|

Tânãra gravidã în cinci luni, victima unui sir de bâlbâieli ale dispeceratului Ambulantei (video)

A murit cu zile!?

ACUZATII GRAVE…Mãrturii terifiante ale familiei tinerei de 21 de ani din Bãlesti, gravidã în luna a 5-a care a murit sâmbãtã din motive rãmase, deocamdatã, neelucidate. Cu câteva ore înainte de a muri Vasilica Elena a stat de vorbã cu mãtusa ei si au ales împreunã un nume pentru fetita nenãscutã. Voiau ca micuta sã fie botezatã Elena Cãtãlina, dupã numele tatãlui. Ieri, întreaga familie, sãtenii si cei care au vrut sã îi aducã un ultim mesaj, au venit la cãpãtâiul tinerei fete sã-si ia rãmas bun. De asemenea, au apãrut voci care acuzã modul în care cei de la Serviciul Judetean de Ambulantã au gestionat situatia. Conform protocolului, la socilitarea fãcutã si tinând cont de faptul cã era vorba de o pacientã gravidã si inconstientã, care nu rãspundea la niciun stimul, sã fie trimisã ambulanta SMURD de terapie intensivã, cu medic. Numai cã, prima datã, la fata locului, a sosit o ambulantã de tip B2, doar cu asistentã medicalã. Depãsitã de situatie, aceasta a solicitat sprijinul unei alte ambulante de tip C. Astfel cã, la fata locului, dupã jumãtate de orã de la sosirea primei ambulante, a ajuns si un echipaj de Terapie Intensivã Mobilã. Din pãcate, medicul nu a mai putut face mare lucru si manevrele de resuscitare au fost fãrã rezultat. Familia se întreabã dacã tânãra ar fi putut fi salvatã dacã la solicitare ar fi fost trimisã din prima o ambulantã cu medic. “Pentru betivi si cei care se taie cu cutite, ambulanta cu medic ajunge în câteva minute. Pentru copila asta medicul a venit dupã mai bine de trei sferturi de orã”, spune, cu lacrimi în ochi, bunica Elenei Vasilica.

Printre lacrimi si regrete eterne la cãpãtâiul Elenei Vasilica, apar acuzatii grave la adresa celor care au gestionat situatia de urgentã. Mai exact, în momentul în care familia a fãcut solicitarea, au spus celor de la celãlalt capãt al firului cã Elena este inconstientã si cã nu rãspunde la nici un fel de stimul. Tinând cont de faptul cã tânãra de nici 21 de ani era si gravidã, dispecerii ar fi trebuit sã trimitã, la locul solicitãrii, o ambulantã de tip C, adicã una cu medic. În schimb, la Bãlesti a ajuns o ambulantã de prim ajutor de tip B2, doarcu asistentã medicalã. Depãtitã de situatie, aceasta a cerut sprijinul unui echipaj de terapie intensivã care a ajuns la locul solicitãrii dupã aproximativ 30 de minute de la primul apel. “Am gãsit, la locul solicitãrii o ambulantã cu asistentã medicalã. Noi am fost directionati cãtre acel loc din dispecerat si nu cunosc amãnunte. Dar, dacã familia a spus cã persoana pentru care este fãcutã soicitarea este inconstinetã, normal ar fi trebuit sã fie tratatã ca o urgentã gravã si sã fie trimis, de prima datã, un echipaj de terapie intensivã mobilã”, spune medicul care a ajuns la Bãlesti. În apãrarea celor de la SAJ, sare, în schimb, directorul Mihaela Corduneanu. Aceasta spune cã este în concediu dar, la nivelul judetului Vaslui nu existã decât douã astfel de ambulante, una care deserveste municipiul resedintã si încã una, la Bârlad. În schimb, un raport la tot ceea ce s-a întâmplat la Bãlesti a ajuns si pe masa celor de la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui care vor face cercetãri. Tragedia a avut loc sâmbãtã. Elena Vasilica a curãtat porumb si la prânz, împreunã cu toatã familia au stat la masã. Rudele au povestit cã a mâncat cu poftã mãmãligã cu brânzã si apoi s-a dus sã se odihneascã în timp ce restul familiei a iesit în curte sã termine treaba începutã. Dupã un timp, sora mai micã, elevã în clasa a saptea si care-si fãcea temele într-o camerã alãturatã, a intrat în camera în care era sora ei si a vãzut-o cum se stinge. Panicatã, a strigat dupã ajutor.

Povestea spusã de familia Elenei

Tragedia care a lovit familia Atãnãsoai din Bãlesti, comuna Cozmesti, a impresionat întreaga comunitate. Asearã, prieteni, rude si sãteni, cu florti în mânã, au venit sã-si ia rãmas bun. Astãzi, Elena Vasilica va fi condusã pe ultimul drum. În tot acest timp, mama, mãtusa si surorile îsi plâng copila si îsi spun povestea. “Aici au venit douã ambulante. Prima ambulantã a venit cu o asistentã care a apãsat-o pe piept si care a cerut apoi o ambulantã cu medic. Aceasta a ajuns mai târziu. Când am sunat le-am spus sã vinã cât se poate de repede pentru cã fata mea nu rãspunde, este însãrcinatã si si-a pierdut cunostinta. A venit prima cu soferul si asistentã. Apoi asistenta a cerut medic dar a mai durat pânã a ajuns. Dupã betivi vine ambulanta imediat dar aici a venit mai târziu”, spune mama Elenei. De asemenea, femeia povesteste cã fiica ei suferea cu inima dar, în ziua respectivã chiar se simtea bine. “Am desfãcut porumb, am râs, am glumit, am stat la masã împreunã si apoi s-a întâmplat nenorocirea. Mai degrabã muream eu, cã-s femeie bãtrânã. Sã mã îngropati voi pe mine si nu eu pe voi”, spune si bunica Elenei. Bãtrâna povesteste cã, în urmã cu sapte ani, tatãl nepoatei sale a murit si el, bolnav de cancer la colon.

Voia sã-si boteze fetita cu numele Cãtãlina, dupã tatã

În ziua în care Elena Vasilica avea sã-si gãseascã sfârsitul, tânãra a sta de vorbã cu mãtusa ei. I-a povestit acesteia cã s-a gândit sã-si boteze copila nenãscutã dupã sotul ei si sã-i spunã Cãtãlina. De asemenea, voia sã-si depunã actele pentru cãsãtorie si se gândise sã facã acest lucru chiar în ziua în care a fost adusã acasã de la morgã. “Dimineatã la ora 8 am fost aici. Am venit de la Bârzesti sã îi ajut la treabã dupã ce m-a sunat o nepoatã. Am mâncat împreunã smântana si brânzã cu mãmãligã. Am muncit, am stat la masã si am râs. La 15.30 am terminat treaba. Am intrat în casã cu Elena Vasilica si am stat de vorbã. Am plecat apoi acasã, pe jos, peste deal. Seara mã sunã nepoata sã-mi spunã cã a murit Vasilica. Nu îmi venea sã cred. Mi-a confirmat si Cãtãlin, bãiatul cu care voia sã se mãrite dar tot nu îmi venea sã cred. S-a întins pe pat, dãdea semne cã nu mai poate respira, a dat de douã ori din mâini si gata a fost. Trebuia sã nascã o fetitã. În ziua aceea am vorbit si voia sã-i spunã Cãtãlina, dupã tatã si un nume de Sfânt, Elena”, povesteste mãtusa tinerei.

La Bãcesti, caz tras la indigo

La sfârsitul luni octombrie, un scandal urias a izbucnit în comuna Bãcesti, acolo unde un bãrbat de doar 41 de ani a murit în conditii suspecte. Ionel Voinescu lucra la primãria Bãcesti. Era un munte de om, spun sãtenii, care nu-si amintesc vreodatã ca bãrbatul sã fi fost bolnav sau suferind de o boalã anume. Pe 22 octombrie, în jurul orei 4.45, Ionel s-a ridicat deodatã din pat, spunea, la acea vreme, Petronela, sotia bãrbatului decedat. “S-a ridicat în cot si a început sã horcãie. Erau sunete care ne înfiorau, se auzea foarte rãu. Deodatã, a cãzut înapoi pe pat si buzele i se învineteau. Fata noastrã a sunat la 112 si a cerut sã se trimitã de urgentã o ambulantã, pentru cã tatãl ei horcãia si era în stare gravã. Cei de dispecerat, în loc sã ne ajute, ne-au spus cã poate are epilepsie, sã-l întoarcem pe o parte. Cum sã spunã asa ceva? Cu greu, i-am convins sã ne trimitã o Salvare, dupã ce le-am spus cã moare în bratele noastre”, spunea Petronela Voinescu. Familia decedatului a sustinut atunci cã ambulanta trimisã de la Negresti a ajuns la solicitare dupã 25 de minute de la apelul initial, în timp ce familia a sunat de trei ori cerând o ambulantã cât mai repede.