|

Titi, judecat cu usile închise!

BOALÃ LUNGÃ… Procesul penal în care fostul primar al Bârladului, Titi Constantinescu, este judecat pentru comiterea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, se lungeste nepermis de mult. Ieri s-a consumat încã un termen în Dosarul penal 6164/189/2015, fiind audiat reclamantul, cercetãtor dr. George Epurescu, care reprezintã Asociatia „România Fãrã Ei” (RFE) Bucuresti, precum si câtiva martori, dintre care unul singur avea legãturã cu dosarul! Este vorba despre fostul adjunct al comandantului Politiei Bârlad, comisarul sef Marinel Gâlcã, acum pensionar. Acesta a spus adevãrul, arãtând cã Politia Bârlad a recomandat aprobarea mitingului solicitat de bârlãdeni, prin Asociatia „RFE”, asa cum a procedat si Jandarmeria, dar primarul din 2013, când s-a fãcut solicitarea, Titi Constantinescu, n-a vrut sã-l aprobe, încãlcând legea. Procesul se judecã cu usile închise, Titi ferindu-se sã se afle public ce prostii a fãcut în mandatul sãu de primar si cum si-a bãtut joc de bârlãdenii care luptau împotriva fracturãrii hidraulice a gazelor de sist. Titi Constantinescu a refuzat sã fie interogat de judecãtor, invocând dreptul la tãcere. Infractiunea reclamatã de RFE s-a comis în 2013, cercetarea Politiei Bârlad a durat pânã în noiembrie 2015, iar de atunci se tot judecã, ba în camera preliminarã, ba se abtine judecãtorul de sedintã, ba judecãtorul desemnat, ba grefiera, ba sunt cerute modificãri în rechizitoriu. Si ieri s-a acordat încã un termen de judecatã, pe 12 ianuarie anul viitor, când urmeazã a fi adusi la audieri cu mandate de aducere: fostul comandant al jandarmilor bârlãdeni din 2013 si secretarul Primãriei Bârlad, Cãtãlin Haret. Au mai fost solicitati ca martori protopopul Vasile Lãiu si gr. (r) Nicolae Rotaru, care erau atunci în GISC (Grupul de Initiativã al Societãtii Civile), care lupta împotriva forãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice.

Oricât a încercat sã scape de bratul lung al legii, fostul primar al Bârladului, Titi Constantinescu, n-a reusit. Judecãtorul de drepturi si libertãti a decis încã din luna martie, trimiterea lui în judecatã, în stare de libertate, pentru comiterea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Procurorul de caz Simona Mocanu, care a întocmit rechizitoriul, a dovedit cã Titi a comis abuzul în serviciu. Plângerea penalã, care i-a adus lui Titi acest dosar greu, a fost fãcutã în 7 mai 2013 de cãtre Asociatia “România Fãrã Ei” (RFE) , reprezentatã de cercetãtor dr. George Epurescu. În rechizitoriul fãcut la dosar, procurorul de caz considerã cã Titi a încãlcat în mod voit libertatea cetãtenilor de întrunire, interpretând gresit Legea 60/1991, astfel cã se întrunesc elementele constitutive ale comiterii infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Cercetãrile în dosar au durat aproape doi ani si jumãtate, iar în anul 2015, pe 24 noiembrie, Titi a fost trimis în judecatã. De atunci, procesul tergiverseazã, se lungeste, Titi sperând cã va scãpa. Asa cum s-a întâmplat cu dosarul în care a fost acuzat de comiterea infractiunii de conflict de interese, dar a scãpat, dosarul fiind clasat, deoarece Curtea Constitutionalã a scos sintagma „relatii comerciale” din codul penal, la articolul vizând infractiunea respectivã. Si Titi, care face parte din partidul aflat la guvernare (PSD), sperã sã scape si de infractiunea de abuz în serviciu, prin modificarea legilor justitiei, pentru care se luptã acum PSD! Tocmai de aceea s-a prevalat de dreptul la tãcere si ieri a refuzat sã fie interogat de judecãtor si avocat, asa cum a refuzat sã fie audiat în dosar la Politia Bârlad, de cãtre politistul care a fãcut cercetarea.

Titi a tãcut, dar Epurescu si Gâlcã nu!

În schimb, ieri a fost interogat crecetãtor dr. George Epurescu, care reprezintã Asociatia RFE – reclamantul din dosar, precum si fostul adjunct al comandantului Politiei Bârlad, cms.sef Marinicã Gâlcã. Acesta a fãcut parte din comisia care a studiat notificarea fãcutã de RFE în 2013, împreunã cu jandarmii, politia localã si secretarul Primãriei Bârlad, Cãtãlin Haret. George Epurescu a fost audiat aproape o orã, acesta fãcând precizãri pertinente si rãspunzând întrebãrilor presedintelui de sedintã si avocatului apãrãrii (al lui Titi Constantinescu). A fost audiat si cms.sef (pensionar) Marinel Gâlcã, fost adjunct al comandantului Politiei Bârlad, care în perioada 2013 când s-a comis infractiunea, a fost membru în comisia de analizare a notificãrii fãcutã de RFE. Cms. Marinel Gâlcã a precizat cã politistii, ca si jandarmii de altfel, au recomandat primarului Titi Constantinescu sã aprobe mitingul solicitat de RFE pentru cã este legal si nu prezintã riscul escaladãrii situatiei (a unor miscãri stradale violente). Dar Titi Constantinescu, care avea dreptul la semnãturã, a ales sã încalce legea. Au mai fost audiate câteva persoane, dintre cele care au semnat pe listele depuse la Primãrie, de mai multi cetãteni, care si ei solicitau miting pe 4 aprilie. Judecãtorul din dosar a acordat termen pentru 12 ianuarie 2018, când vor fi prezentati, cu mandat de aducere, jandarmul sef, care a fãcut parte din comisia care a decis aprobarea mitingului, dar Titi a refuzat, precum si secretarul Primãriei Bârlad, Cãtãlin Haret. Au mai fost solicitati ca martori, în apãrtarea lui Titi, protopopul Vasile Lãiu si gr. (r) Nicolae Rotaru, care erau atunci în GISC (Grupul de Initiativã al Societãtii Civile), care luptau împotriva forãrii dupã gaze de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Suntem foarte curiosi sã vedem dacã acestia vor minti în instantã, atât timp cât existã înregistrãri cu ce declarau în 2013, despre refuzul primarului de a aproba mitingul din 4 aprilie 2013, miting care s-a tinut de altfel în fata Bisericii „Sf. Ilie” unde preot paroh este protopopul Vasile Lãiu! Si în predica tinutã atunci în Bisericã spune multe. Ca si gr. (r) Neculai Rotaru, care a fost cãutat de Titi când a fost trimis în judecatã, în 2015, cerându-i generalului Rotaru sã mintã la audierea de la Parchet cã GISC-ul si Primãria Bârlad fãcuserã o întelegere în martie 2013, sã nu se mai facã miting în fata Primãriei! Iar generalul l-a refuzat! Oare ce vor declara cei doi reprezentanti care au fost în fruntea bârlãdenilor când au luptat cu Chevron, PSD si Ponta??

„Ne dorim un judet Vaslui Fãrã Ei”

„Asociatia <<România Fãrã Ei>> are ca obiectiv principal cultivarea spiritului civic pentru apãrarea democratiei. De la început ne-am propus sã sprijinim oameni noi, curati, atât în societatea civilã, cât si în politicã. Nu am acceptat si nu vom accepta niciodatã ca niste autoritãti sau institutii corupte, conduse de infractori, sã îsi batã joc de populatia cinstitã a acestei tãri. Am pornit la drum încã din 2011 sã curãtãm tara de corupti, de hoti, de impostori. Printre primele actiuni dupã Piata Universitãtii din 2012, a fost actiunea de la Bârlad. Stiam cã lupta va fi de lungã duratã, dar nu ne-am lãsat. Am pornit ceea ce am numit campania <<Bârlad Fãrã Ei>>, rând pe rând elementele infractionale din primãrie si alte institutii urmând sã fie eliminate din sistem si sã meargã acolo unde le este locul, la puscãrie. Cazul fostului primar Titi Constantinescu este doar începutul. Stiu cã lupta va fi de duratã, dar vom dovedi cã oricât ar încerca ei sã schimbe legile justitiei, hotii nu vor scãpa de bratul lung al legii”, a precizat dr. George Epurescu.

Titi Constantinescu, trimis în judecatã pentru abuz în serviciu

Vã reamintim cã fostul primar al orasului, Titi Constantinescu, a fost trimis în judecatã pe 23 noiembrie 2015, de cãtre Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad (PJB), fiind învinuit de comiterea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Plângerea penalã i-a fost fãcutã de Asociatia “România Fãrã Ei”, reprezentatã de cercetãtor dr. George Epurescu, pe 7 mai 2013, la Politia municipiului Bârlad. Vã mai reaminitim cã Epurescu a depus în luna aprilie 2013 la Primãria Bârlad o notificare, prin care aducea la cunostinta primarului, conform legii 60/1991, faptul cã în data de 4 aprilie 2013 intentiona împreunã cu cetãtenii municipiului Bârlad, sã facã o adunare publicã în fata Primãriei pe tema extragerii gazelor de sist, un subiect foarte sensibil opiniei publice. Primarul a respins aceastã solicitare, ca de altfel încã vreo 10 – 15 solicitãri asemenãtoare venite din partea a sute de cetãteni din Bârlad. Considerând cã primarul Constantinescu a încãlcat legea si a comis un abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, George Epurescu a depus la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad o plângere penalã, care a fost în “cercetare” la Politia Bârlad timp de doi ani si mai bine. În acelasi timp, George Epurescu a atacat adresa emisã de Titi Constantinescu prin care li s-a refuzat adunarea publicã, la Tribunalul Vaslui, sectia Contencios Administrativ. Procesul civil a durat doi ani, dar într-un final, George Epurescu a câstigat procesul, iar judecãtorii Curtii de Apel Iasi au anulat în varã, decizia lui Titi, sentinta fiind definitivã!