|

Sute de jandarmi si politisti au descoperit…100 de pachete de tigãri!

Perchezitii în judet dupã tigãri de contrabandã!

CAPTURÃ RIDICOLÃ Procurorii DIICOT, însotiti de zeci de jandarmi si politisti au fãcut ieri, la primele ore ale diminetii, 245 de perchezitii la 110 persoane din trei grupuri infractionale care au adus în tarã si au vândut peste douã milioane de pachete de tigãri de contrabandã, provenind din Republica Moldova si Ucraina. Perchezitiile au avut loc în judetele Brasov, Covasna, Maramures, Bacãu, Neamt, Suceava, Vaslui, Iasi si Buzãu, de unde anchetatorii au adus la audieri 110 persoane, din cele trei grupuri suspectate de contrabandã cu tigãri. În judetul Vaslui s-au fãcut perchezitii în comunele Gârceni si Ivãnesti, la patru magazine din satele Slobozia (unde au descins la orele 5.30), Trohan si Gârceni, precum si în comuna Ivãnesti, de unde au reusit sã gãseascã… în jur de 100 de pachete de tigãri provente din contrabandã.

Politistii si jandarmii bãcãuani, au efectuat ieri, de la primele ore ale diminetii, perchezitii în judetul Vaslui, în mai multe magazine sãtesti, din comuna Gârceni, si anume în Trohan, Gârceni si Slobozia, unde existau informatii cã sunt comercializate tigãri de contrabandã. Procurorii DIICOT au descins initial la orele 5.30 în satul Slobozia, la un cetãtean Nicu Topliceanu, cunoscut ca fiind traficant de tigãri. A fost perchezitionatã casa suspectului, nefiind gãsit niciun pachet de tigãri. Apoi jandarmii si politistii bãcãuani au mers la douã baruri din Slobozia, care apartin unor cetãteni Ciobanu si Trifan. Când au ajuns barul lui Trifan, au gãsit 45 de pachete de tigãri în beci, iar la barului lui, au mai gãsit încã 30 de pachete de tigãri Plugarul, sub chiuvetã. Au mai fost efectuate perchezitii si în satul Trohan, comuna Gârceni, dupã care, în jurul orelor 9.30, jandarmii si procurorii DIICOT au descins la Ivãnesti. Nu au mai gãsit nimic astfel cã, cele câteva zeci de jandarmi si politisti au plecat cu micuta capturã, capturã pentru care au speriat tãranii dis de dimineatã. Ba l-au mai speriat si pe primarul din comuna Gârceni, care, când a vãzut la 7 dimineatã jandarmii la Primãrie, a crezut cã au venit dupã el, înmuindu-se picioarele. Mentionãm cã, în judetul Vaslui, perchezitiile au fost efectuate de politistii de la Serviciul de Combatere a Criminalitãtii Organizate din judetul Bacãu, politistii vasluieni din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitãtii Organizate fiind angrenati în perchezitiile din judetul Iasi. Rezultatul perchezitiilor de ieri va fi anuntat de cãtre DIICOT dupã efectuarea audierilor.

DIICOT a fãcut perchezitii în toatã tara

DIICOT a trimis ieri cãtre presã un comunicat referitor la aceastã actiune. “Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Serviciul Teritorial Brasov, Serviciul Teritorial Bacãu, Serviciul Teritorial Iasi, împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul D.C.C.O., B.C.C.O. Brasov, B.C.C.O. Iasi, B.C.C.O. Bacãu, S.C.C.O. Maramures, B.C.C.O. Galati, S.C.C.O. Brãila, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui, S.C.C.O. Neamt, actioneazã concertat în vederea destructurãrii a 3 grupuri infractionale organizate, constituite pentru sãvârsirea infractiunii de contrabandã cu produse accizabile (tigãri). În fapt, se retine cã, în perioada 2013 – 2014, membrii acestor grupuri infractionale au introdus pe teritoriul României, pe raza judetelor Brasov, Covasna, Maramures, Bacãu, Neamt, Suceava, Vaslui, Iasi si Buzãu tigarete de diferite mãrci, (Viceroy, Plugarul, Monte Carlo, Doina), provenind din Republica Moldova si Ucraina, distribuite ulterior “pe piata neagrã” în sistem en-gross sau en-detail, prin sustragere de la controalele vamale si fãrã achitarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize sau TVA. Membrii acestor grupuri au creat veritabile retele de colectare, preluare, transport si depozitare a tigaretelor provenite din contrabandã, acestea fiind structurate pe paliere în functie de rolurile îndeplinite în cadrul grupului infractional. Procurorii D.I.I.C.O.T. efectueazã 263 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor sus-mentionate, din probele administrate rezultând cã membrii grupurilor infractionale au introdus în tarã si au comercializat peste 2 milioane pachete tigãri de contrabandã. La sediile serviciilor teritoriale vor fi conduse un numãr de 110 persoane, în vederea audierii. Actiunea a fost efectuatã cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei si Brigãzii Speciale de Interventii “Vlad Tepes“. Suportul tehnic si informativ al operatiunii a fost asigurat de cãtre Serviciul Român de Informatii, Directia Operatiuni Speciale si Departamentul de Informatii si Protectie Internã. Persoanele cercetate beneficiazã de prezumtia de nevinovãtie prevãzutã de art. 4 NCPP.”, se mentioneazã în comunicatul DIICOT.