|

Tabãrã în Sinaia, pentru copiii din Vaslui, cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate

VACANTÃ… Un ONG din tarã îi trimite pe copiii din Vaslui, cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate, în excursie la Sinaia. Este vorba despre Organizatia Salvati Copiii România, care a anuntat de curând deschiderea taberelor estivale dedicate copiilor rãmasi singuri acasã, însingurati o datã în plus pe perioada vacantei de varã. Prima tabãrã va avea loc la Sinaia, în perioada 15-19 iulie si marcheazã începutul unei serii de activitãti recreative si de socializare destinate copiilor cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate, cu focus pe perioada vacantelor. Astfel, 120 de copii din judetele Arges, Caras-Severin, Iasi, Hunedoara si Vaslui îsi vor petrece împreunã aventura vacantei de varã.

Tabãra de la Sinaia marcheazã începutul unei serii de activitãti recreative si de socializare destinate copiilor cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate, cu focus pe perioada vacantelor. Activitãtile recreative si celelalte activitãti de suport – educational, social si psihologic – destinate copiilor cu pãrintii plecati la muncã în strãinãtate si reprezentantilor lor din centrele Salvati Copiii din judetele Arges, Caras-Severin, Hunedoara, Iasi, Vaslui (sase centre de zi) sunt realizate cu sprijinul financiar al retailerului Pepco România. “Ne bucurãm mult cã avem oportunitatea sã contribuim, alãturi de Salvati Copiii, la organizarea taberelor, deoarece suntem perfect constienti de magnitudinea acestui fenomen sociologic, dar mai ales de impactul de duratã pe care absenta unui pãrinte sau, în cazuri extreme, a amândurora, îl poate avea asupra unui copil. Acest proiect derivã, de altfel, din strategia noastrã de CSR, prin care ne dorim sã sprijinim copiii din comunitãti vulnerabile sau defavorizate, sã le oferim conditiile necesare pentru o dezvoltare sãnãtoasã si sã ne asigurãm astfel cã noile generatii beneficiazã de sanse egale în viatã. Toate eforturile noastre din perioada urmãtoare sunt canalizate cãtre astfel de proiecte, prin care copiii sunt încurajati sã îsi continue studiile si sã îsi petreacã timpul liber într-un mod constructiv, sã îsi dezvolte pasiunile si sã se dezvolte armonios”, a adãugat Anca Radu, Director Operational PEPCO România.

Fenomenul copiilor rãmasi singuri acasã

Desi datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii pãrinti nevoiti sã munceascã peste granite la finalul anului 2018, proportiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre acestia, 16.331 au ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, si 12.806 copii au unicul pãrinte sustinãtor peste granite. Pentru 2017, ANPDCA a raportat un numãr de 94.896 de copii aflati în grija unui singur pãrinte sau a rudelor, dar cifrele obtinute de Ministerul Educatiei Nationale de la Inspectoratele Scolare Judetene pentru finalul anului 2017 indicã un numãr mult mai mare, de 159.038 de copii cu pãrintii plecati în strãinãtate. Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzând doar numãrul copiilor integrati în sistemul de învãtãmânt – prescolari si scolari cu vârsta între 3-17 ani – si neincluzând copiii de vârstã anteprescolarã si pe cei neînscrisi la scoalã/în abandon scolar. “Copiii rãmasi singuri acasã, ai cãror pãrinti muncesc în strãinãtate, pentru ca ei sã aibã în tarã o viatã mai bunã, reprezintã un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât si psiho-emotional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relatii sociale si de timp de calitate cu ceilalti. În timpului anului scolar, lucrãm cu acesti copii în centre specializate, unde pedagogii si psihologii Salvati Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultã. În timpul verii, când scolile intrã în vacantã, sentimentul de singurãtate si uneori de abandon se acutizeazã, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil sã nu fie lãsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii România.