spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Testoasele de la Cretesti- Dobrina 1 invadeazã muzeul bârlãdean

- Advertisement -

POFTITI LA MUZEU! Duminicã, 29 octombrie 2017, la orele 11. 30, Muzeul „Vasile Pârvan”, Sectia de Stiintele Naturii, organizeazã vernisarea expozitiei „Testoasele de la Cretesti – Dobrina 1. Judetul Vaslui”. Organizatorul activitãtii, muzeograf dr. Laurentiu Ursachi, si invitatul vernisajului, asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rãtoi de la Univ. “Al. I. Cuza” din Iasi, vã invitã sã participati pentru a afla mai multe lucruri interesante despre paleontologia si geologie judetului Vaslui. De asemenea, membrii  proiectului de voluntariat DEINOTHERRA, constituit la initiativa lui Simon Salcã din Bârlad, vã asteaptã la sediul muzeului bârlãdean din strada Republicii, nr. 235, duminicã, 29 octombrie, orele 11. 30.

Asa dupã cum am mai precizat în mai multe articole din cotidianul nostru, cercetãrile paleontologice desfãsurate în cadrul Sectiei de Stiintele Naturii a Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad au  avut ca obiective: punerea în evidentã a localitãtilor fosilifere din judetului Vaslui, colectarea si prepararea materialului paleontologic din aceste zãcãminte în scopul îmbogãtirii colectiei de paleontologie a sectiei si, totodatã, valorificarea stiintificã si expozitionalã a patrimoniului cultural acumulat. Astfel, cercetãrile paleontologice de teren au condus la inventarierea unui numãr de 25 de puncte fosilifere în teritoriul judetului Vaslui. Dintre acestea, punctul fosilifer “Cretesti Dobrina 1”, situat în localitatea Satul Nou (com. Cretesti), se remarcã prin bogãtia si diversitatea taxonomicã a materialului osteologic colectat. „Pe baza elementelor osteologice diagnostice, din acest zãcãmânt fosilifer a fost evidentiatã componenta unei asociatii faunistice de vertebrate continentale care a existat, acum 9 – 10 milioane de ani, faunã terestrã corezpunzãtoare din punct de vedere cronostratigrafic Sarmatianului superior (Chersonian). Materialul paleontologic studiat documenteazã prezenta urmãtoarelor grupuri mari de vertebrate fosile: amfibienii (broastele), reptilele (serpi, sopârle si testoase), pãsãrile (strutul) si mimamiferele (elefanti- proboscidieni, rinoceri, antilope, cai tridactili, suidae – porcii sãlbatici, tigrii, hiene etc).”, a precizat dr. Laurentiu Ursachi, organizatorul expozitiei.

Testoasele de la Dobrina, un bun cultural unic în lume!

În urma sãpãturilor sistematice realizate în acest sit de cãtre echipa de cercetare paleontologicã (Dr. Ursachi Laurentiu, prof. univ. dr. Vlad Aurel Codrea, prof. univ. dr. Mihai Brânzilã, asist. univ. dr. Bogdan Gabriel Rãtoi etc.), în perioada anilor 2010 – 2015, au fost descoperiti si colectati un numãr de 12 indivizi întregi de testoase (Testudo sp.). Un aspect extrem de rar întâlnit într-un sit paleontologic. Dintre acestia, 6 indivizi au fost identificati in situ (în stratul fosilifer) adunati si suprapusi, unul peste celãlalt. „Din aceastã aglomerare de testoase au fost separate trei exoschelete care au fost preparate si conservate în pozitia de acumulare.  În urma acestei activitãti de restaurare s-a obtinut un bun cultural de exceptie. Din informatiile pe care le detinem pânã în prezent, aceastã piesã este unicat în tara noastrã, însã credem cã,  nici alte muzee din lume nu detin un astfel de bun cultural din domeniul Stiintelor Naturii. Desigur, expozitia va cuprinde, pe lângã acest grup de testoase si alte fosile extrem de importante din situl paleontologic de la  Cretesti-Dobrina 1.”, a mai precizat dr. Laurentiu Ursachi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.