|

Târg de Primãvarã, la sfârsitul acestei sãptãmâni în Silver Mall

INVITATIE… O nouã editie a Târgului de Primãvarã va avea loc în acest sfârsit de sãptãmânã la Silver Mall. Vasluienii vor avea ocazia sã admire si sã cumpere mãrtisoare, turtã dulce si diferite obiecte mestesugite, precum si sã vizioneze douã spectacole, unul folcloric, iar celãlalt, de teatru pentru copii. Târgul va fi deschis începând de vineri, 28 februarie, pânã duminicã, 1 martie, inclusiv.

Târgul este organizat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, institutie în subordinea Consiliului Judetean Vaslui si are drept scop promovarea mesterilor locali, precum si a traditiilor românesti. Sâmbãtã, în a doua zi de târg, de la ora 18:00, va avea loc si un spectacol folcloric sustinut de Grupul “Mugurel”, Ansamblul “Hora Vasluiului”, Grupul “Floarea dorului”, Taraful “I. Spãtaru” Suletea si Fanfara Rotaria. A treia zi, duminicã, de la aceeasi orã, va avea loc spectacolul de teatru interactiv si cu pãpusi “Dumbo cel istet”, prezentat de “Teatru la Cinema”.

Vasluienii, invitati sã întâmpine primãvara cu mãrtisoare traditionale

“Odinioarã, începutul primãverii coincidea cu celebrarea Anului Nou, ca semn al renasterii vegetatiei. În aceastã perioadã, tinerii purtau mãrtisorul confectionat din douã fire rãsucite, initial alb si negru, ulterior alb si rosu, de care se atârna un bãnut, simbol protector împotriva duhurilor rele si a bolilor. Zilele alternante ale Babei Dochia simbolizeazã lupta dintre luminã si întuneric, dintre cãldurã si frig, în preludiul echinoctiului care schimbã balanta dintre anotimpuri în favoarea verii. Nu întâmplãtor, acum se sãrbãtorea Dragobetele, personificare magicã a iubirii, simbol renãscut al traditiei populare românesti, pentru contracararea traditiei similare occidentale. Vã asteptãm în Silver Mall, în perioada 28 februarie- 1 martie 2020, pentru a întâmpina primãvar cu mãrtisoare traditionale”, au transmis organizatorii.