoarele implicate în proiect. “Eleganta cu care stiu sã se poarte când cineva le trece pragul, amabilitatea si inclusiv spiritul gospodãresc, spiritul de bunã organizare al evenimentelor, toate înseamnã cã acest colectiv este unul demn de dat exemplu. Felicitãri pentru tot ce fac, în clase si în asemenea proiecte”, a spus primarul Ioan Ciupilan. Nu trebuie uitati cei care au sustinut activitãtile evenimentului, Nicu Ciupilan, Andrei Dogaru, Ioan Ciomaga, Vasile Marian, Doru Catargiu, dar si conducerea Scolii, prof. Daniela Brãnici si prof. Gabriel Brînzã, dar si primarul Ioan Ciupilan.