spot_imgspot_img
25.6 C
Vaslui
16-apr.-2024

Târgul apicultorilor, la umbra lui Stefan – cel care a fãcut din mierea de albine de la Vaslui, un brand (foto)

- Advertisement -

EXPOZITIE CU VÂNZARE….Târgul apicultorilor, organizat la statuia lui Stefan cel Mare din satul Bãcãoani, a încântat cu diversitatea soiurilor de miere. Încã o datã se dovedeste cã judetul Vaslui are o traditie în albinãrit. Dovadã este stema judetului, pe care sunt gravate cele trei albine de aur si stupul de argint, mãrturie a vechimii acestei ocupatii în Vaslui. Cronicarii spuneau cã Stefan cel Mare a reusit sã transforme mierea de albine din Vaslui, în valutã forte. Era la fel de valoroasã precum aurul. Vorbim de o miere specialã, numai din pãpãdie, specificã Vãii Racovei, unde primãvara târzie fãcea, ca în luna mai, singura floare de pe pajisti sã fie pãpãdia. Astãzi, aceastã miere se obtine doar o datã la sapte ani, din cauza schimbãrilor climatice si a cresterii temperaturilor. Expozitia cu vânzare a fost organizatã în cadrul proiectului “Cooperare pentru Apicultori de Succes” unde mai multi apicultori si-au expus borcanele de miere, care mai de care mai arãtoase. Târgul apicultorilor va continua si în zilele urmãtoare, în diferite locatii: la iesirea din Bârlad spre Ciocani, joi la Cãntãlãresti, în comuna Stefan cel Mare si vineri la Laza.

Târgul apicultorilor a fost organizat de Asociatia “Grupul de Actiune Localã Podu Înalt Vaslui” în parteneriat cu alte trei asociatii, “Valea Racovei”, “Grupul de Actiune Localã Movila lui Burcel Vaslui Nord” si “Grupul de Actiune Localã Valea Tutovei si Zeletinului” si se va derula pe parcursul mai multor zile. În fiecare zi, câte un GAL va fi gazda apicultorilor din teritoriul lor pentru a-si expune produsele. În mare parte, unii dintre acestia au beneficiat de fonduri europene pentru a-si dezvolata prisãcile. Târgul a debutat la Statuia lui Stefan cel Mare din satul Bãcãoani, unde gazdã a fost GAL Podu Înalt si va continua si în alte locatii, propuse de colegii din celelalte teritorii, de la Valea Tutovei si Zeletinului, de la Movila lui Burcel si de la Valea Racovei. “Mâine târgul va avea loc la pensiune Pascu, de la iesirea din Bârlad spre Ciocani, joi la Cãntãlãresti si vineri în Laza. La acest eveniment participã 20 de apicultori, câte cinci din fiecare teritoriu pe care actioneazã GAL-urile din judetul nostru. Costul total al acestui proiect, din care face parte si evenimentul de astãzi, ajunge la aproximativ 20.000 de euro si cuprinde trei etape: un curs de instruire, care s-a fãcut deja, si cele patru târguri. Se va edita si un manual de vizibilitate. La acest eveniment, participã si apicultorii care au accesat fonduri europene prin programul LEADER”, a declarat unul din reprezentantii GAL Podu Înalt. Standurile producãtorilor sunt îmbietoare, iar preturile sunt pentru toate buzunarele. Un borcãnel de miere costã 10 lei si soiurile sunt pentru toate gusturile: miere de tei, de salcâm, miere cu miez de nucã sau seminte de floarea soarelui si faguri. “Trebuie apreciatã ambitia celor care lucreazã la aceste GAL-uri, ei doresc sã facã ceva productiv pentru fermierii din mediul rural. Ar trebui organizate niste workshop-uri, întâlniri a celor care venim sã le cumpãrãm mierea. Cred cã ar trebui stimulat acest lucru de conducerile administrative a judetului. Fiindcã scopul final al programului LEADER este acela de a dezvolta piata de desfacere a produsele specifice unei zone, investind în tehnologie, promovare si desfacere. La noi, la Vaslui, sau cel putin în teritoriul Valea Racovei, mierea de albine este un produs traditional, iar stupãritul poate cea mai veche profesie”, a declarat Ionel Ionel Constantin, presedintele Camere de Comert Vaslui, prezent la aceastã expozitie ca si consumator.

Cristina, apicultor din noua generatie

MESERIE…Apicultor cu experientã si vechime în tainele mierii este si Cristina Onutã, din teritoriul Podu Înalt, care spune cã dacã stii sã faci aceastã meserie este si profitabilã. A venit la aceastã actiune convinsã cã în perioada ce urmeazã Vasluiul va reprezenta un reper pe piata producãtorilor de miere din Europa. A început acum zece ani propria afacere. Avea în sânge pasiunea mostenitã de la pãrinti. A fãcut un curs de apicultori si astãzi e pe picioarele ei. Iatã ce ne spune aceasta despre cea mai veche meserie din judetul nostru: “Am crescut printre stupi, e o mostenire de familie, sunt a treia generatie care produce miere. Stupii fac parte din viata mea. Acum merg la stupine fãrã mãnusi si descultã.” Târgurile expozitionale se vor derula pe parcursul întregii sãptãmâni, în intervalul 8:00 -16:00, timp în care, mierea asteaptã sã ajungã în cãmãrile gospodinelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.