spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Taxã pentru mamele care stau în spital lângã copiii bolnavi

- Advertisement -

DISCUTII… Începând cu 1 decembrie 2018, însotitorii care se interneazã în spital împreunã cu bolnavii trebuie sã achite o taxã. Ea variazã în functie de spital si poate ajunge chiar si la 50 de lei pe zi. Acest lucru a stârnit nemultumiri, mai ales din partea pãrintilor, care dacã nu au bani sunt nevoiti sã-si lase copiii bolnavi singuri, pe patul de spital. Acest nou bir a fost impus si în unitãtile medicale din judetul Vaslui. De exemplu, la Spitalul Judetean de Urgentã taxa este de 25 de lei pe zi, în timp ce la Bârlad este de 20 de lei.

În România, un necaz nu vine niciodatã singur, iar cel mai bun exemplu este cel al “taxei pentru însotitori”, pe care fiecare persoanã care doreste sã stea lângã cel drag în spital va trebui, de acum, sã o plãteascã. Nu e suficient cã ai pe cineva care suferã, acum mai vine si statul sã îti bage mâna în buzunar. Cât de mult o bagã, depinde de orasul în care te internezi . De exemplu, la Hunedoara, taxa de însotitor este de 7 lei, la Bistrita a fost stabilitã la 20 de lei, iar la Oradea ajunge la 33 de lei.

La Vaslui 25 de lei pe zi, la Bârlad 20 de lei

Unitãtile medicale din judetul Vaslui s-au aliniat si ele legislatiei si si-au fixat taxe nici prea mari, dar nici prea mici. La spitalul din Vaslui, de exemplu, însotitorul unui pacient internat trebuie sã achite 25 de lei pe zi, în timp ce la Bârlad taxa este de 20 de lei. Cei mai afectati de acest nou bir sunt pãrintii copiilor, mai ales cei din mediul rural. Managerul SJU Vaslui, Ana Rinder, a declarat cã însotitorii copiilor sub trei ani sunt scutiti de plata acestei taxe. “Pânã la împlinirea vârstei de trei ani, pãrintii se pot interna cu copilul si primesc si concediu medical pe perioada internãrii copilului. Pânã la vârsta de 7 ani, pãrintii copilului cu handicap, de asemenea, beneficiazã de gratuitate. Ceilalti pot plãti ziua de spitalizare, care la noi este de 25 de lei pe zi si primesc si concediu medical. Peste vârsta de 7 ani, pãrintii pot sã însoteascã copilul, tot contracost, dar nu mai pot primi concediu medical ca si însotitor”, a precizat managerul celei mai mari unitãti sanitare din judet.

“Mai bine nu-l mai duc la spital”

Taxa a stârnit controverse în toatã tara, însã la Vaslui, foarte putini pãrinti au auzit de ea. “Nu am auzit de asa ceva, dar nu sunt de acord sã plãtesc aceastã taxã. Mi se pare o aberatie, atâta timp cât angajatorul îmi plãteste contributia la sãnãtate. Mãcar dreptul ãsta sã-l avem si noi, sã stãm lângã copiii nostri atunci când sunt bolnavi. Dacã cineva crede cã o asistentã sau un medic stie mai bine decât o mamã ce are copilul ei de trei ani se însalã amarnic. Eu nu mi-as lãsa copilul singur în spital pentru nimic în lume! Mai bine nu-l mai duc” ne-a declarat o mãmicã. “Nu mi se pare deloc o idee bunã. Dacã vor, bani pot sã ia din altã parte, nu de pe spinarea unor oameni necãjiti, care vin la spital de rãu, nu de bine. Este foarte greu pentru o familie care nu are bani, sã plãteascã 250 de lei pentru 10 zile de cazare în spital” a fost pãrerea unei alte mãmici.

Sesizare la Avocatul Poporului

Mai multe asociatii de pãrinti din tarã au declarat cã vor sesiza Avocatul Poporului, pentru ca aceastã taxã sã fie eliminatã. “Noi avem de gând sã sesizãm inclusiv Avocatul Copilului din cadrul institutiei Avocatului Poporului deoarece problema se pune în felul urmãtor: atunci când avem un copil suficient de bolnav sã necesite internare, acel copil deja are o suferintã. Ca sã adãugãm peste aceastã suferintã trauma absentei unui pãrinte care poate nu îsi permite taxa aceea care este de la 15 la 50 de lei, 50 de lei este enorm si pentru un pãrinte de conditie medie. Deci, ca sã adãugãm si aceastã trauma a absentei impuse de conditii financiare a pãrintelui, mi se pare o gravã încãlcare a dreptului copilului. Între 3 si 5 ani, copiii au nevoie de atentia exclusivã aproape a pãrintilor de aceea o sã vedeti cã pãrintii care au copiii în aceastã categorie de vârstã vor face probabil cele mai mari eforturi pentru a se putea interna alãturi de copiii lor”, a declarat Ana Mãitã de la Asociatia “Mame pentru Mame”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.