|

Tigãri de contrabandã aduse cu aeroplanul!

INTERVENTIE Mai multe forte de ordine au neutralizat activitatea infractionalã a membrilor unei grupãri specializatã în contrabanda cu tigãri parasutate din aparate de zbor usoare, tip deltaplan, care zboarã la altitudini relativ reduse si nu pot fi detectate de radarele aflate în dotarea Centrului de Operatiuni Aeriene ale Statului Român. Membrii grupãrii intrau în România prin PTF Albita, separat cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achizitionate pentru ziua când desfãsurau activitãti de contrabandã si foloseau în transport mai multe autovehicule în care erau amenajate locasuri speciale pentru ascunderea tigãrilor de contrabandã.

În baza probelor administrate în cauzã, procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui, au constatat cã pe teritoriul României actioneazã un grup infractional organizat format din cetãteni moldoveni, specializati în sãvârsirea infractiunilor de contrabandã cu tigãri. Cantitãtile mari de tigãri provenind din Republica Moldova erau introduse ilegal în România prin intermediul aparatelor de zbor usoare, tip deltaplan, din care erau parasutate colete dotate cu dispozitive de localizare prin sistemul GPS. Activitatea grupãrii specializatã în contrabanda cu tigãri era planificatã si bine organizatã în cele mai mici detalii în sensul cã persoanele ce desfãsurau activitãtile infractionale pe teritoriul României veneau anterior introducerii ilegale în tarã a bunurilor ce constituie obiectul infractiunii de contrabandã, în vederea recunoasterii locului unde urmau ca alti cetãteni moldoveni sã parasuteze coletele. Totodatã, membrii grupãrii erau atenti în ceea ce priveste stabilirea unor eventuale legãturi între ei si anume, intrau în Romania prin PTF Albita, separat cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achizitionate pentru ziua când desfãsurau activitãti de contrabandã si foloseau în transport mai multe autovehicule în care erau amenajate locasuri speciale pentru ascunderea tigãrilor de contrabandã.

Tigãri parasutate în Viisoara, în cursul noptii

O astfel de activitate de contrabandã s-a desfãsurat în noaptea de 29/30 octombrie 2014, când teritoriul României a fost survolat ilegal de un aparat de zbor tip deltaplan, în douã rânduri la intervale scurte de timp si din care au fost parasutate în zona com. Viisoara, jud. Vaslui, un numãr de patru colete în care se aflau, în total, cantitatea de 7969 pachete cu tigãri, de diferite mãrci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova. Doi dintre membrii grupãrii, fatã de care existã suspiciunea rezonabilã cã aveau rolul de a prelua coletele parasutate, au fost identificati de cãtre procurorii DIICOT. În urma audierii lor si a probelor administrate, în datele de 30 si 31 octombrie 2014, procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui au dispus retinerea preventivã pentru 24 de ore a inculpatilor Guzun Tudor (42 de ani) si, respectiv, Gutanu Vasile (35 de ani), ambii cetãteni moldoveni, pentru sãvârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si introducere în tarã de cantitãti de tigãri, prin alte locuri decât cele prevãzute de lege pentru controlul vamal. Cei doi inculpati au fost prezentati astãzi Tribunalului Vaslui cu propunerea de arestare preventivã pentru 30 de zile. Judecãtorul de drepturi si libertãti a admis solicitarea DIICOT si a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivã.