spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

Topul fundațiilor după venituri și după „profituri”. Mitropolia Moldovei, cap de listă

- Advertisement -

Instituţia nu se află însă în capul listei fundaţiilor ieşene şi după volumul „profiturilor”, adică al excedentului, pentru anul trecut n pe primul loc după acest criteriu este Fundaţia Ecologică Green, cu un excedent pe 2015 de peste 8,5 milioane de lei. Cum stă, după aceste criterii, o altă mare şi cunoscută fundaţie ieşeană: Universitatea „Petre Andrei”? In cazul fundaţiilor, excedentul obţinut, adică echivalentul profitului în cazul societăţilor comerciale, trebuie reinvestit în activitatea instituţiei.

Anul 2015 a fost unul de bun augur pentru cele mai puternice fundaţii ieşene, veniturile încasate fiind peste aşteptări. În iaşi activează circa 3.500 de fundaţii, însă la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ajung să depună declaraţii fiscale averente activităţii desfăşurate doar jumătate din acestea. Potrivit legislaţiei fiscale în vigoare, fundaţiile pot obţine venituri de trei tipuri, însă activitatea de bază trebuie să fie fără scop patrimonial, respectiv din donaţii, ajutoare de stat, cedare active, cotizaţii, dobânzi etc. Apoi, fundaţiile mai pot obţine venituri cu destinaţie specială (n.r. – venituri din aplicarea timbrului literar, teatral ,muzical, folcloric etc) şi din activităţi economice, asemenea societăţilor comerciale. Totuşi, spre deosebire de societăţile comerciale, fundaţiile nu înregistrează profit sau pierderi, ci excedent sau deficit, iar în cazul excedentului nu se pot obţine venituri din dividende, suma respectivă trebuind să fie reinvestită în activitatea fundaţiei.
Un plus de 2,94 milioane lei la Mitropolie
Ca şi în anii trecutţi, cea mai puternică fundaţie ieşeană după rezultatele obţinute în 2015 este Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care a reuşit să obţină venituri totale de 69,2 milioane lei şi un excedent de 2,94 milioane lei, în condiţiile în care îşi stabiliseră un plan de venituri de 58,6 milioane lei, dar un excedent de 6,5 milioane lei. Reprezentanţii MMB au cheltuit anul trecut peste aşteptări, atât cu activitatea economică, dar şi cu activităţile filantropice, adică 66,3 milioane lei, faţă de planul de 52,1 milioane lei, ceea ce a dus la diminuarea excedentului. Comparativ cu anul 2014, MMB a avut îmbunătăţiri în privinţa veniturilor, când a avut încasări totale de circa 53,6 milioane lei, dar a avut de suferit la nivelul excedentului, care în urmă cu doi ani s-a apropiat de valoarea de şapte milioane lei.

Pe poziţia secundă în 2013 şi 2014 după veniturile totale obţinute, Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare – Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare (ANELIS Plus), înfiinţată în urmă cu cinci ani, a reuşit o nouă performanţă economică anul trecut. Având 19 angajaţi, ANELIS a avut doar din activităţi fără scop patrimonial venituri de peste 38,8 milioane lei şi un excedent de circa 50.000 lei. Faţă de anul 2014, indicatorii financiari sunt în creştere, la finalului acelui an înregistrându-se venituri de 36,2 milioane lei şi excedent de doar 4.000 lei. ANELIS Plus este o entitate formată din 58 de universităţi din ţară, 39 de institute de cercetare, 4 biblioteci centrale universitare şi Biblioteca Academiei Române Bucureşti.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/topul-fundatiilor-dupa-venituri-i-dupa-a-profituria-mitropolia-moldovei-cap-de-lista–134278.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.