|

Taxe mai mari pentru pietarii din Husi, din 2018

DISCUTII…. Taxele la piata agro-alimentarã a municipiului Husi au trecut de votul conslierilor locali, în forma propusã de executiv, însã, în lipsa de la sedintã a primarului, consilierii din opozitie au avut loc destul sã îsi exprime criticile fatã de proiect. “Personal, nu înteleg care este filosofia! Dacã toate celelalte taxe sunt majorate si cu 70 si ceva la sutã, de ce în privinta taxei celor care ocupã temporar locuri publice si spatii din fata magazinelor, taxa rãmâne la fel?”, a spus consiliera Cãtãlina Popa.

Pietarii de la Husi vor plãti taxe mai mari, cu începere de la 1 ianuarie 2018. Rãmâne de vãzut dacã si preturile vor suferi majorãri, corelate cu banii pe care comerciantii îi vor avea de dat, lunar. Husenii nu si-ar dori acest lucru, de vreme ce inclusiv alesii au observat cã piata localã este cea mai scumpã dintre toate pietele agro-alimentare ale judetului. Cum justificãri limpezi ale acestui aspect nu au fost, “surpriza” preturilor de anul viitor va fi una cu atât mai mare. Între timp, alesii au pus în discutie si au si votat, într-un final, taxele pentru comercianti. Taxa pentru închirierea unei tarabe, de pildã, pe lunã, va fi majoratã de la 44,35 la 58,82 lei; taxa pentru vãnzãtorii de pui s-a schimbat de la 4,43 lei/mp/zi la 1,30 lei/5 bucãti (persoane fizice), respectiv 1,70 lei/5 bucãti, persoane juridice. De exemplu, la taxa pentru persoane fizice si juridice care ocupã temporar locuri publice inclusiv din fata magazinelor si atelierelor de prestãri servicii, valoarea a rãmas aceeasi, ca si anul trecut, 6,45 lei/mp/zi. Acest aspect nu a fost ratat de consiliera Cãtãlina Popa, care, între altele, a invocat-o pe fosta sefã a pietii, Ana Croitoru, pe care a lãudat-o, în raport cu succesorul la conducerea obiectivului. “Atunci mai erau bani de investitii, iar acum ne temem cã nu avem nici bani de salarii la piatã”, a spus Cãtãlina Popa.

“Întâi ar trebui votat Regulamentul, apoi taxele”

“Personal, nu înteleg care este filosofia! Dacã toate celelalte taxe sunt majorate si cu 70 si ceva la sutã, de ce în privinta taxei celor care ocupã temporar locuri publice si spatii din fata magazinelor, taxa rãmâne la fel. Nu cã tin eu sã fie majorate taxele, din contrã, as vrea sã rãmânã toate la nivel cu anul trecut. În privinta acestei taxe, pot sã cred, desi nu as vrea sã fac astfel de speculatii, cã este un interes”, a spus consiliera Cãtãlina Popa. “Este obligatoriu sã avem un Regulament al pietii. Acesta a fost introdus pe ordinea de zi la un moment dat, într-o formã foarte proastã, retras apoi de executiv si de atunci nu s-a mai venit cu niciun proiect de Regulament. Acolo, în piatã, sunt foarte multe nereguli care se petrec, foarte multe lucruri care trebuie puse la punct. Si ar fi bine ca într-o sedintã, ordinarã de data aceasta, sã dezbatem lucrurile mai aplicat, sã avem un Regulament. Iar în ceea ce priveste taxele, eu nu sunt de acord cu propunerea executivului, pentru cã întâi ar trebui votat Regulamentul, apoi taxele. Sã vedem si noi câte persoane sunt acolo, cu ce se ocupã. Asa, sã vii sã spui cã, dacã nu percepem taxa cutare, nu acoperim cheltuielilor, mi se pare o prostie”, a spus consilierul Radu Bobârnat.