|

Titi, fost primar penal PSD, asteaptã decizia finalã a insantei

PRONUNTARE…Procesul fostului edil al municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu a ajuns în sfârsit, la final. Magistratii Curtii de Apel Iasi si-au spus ultimul cuvânt, dar au decis ca abia spre sfârsitul sãptãmânii viitoare sã se pronunte în acest dosar. Acuzatia adusã fostului primar este de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Mai exact, Constantinescu a fost dovedit cã a comis abuzul în serviciu de cãtre procurorul de caz. Plângerea penalã care i-a adus lui Titi acest dosar a fost fãcutã pe 7 mai 2013 de cãtre Asociatia “România Fãrã Ei”, reprezentatã de cercetãtorul dr. George Epurescu. În rechizitoriu, procurorul de caz considerã cã inculpatul a încãlcat în mod voit libertatea cetãtenilor de întrunire, interpretând gresit Legea 60/1991, astfel cã au fost întrunite elementele constitutive ale comiterii infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Procesul penal în care fostul primar al Bârladului, Titi Constantinescu, este judecat pentru comiterea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, a ajuns în sfârsit, la final. Dupã ani de judeactã si tergiversãri, magistratii Curtii de Apel Iasi si-au spus utimul cuvânt. Nu s-au pronuntat însã asupra vinovãtiei fostului edil, si au amânat pronuntarea pentru sfârsitul sãptãmânii viitoare.

Constantinescu a fost trimis în judecatã pentru abuz, reclamat de Asociatia „România Fãrã Ei”, reprezentatã de cercetãtorul dr. George Epurescu. Fapta s-a petrecut în 2013, cercetarea Politiei Bârlad a durat pânã în noiembrie 2015, iar de atunci s-a tot judecat, ba în camera preliminarã, ba abtinându-se judecãtorul de sedintã, ba judecãtorul desemnat, ba grefiera, ba sunt cerute modificãri în rechizitoriu, etc. La termenele de judecatã acordate au fost audiati martori propusi de cãtre apãrarea lui Titi, martori care, asa cum se aratã de cãtre avocatul reclamantei, nu au nicio legãturã cu Asociatia RFE. Printre cei audiati se numãrã secretarul municipiului Bârlad si fostul sef al Jandarmeriei Bârlad, care era în functie în martie 2013, când primarul Titi Constantinescu a respins solicitarea RFE de a organiza un miting contra exploatãrii gazelor de sist în zona Bârlad, prin fracturare hidraulicã, în fata Primãriei Bârlad. Au mai fost solicitati ca martori protopopul Vasile Lãiu si gr. (r) Nicolae Rotaru, care erau atunci în GISC (Grupul de Initiativã al Societãtii Civile), care luptau împotriva forãrii dupã gaze de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Este foarte interesant ce martori vor fi reaudiati la termenul din 15 iunie, la care va fi prezent si cercetãtorul dr. George Epurescu.

De ce este Titi judecat…

Vã reamitim cã procurorul Simona Mocanu, de la Parchetul Bârlad, care între timp s-a transferat la cerere la Tribunalul Brasov, care a întocmit rechizitoriul, a arãtat si probat cã Titi a comis abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor. Plângerea penalã care i-a adus lui Titi acest dosar greu, a fost fãcutã în 7 mai 2013 de cãtre Asociatia “România Fãrã Ei” (RFE), reprezentatã de cercetãtorul dr. George Epurescu. În rechizitoriul fãcut la dosar, procurorul considerã cã Titi Constantinescu a încãlcat în mod voit libertatea cetãtenilor de întrunire, interpretând gresit Legea 60/1991, astfel cã se întrunesc elementele constitutive ale comiterii infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Cercetãrile în dosar au durat aproape doi ani si jumãtate, iar în anul 2015, pe 24 noiembrie, Titi a fost trimis în judecatã. De atunci, procesul tergiverseazã, se lungeste, Titi sperând cã va scãpa. Asa cum s-a întâmplat cu dosarul în care a fost acuzat de comiterea infractiunii de conflict de interese, dar a scãpat, dosarul fiind clasat deoarece Curtea Constitutionalã, a scos sintagma „relatii comerciale” din Codul Penal din articolul vizând infractiunea respectivã. Si Titi, care face parte din partidul aflat la guvernare (PSD) sperã sã scape si de infractiunea de abuz în serviciu, prin modificarea legilor justitiei, pentru care se luptã acum PSD! Tocmai de aceea s-a prevalat de dreptul la tãcere si a refuzat sã fie interogat de judecãtor si avocat, asa cum a refuzat sã fie audiat în dosar la Politia Bârlad, de cãtre politistul care a fãcut cercetarea. Surse din cercul de amici politici ai lui Titi Constantinescu spun cã acesta se roagã sã iasã basma curatã si din acest dosar, pentru cã se gândeste serios sã-si depunã candidatura pentru încã un mandat de primar al Bârladului.