|

Târg de cariere pentru liceenii din Vaslui: vor putea sta de vorbã cu specialisti din diverse domenii

INVITATIE… Asociatia Tineretul ONU din România – Club Vaslui revine cu un nou proiect ce îi are în prim-plan pe liceenii din judet. Este vorba, de aceastã datã, de Târgul de Cariere Job Almanac, eveniment ce îsi propune sã-i informeze pe tineri privind diversele posibilitãti de cariere pe care le pot aborda în viitor. Astfel, acestia vor avea ocazia sã se întâlneascã si sã discute cu specialisti din domeniile: istorie, muzicã sau arhitecturã. Evenimentul va avea loc astãzi, la ora 15:00, la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul”, iar intrarea este liberã.

“Cu scopul combaterii acestei incertitudini profesionale, proiectul Job Almanac îsi propune cãlãuzirea participantilor în alegerea unei profesii corespunzãtoare aptitudinilor si preferintelor lor. Standuri reprezentative, însotite de materiale informative si de speakeri gata sã rãspundã la curiozitãtile participantilor vor sta la dispozitia celor interesati. Proiectul propune participantilor o serie de meserii inovative sau mai putin obisnuite, dar si clasice, fiindu-le oferitã oportunitatea de a discuta cu practicantii respectivelor meserii si de a-si clarifica nelãmuririle. Sfârsitul va fi marcat de o sesiune de feedback cu privire la calitatea informativã a proiectului”, anuntã reprezentatii asociatiei. De asemenea, acestia au fãcut publice si câteva nume ale specialistilor care vor fi prezenti: “Printre oamenii care vor împãrtãsi tainele meseriilor lor în cadrul proiectului Job Almanac se numãrã Hrib Andrei, de profesie restaurator. Acesta ne-a povestit cã a dorit sã devinã student la Facultatea de Teologie, dar nu bãnuia cã va fi admis la specializarea numitã Patrimoniu Cultural, ceea ce a reprezentat evenimentul care a adãugat vietii sale o notã imprevizibilã. În acest fel si-a descoperit talentul în picturã, cãci specializarea mentionatã anterior se ocupã cu studiul formei si al culorii. Domenii aparent contradictorii cu ceea ce tine de Teologie, Andrei Hrib a obtinut doctoratul în Fizicã, sustinând cã acest aspect a favorizat perfectionarea sa în tehnicã, element cheie într-o astfel de meserie. Tot în cadrul proiectului Job Almanac veti putea face cunostintã cu Lazanu Ciprian-Cãtãlin, arheolog la Muzeul Judetean Vaslui. A descoperit aceastã meserie în primul an de facultate, la practica arheologicã: “Mi-a plãcut atât de mult descoperirea si interpretarea unor obiecte si a unor situatii cu vechime de mii de ani, încât m-am hotãrât cã asta este ceea ce vreau sã fac în viatã”. Cariera pe care si-a construit-o în cei 11 ani de când profeseazã i-a oferit prilejul de a descoperi lucruri iesite din comun, fiindcã a fi arheolog înseamnã a întâlni la orice pas ocazia de a fi martor la ceea ce activitatea umanã a lãsat pe pãmânt încã de acum 5000 de ani. Tot în domeniul istoric activeazã si Grecu Albert Gabriel. Acesta lucreazã în prezent în cadrul sectiei de istorie si arheologie, în cabinetul numismatic din incinta Muzeului Judetean Vaslui : „Pânã în 2006 am lucrat în învãtãmant, dar din anul 2007 am reusit sã obtin un post la Muzeul Judetean si mã ocup de ceea ce înseamnã monede, metale, decoratii si în general gestionez tezaurele detinute de aceastã institutie”, au precizat reprezentantii Asociatiei Tineretul ONU din România – Club Vaslui.

Printre invitati: arhitectul Irinel Copacinschi, profesorul Beniamin Harii si avocatul Leonte Mona Maria

De asemenea, la eveniment vor mai fi invitati si din domeniile arhitecturã, muzicã si Drept. “Arhitectul Irinel Copacinschi posedã titlul profesiei în urma anilor de studiu din cadrul Facultãtii de Arhitecturã G.M. Cantacuzino – Universitatea Tehnicã Gheorghe Asachi din Iasi si este membru al Ordinului Arhitectilor din România si al Registrului Urbanistilor din România. Pasiunea si-a sustinut-o prin specializarea obtinutã prin masterul “Conservarea si restaurarea constructiilor ingineresti si a lucrãrilor de artã”. De asemenea, si-a continuat perfectionarea obtinând specializarea ca Proiectant Sisteme de Securitate. Încã din anii de studentie îsi desfãsoarã activitatea în cadrul colectivului din grupul de firme Emo Group Vaslui, realizând proiecte din diverse programe de arhitecturã: constructie de locuinte, obiective social-culturale, clãdiri administrative, hale industriale, obiective din domeniul justitiei, sãnãtãtii, învãtãmântului, agriculturii, turismului, agrement, drumuri si poduri, alimentãri cu apã, retele tehnico-edilitare, documentatii de urbanism, studii. Fiind o meserie la mare cãutare, invitãm toti tinerii interesati sã ia parte la proiectul nostru, cãci întâlnirea cu Irinel Copacinschi va însemna cea mai bunã metodã de a gãsi rãspuns la toate întrebãrile care stau înaintea alegerii unei cariere. În cadrul proiectului Job Almanac, pãtrundem si în sfera artelor frumoase si vorbim despre cea mai de pret avutie a omenirii, respectiv muzica. Un reprezentant pentru acest domeniu este Beniamin Harii, membru în asociatii profesionale precum Asociatia Culturalã Muz Art, unde e presedinte, dar si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România. Si-a fãcut debutul în calitate de compozitor la Filarmonica Moldova Iasi, iar în 2011 a colaborat cu Teatrul National “Vasile Alecsandri” la o piesã aflatã sub semnãtura lui Cehov. Tot din 2011 este directorul Concursului National de Interpretare pianisticã Muz Art. În prezent, numerosi tineri pasionati de pian se aflã sub îndrumarea acestuia. De asmenea, un alt specialist prezent este Leonte Mona Maria. În calitate de avocat, ajutã oamenii sã îsi rezolve într-o manierã echitabilã si favorabilã acestora problemele cu care se confruntã si gãseste, de asemenea, cãile legale cele mai potrivite pentru atingerea rezultatului favorabil. În plus, avocatii detin pe de o parte un rol important în realizarea actului de justitie si pe de altã parte pot contribui la bunãstarea si linistea clientilor pe care îi reprezintã, într-o mãsura semnificativã. Cel mai bine vã poate explica cum este sã profesezi meseria de avocat Leonte Mona Maria, care cu bucurie va primi întrebãrile celor curiosi, în cadrul proiectului Job Almanac”, au mai precizat reprezentantii Asociatiei Tineretul ONU din România – Club Vaslui.