|

Tinerii vasluieni se vor întoarce acasã, pentru a-si deschide afaceri, spune presedintele CCIA Vaslui

ESTIMARE… Dupã ce mai multe tãri au anuntat cã îsi pun problema rãmânerii în Uniunea Europeanã, tot mai multi vasluieni din UE se vor întoarce acasã. Dupã unele estimãri, avem în jur de 50.000 de locuitori ai judetului care sunt plecati la muncã în spatiul comunitar, ceea ce ar însemna o mare problemã pentru spatiul european. O spune inclusiv presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, Ionel Constantin, care crede cã tinerii proveniti din aceastã zonã, în principal, vor resimti efectele politicilor nationaliste. Mii de vasluieni plecati la muncã în Marea Britanie, majoritatea muncitori în constructii, sãnãtate sau alimentatie publicã, vor putea rãmâne la lucru în continuare, dupã ce aceastã tarã va iesi din Uniunea Europeanã. În jur de 3,6 milioane de migranti din UE – din care între 2.000 si 4.000 sunt din judetul Vaslui! – locuiesc si lucreazã în Marea Britanie, iar vestea bunã este cã toti vor putea rãmâne aici dupã Brexit. Cu toate acestea, multi anuntã cã se întorc acasã, pentru a-si deschide mici afaceri.

Presedintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin crede cã România se confruntã cu o crizã de investitii, în mediul privat, iar eforturile miilor de tineri care provin din acest judet, “care au strâns o brumã de bani si se întorc acasã, pentru a face afaceri finantate din fonduri europene” va fi o sansã pentru a dezvolta zona. “Vor veni acasã cu bani, mai multi sau mai putini, în conditiile în care 80% dintre tinerii plecati afarã sunt foarte buni, buni meseriasi, care stiu tehnologie. Datoritã politicilor nationaliste din tãrile din Vest, fie cã vobim de Anglia, Germania, Franta sau Italia, multi români se vor întoarce acasã. Vor veni si multi vasluieni înapoi, iar efectele vor fi foarte bune. Sã nu uitãm cã România va detine presedintia Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, ceea ce va însemna o sansã pentru vasluieni”, crede presedintele CCIA Vaslui. În paralel, se anuntã si dublarea salariilor pentru mediul bugetar, ceea ce ar însemna cã multi tineri de valoare, din diverse domenii, se vor putea întoarce acasã, în fata unor provocãri din spatiul UE, acolo unde specialisti în diverse domenii lucreazã în restaurante, baruri sau pizzerii.

“Buzatu poate bate cu pumnul în masã la sefii PSD”

L-am întrebat pe Constantin ce rol poate juca presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, în perioada urmãtoare. “Sincer, la ora actualã, dl. Buzatu îsi poate permite sã batã în masã la Bucuresti. Rezultatele obtinute de Miticã Buzatu la alegeri îi permit sã cearã inclusiv promovarea unor persoane din judetul Vaslui în Guvern, în functii cheie. Trebuie ca dl. Buzatu sã aibã discutii cu Liviu Dragnea si cu Sorin Grindeanu, pentru a aduce investitii în judet, mult mai consistente decât ce am avut pânã acum”, a spus presedintele CCIA Vaslui. Ca reprezentant al mediului de afaceri din judetul Vaslui, Constantin crede cã Guvernul trebuie sã se ocupe si de cresterile salariale, dar si de facilitãti fiscale pentru firme.