|

TEORIA CONSPIRATIEI: Cine alungã ploaia: rachetele antigrindinã, emisiile de gaz sau lipsa rugãciunilor?

DE CE NE OCOLESC PLOILE?… Ultimele 48 de ore au adus tot felul de coduri de avertizare pentru judetul Vaslui, inclusiv codul galben de precipitatii. Din pãcate, pânã asearã, în mai bine de jumãtate din comunele judetului Vaslui nu plouase decât câtiva litri pe metru pãtrat, în timp ce în Iasi, Bacãu, Galati sau Botosani ploile abundente au fãcut suvoaie de apã, care au blocat drumurile. “Am plecat dimineatã de la Codãesti si nu plouase mai deloc. Asearã (sâmbãtã, 17 iunie, n.r.) a dat o burã de apã, doar cât sã spele pietrele, dar nimic serios. Nu stiu ce se întâmplã, numai la noi, la Vaslui, plus o bucatã din Iasi, nu plouã deloc, în rest rupe cu ploaia”, a spus primarul comunei Codãesti, Mihai Rebegea. La Fãlciu, abia duminicã seara au apãrut primii stropi. “Iatã, dupã douã luni de secetã, vedem duminicã seara si câtiva stropi de apã, dar nu e ploaie adevãratã, mai mult ca sã rãcoreascã atmosfera”, a spus primarul de la Fãlciu, Neculai Moraru. Nimeni nu-si explicã ce anume a provocat acest fenomen, datoritã cãruia valul de ploi din Moldova a ocolit judetul Vaslui, însã sunt câteva probleme despre care se discutã: rachetele antigrindinã, putul lãsat de cei de la Chevron si emisiile de gaze, sau chiar faptul cã preotii nu au iesit cu icoanele pe drumuri!

Nu a plouat în judetul Vaslui nici în week-end, asa cum se asteptau primarii, speriati de valul de secetã care s-a abãtut peste judet. La Bunesti-Averesti, de pildã, nu a plouat decât 1-2 litri pe metrul pãtrat, “care a mai sters colbul din drum, dar nu ne ajutã deloc”. “Câtiva stropi, sâmbãtã seara, în rest, nimic. Am fost la Iasi, sâmbãtã dimineatã, si ploua de rupea pãmântul, cam 110 l/mp. Cum m-am întors spre casã, dupã pãdurea Bucium, nici urmã de ploaie. Am trecut prin multe comune, dar nici urmã de ploaie. Nu înteleg ce se petrece, cine sau ce blocheazã ploile peste judetul Vaslui”, spune Vasile Tãrãgan, primarul comunei Bunesti-Averesti. “În ultimele trei luni, cred cã abia dacã a plouat 3-4 litri pe metrul pãtrat, e o secetã de speriat. În toate judetele din Moldova plouã de rupe, la Vaslui, nu”, mai spune primarul Tãrãgan. La Codãesti, sâmbãtã seara au cãzut câtiva stropi, care au sters praful de pe ulite, însã nici vorbã de o ploaie adevãratã. “Suntem într-o zonã care este ocolitã de ploi. Am plecat duminicã dimineata spre Brasov, a plouat tot drumul, numai în judetul Vaslui nu vrea deloc sã plouã”, spune primarul comunei Codãesti, Mihai Rebegea. Într-o altã parte a judetului, la Fãlciu, primii stropi de ploaie au apãrut abia asearã, în jurul orei 17.00. “Nu e ploaie adevãratã, doar câtiva stropi de varã. Dupã 3 luni, vedem câtiva stropi, dar nici urmã de o ploaie adevãratã, care sã îndestuleze pãmântul cu apã. Nu-mi explic de ce, stiu cã a plouat de a rupt la Galati, ba chiar au fost si fenomene extreme, grindinã, parcã ploile se opresc la granita judetului”, ne-a declarat Neculai Moraru, primarul de la Fãlciu. În fine, am discutat seara trecutã si cu primarul de la Vãleni, Radu Beligan. “Sunt la Muntenii de Sus, unde a plouat câte ceva, fatã de comuna noastrã, unde nu a plouat mai deloc. Sâmbãtã seara au fost câtiva stropi, dupã care liniste. Sunt nori de ploaie, dar nu vrea sã plouã, nimeni nu întelege de ce”, a spus primarul Vãleniului.

Posibile explicatii, printre care si putul forat de Chevron, la Pungesti

Omul simplu, de la tarã, sustine cã rachetele antigrindinã din bateriile existente în judet au provocat aceastã secetã, desi primarii spun cã “nu este adevãrat, rachetele transformã gheata în picãturi de apã, o ploaie mai serioasã”. Un primar cu care am vorbit ieri spunea: “Poate cã suntem pãcãtosi si nu ne dã Dumnezeu ploaie. Nu am vãzut preot care sã iasã cu icoana pe drumuri, sã invoce ploaia”. Deci, si preotii au partea lor de vinã, în ochii oamenilor, pentru cã nu au scos icoanele fãcãtoare de minuni si nu au implorat la Dumnezeu o ploaie binefãcãtoare. În fine, existã si o altã variantã, care ar explica seceta instalatã peste judetul Vaslui, în timp ce în restul judetelor Moldovei a plouat cât pentru o lunã, în doar 24 de ore. Conform unei surse demne de încredere, seceta ar putea avea legãturã cu emisiile de gaze, dupã ce Chevron a forat putul de la Pungesti. S-ar fi format, spune sursa noastrã, un gen de peliculã din gaze, care blocheazã ploile peste judet. Emisiile de gaze intrate în atmosferã, dupã putul forat de la Pungesti, fac ca ploile sã cadã ceva mai consistent pe anumite zone, iar în altele nu plouã deloc. Oricare ar fi motivul secetei, cert este cã mii de tãrani se uitã neputinciosi la cer si se întreabã de ce nu plouã si peste judetul Vaslui, asa cum a plouat peste Iasi, Bacãu, Suceava sau Galati.