|

Tinerii care au ucis un bãtrân pentru 650 de lei rãmân în arest

DEFINITIV…Curtea de Apel a respins, ca nefondate, contestatiile formulate de cei doi tineri din Pribesti arestati dupã ce au tâlhãrit si ucis un bãtrân pentru 650 de lei. Mai mult, instanta i-a obligat pe contestatari la plata a 200 de lei, cheltuieli de judecatã. Astfel, doi tineri din Pribesti, comuna Rebricea, au ajuns în arest preventiv dupã ce au ucis un bãtrân de 84 de ani pentru 650 de lei. Cu banii luati, cei doi au ajuns la Iasi si au pierdut tot la pãcãnele. Fapta celor doi tineri, unul de 22 de ani si celãlalt de 24 de ani, a fost descoperitã de cãtre un nepot al victimei. Acum au ajuns în arest preventiv pentru 30 de zile, acuzati de tâlhãrie, urmatã de moartea victimei. Unul dintre criminali, Alexandru Gabriel Radovici, este tânãrul care, în urmã cu doi ani, a încercat sã se sinucidã dupã ce si-a dat foc în fata unui bar din Pribesti, turnându-si un litru de diluant peste el. A povestit atunci cã greutãtile din familie l-au împins la asemenea gest.

Pentru cei doi tineri din Pribesti, comuna Codãesti, acuzati de tâlhãrie si crimã, detentia pare greu de suportat. Astfel, cei doi s-au adresat Curtii de Apel cu contestatie la mãsura arestului preventiv, dar judecãtorii au respins-o ca nefondatã. Mai mult, contestatarii au fost obligati la plata a 200 de lei, cheltuieli de judecatã. Decizia instantei iesene este una definitivã, astfel cã, cel putin urmãtoarele 30 de zile, cei doi criminali vor sta dupã gratii. Dupã ce au bãut pânã au rãmas fãrã nici un ban în buzunar, Gabriel Alexandru Radovici si amicul lui, Lucian Ciobanu, s-au gândit de unde sã mai facã rost de bani. Si-au adus aminte de vecinul lor de 84 de ani, Stefan Sânica, om gospodar si care, dupã cum spun cei care-l cunosc, mai strângea câte un ban din pensie. Profitând de faptul cã Radovici este vecin cu octogenarul, cei doi au sãrit gardul comun si au intrat peste bãtrân în casã. L-au luat apoi la bãtaie si i-au cerut sã le spunã unde tine ascunsi banii. De fricã, bãrbatul le-a spus tot ce voiau sã stie si a sperat cã-si vor face milã de el si-l vor lãsa în viatã. Numai cã nu a fost asa. Dupã ce au luat cei 650 de lei gãsiti în casa bãtrânului, cei doi l-au strâns de gât pânã l-au omorât pentru a nu spune nimic politistilor. Dupã aceea, au plecat linistiti la Iasi si au jucat toti banii la pãcãnele. Crima a fost descoperitã câteva ore mai târziu de cãtre nepotul victimei, un bãrbat din Iasi. Acesta a sunat la 112 si a anuntat cã si-a gãsit unchiul mort în casã. La fata locului au sosit echipajele de politie si criminalistii. Dupã primele cercetãri, au stabilit cã este vorba de o crimã si, în scurt timp, au reusit sã punã mâna si pe criminali. Cei doi au fost retinuti pentru 24 de ore, apoi prezentati În fata unui judecãtor de drepturi si libertãti cu propunere de arestare preventivã. Ieri, magistratii Tribunalului Vaslui au emis, pe numele celor doi tineri, mandat de arestare preventivã pentru 30 de zile.

De la sinucigas, la criminal

În urmã cu aproximativ doi ani, Alexandru Gabriel Radovici a avut o tentativã esuatã de a-si pune capãt zilelor. A ales sã facã lucrul acesta într-un mod mai putin obisnuit. Si-a dat foc în fata unui bar din localitatea Pribesti, sãtul, spunea chiar el, de viata pe care o are. “Am muncit sase luni în Italia. Au fost sase luni foarte grele. Românii muncesc acolo dublu, dacã nu triplu fatã de un italian si sunt rãsplãtiti cu nici jumãtate din salariul lui. Am pus cîtiva bãnuti deoparte, iar apoi m-am întors acasã. Pãrintii mei nu muncesc, iar majoritatea banilor pe care i-am cîstigat i-am dat în casã. În câteva sãptãmâni banii s-au cheltuit, iar de aici au început si scandalurile. Tata îmi reprosa tot timpul cã sunt mare, cã trebuie sã mã duc la muncã si, pe de o parte, îl întelegeam. Nu mi-a plãcut niciodatã sã stau acasã si sã zic <<dã-mi mamã sau dã-mi tatã un leu, cinci lei, sã mã duc la magazin>>. Problema e cã nu aveam unde sã mã duc. Am încercat sã mã angajez însã fãrã noroc. În urma unor certuri de genul acesta cu tata, am ales sã mã sinucid. Simteam cã mi s-a umplut paharul, nu mai suportam reprosurile.” Metoda aleasã de Alex sã-si pune capãt zilelor a fost una extremã. Tânãrul si-a turnat un litru de diluant pe el, dupã care si-a dat foc. “Îmi amintesc cu groazã de acele clipe. Au fost momente teribile. Tin minte cã, dupã ce mi-am dat foc, am început sã alerg. Dacã nu alergam, poate acum nu mai eram. Fugind, vântul îmi bãtea din fatã si a împiedicat flãcãrile sã-mi ardã fatã. Mai tin minte cã un prieten a iesit din bar si m-a acoperit cu o geacã. M-a întrebat ceva, iar de acolo si pânã a doua zi, când m-am trezit pe patul spitalului, nu-mi mai amintesc nimic”, povestea, la momentul tentativei de suicid, Alexandru Radovici.