|

Toamna Culturalã a încins spiritele în CL Husi!

NEVROZÃ AUTUMNALÃ

DISPUTE… La sedinta CL Husi, alesii locali au avut multe sã-si spunã, în ciuda ordinii de zi, cu doar patru proiecte de hotãrâre. Rectificarea de buget si cei 200.000 de lei, alocati “Toamnei Culturale Husene” i-au indignat pe liberalii care i-au cerut primarului Ioan Ciupilan socotealã. Primarul nu prea a avut rãbdare sã-i asculte: “Hai, lãsati-i, cã nu si-au fãcut lectiile la partid si le fac acum”, a spus, ironic, edilul-sef. Liberalii nu s-au lãsat nici ei: “Veniti cu o sumã pentru Zilele Husilor de 4 ori mai mare decât anul trecut. Am terminat cu toate problemele din oras si aruncãm cu banii pe spectacole”, a replicat Bobârnat. “Lasã, cã o sã faceti voi mai bine, când o sã câstigati alegerile la Husi, în 2040”, a replicat Ciupilan.

Primele contre s-au înregistrat încã de la începutul sedintei, când s-a trecut la discutarea proiectului privind un aviz de principiu pentru Planul de Conformare al Spitalului Husi.

“Din punctul meu de vedere, spitalul Husi nu are nimic la ora actualã, astfel încât sã nu poatã functiona, nu are nicio problemã”, a spus Ciupilan. Consiliera Cãtãlina Popa a vrut sã stie de ce acest proiect ajunge în CL “atât de târziu”, însã primarul nu a fost prea rãbdãtor cu cerinta consilierei. “Doamnã, dacã vreti sã aprobati planul de conformare, bine, dacã nu vreti, tot bine. Când o sã vinã la conducere Partidul Liberal o sã luati alte mãsuri mai bune”, i-a întepat Ciupilan pe liberalii din CL, pe care i-a acuzat cã “fac campanie electoralã”. “Dacã doriti sã purtãm discutia în termenii acestia, atunci o vom face numai în termeni electorali, sã stiti”, a intervenit si consilierul Radu Bobârnat. “Nu-mi este fricã, domnule Bobârnat, de o sedintã purtatã în termenii dumneavoastrã, cã am vãzut pe Facebook, cam cu ce se ocupã colegii dumneavoastrã. Si nu mã mai amenintati, cã nu tremur”, a spus, aluziv, Ciupilan.

Banii de la CJ Vaslui, motiv de gâlceavã

Dupã mai multe replici si o larmã generalã, din care nu se mai întelegea nimic, s-a ajuns la rectificarea bugetarã. O sumã consistentã venitã de la CJ Vaslui, le-a dat de bãnuit liberalilor, care nu au privit cu ochi buni faptul cã 400.000 de lei vor merge cãtre Serviciul de Salubrizare al orasului. Primarul a explicat: “Le multumim celor de la CJ cã ne-au alocat aceastã sumã. Cei 400.000 de lei merg la Salubrizare, pentru cã în momentul în care s-a aprobat bugetul, pentru Spatii verzi si Ecosalubrizare, s-a aprobat o sumã. În momentul când s-a întocmit bugetul si s-a specificat în sedintã, dar e normal sã nu mai tinem minte toti, s-a diminuat aceastã sumã, pentru a putea echilibra bugetul, ceea ce se întâmplã de 12 ani de zile, urmând sã cadã în sarcina noastrã, sã putem echilibra diferenta aia de 20 – 30 de miliarde, care, de când sunt eu primar, a asigurat bugetul la Spatii Verzi si Salubrizare pânã în septembrie, iar din septembrie am venit cu reechilibrãri. (..). Vi s-a explicat, dar dacã n-ati înteles, n-am ce vã face”, a sustinut primarul Ciupilan. “Am înteles mai bine decât ati vrea dumneavoastrã”, a replicat consiliera Cãtãlina Popa.

Dilema Toamnei Culturale Husene, cifre si politicã!

“Acum 2 ani s-au cheltuit 50.000 de lei, acum se cheltuie 200.000 de lei. Dincolo de toate acestea, eu nu am vãzut care este evenimentul cu adevãrat cultural al Casei de Culturã, în afarã de aceeasi mesteri populari si spectacolul de pe scenã…”, a reprosat Cãtãlina Popa. Primarul Ciupilan, convins cã liberalii vor sã-i ia la criticat evenimentul autumnal, s-a uitat spre presedintele de sedintã, Sergiu Boeru, si a spus: “Lãsati-i, cã nu si-au fãcut lectiile la partid si le fac acum. Si stati cã mi-am adus aminte, apropos, presedintele dumneavoastrã de partid îmi spune mie cã rup afise. Probabil, el a uitat cã e Iacob si cu dumneavoastrã”, a spus, ironic, Ciupilan, nedumerind câtiva dintre alesi, care nu au “prins” din prima unde bate primarul. “Domnule primar, veniti cu o sumã pentru Zilele Husilor de 4 ori mai mare decât anul trecut. Faceti contracte, angajamente si ne puneti pe noi în fata faptului împlinit. S-au terminat toate problemele în Husi, nu mai e nimic de fãcut, totul e perfect si acum aruncãm cu banii, nu?”, a spus Bobârnat. Primarul a sustinut, în replicã, faptul cã evenimentul este unul asteptat de huseni, iar pe lângã spectacolul artistic, mai sunt si alte evenimente culturale, precum lansãri de carte. Dacã în anii trecuti, a mai adãugat alesul, banii pentru Toamna Culturalã Huseanã erau obtinuti de la sponsori, se datora faptului cã “la Casa de Culturã era un director mai prost pregãtit”, care nu vã plãcea dumneavoastrã, si cu care eu bãteam din usã în usã pentru sponsorizãri. Acum nu mai este cine sã umble si facem totul din bugetul local”, a spus primarul Ciupilan.