|

Tanti Culita a crescut zece copii, dar niciunul nu a fost lângã ea sã o scoatã din flãcãri!

DRAMATIC… A crescut 10 copii, însã nici unul dintre ei nu a fost lângã bãtrâna din Budu Cantemir, comuna Stãnilesti, cea care aproape a ars de vie, în cãsuta sa, ieri dimineatã. Tanti Culita Pãduraru, asa cum o stie satul, a avut noroc cu vecinii, care au scos-o din flãcãri când încã mai respira si i-au mai dat astfel un licãr de sperantã la viatã. Primarul Liviu Zaharia, venit si el la fata locului, spune cã a avut un soc, atunci când a vãzut cum arãta bãtrâna de 70 de ani, abia scoasã din flãcãri si asezatã jos, pe o pãturã. “Nu-mi revin nici acum. Avea fata arsã, ca o carne vie, avea pãrul ars si un picior ars de tot, care se vedea cã era un pic pãtura datã la o parte. Fereascã Dumnezeu! Nu stiu prin ce minune sã trãiascã, la cum am vãzut-o eu pe tanti Culita”, spune primarul.

Apelul la 112 a fost fãcut de vecini, care au sesizat primii fumul ce iesea de la acoperisul casei de alãturi. Ei au spus celor de la Ambulantã si celor de la Pompieri, cã înãuntru, în casa incendiatã, se aflã o bãtrânã de 70 de ani. Nu au mai avut însã rãbdare sã astepte salvatorii, care, oricum, au ajuns în scurt timp la Budu, si au intrat ei în locuinta aprinsã, pentru a o salva pe tanti Culita. Si au reusit. “Era mai mult moartã decât vie, dar, totusi, respira. Era însã arsã pe aproape tot corpul. Era ca o ranã vie, hainele se lipise de ea, sfârâiau, miroseau a ars si frigeau chiar. Am pus-o acolo, jos, ca sã asteptãm sã vinã pompierii si Ambulanta. Primii au venit cei de la SMURD, iar imediat au apãrut si pompierii. Cu totii au venit cât au putut de repede, dar în asemenea cazuri, stiti cum e, si secundele înseamnã mult”, povestesc vecinii. Primarul Liviu Zaharia îi laudã pe oameni. “Când am ajuns eu la fata locului, era aproape tot satul acolo, la casa lui tanti Culita. Oamenii s-au temut si de explozie, cã avea bãtrâna în casã o butelie. Si-au pus pe fatã câte ceva si au intrat si au scos si butelia, dupã ce au scos victima. Eu le-am spus sã nu facã asta, pentru cã riscul e mare si nu asa se face. Dar ei tot voiau sã ajute, sã mai salveze ceva din dezastrul care era. I-am apreciat pentru asta, cã voiau sã ajute”, a spus primarul Zaharia.

E posibil ca bãtrâna sã fi încercat sã facã focul folosind benzinã!

Bãtrâna Culita Pãduraru locuia singurã, desi a crescut o casã plinã cu copii. “Are multi copii. Cred cã 10 sau 11, cã nici eu nu mai stiu sigur. Unul este chiar acolo, în sat. I-am dat nu demult, prin hotãrâre de Consiliu Local, o bucatã de teren ca sã îsi facã o casã. Ne-am bucurat cã este prima casã care se construieste în acest sat îmbãtrânit, dupã ce, de la Revolutie, nimeni nu s-a mai încumetat sã construiascã la Budu. Nu stiu dacã mergea la mama lui sau nu, dar sotia lui – cã e cãsãtorit si are si un copil – venise la casa bãtrânei, când a auzit de incendiu. Când am ajuns eu, era si ea acolo”, a spus primarul Liviu Zaharia. O mare parte din casa bãtrâneascã, formatã din 3 camere si un hol, s-a fãcut scrum, iar pompierii huseni cred cã incendiul a putut fi provocat de faptul cã bãtrâna a folosit benzinã la aprinderea focului. “E posibil, dar eu, din experienta mea, am zis cã poate de la cosul de fum se poate sã fie necazul. N-o fi curãtat cosul, cã acolo, la acoperis, era vâlvãtaia mare. Dar dacã specialistii spun cã e posibil ca ea sã fi încercat sã aprindã focul cu benzinã, e foarte posibil si asta”, a mai spus primarul. Despre tanti Culita, oamenii din Budu au doar vorbe bune si toti sperã ca ea sã se facã bine. Medicii însã sunt rezervati. A fost transportatã la Spitalul de la Vaslui.