|

Topul veniturilor medicilor de familie din judet

În judetul Vaslui, 176 de medici de familie au semnat contract de finantare a serviciilor medicale cu CJAS, 80 din mediul urban si 96 din mediul rural. Potrivit legii, pentru a încheia contract cu CJAS, medicii de familie trebuie sã aibã un numãr minim de 1000 de pacienti în cazul în care profeseazã în mediul urban, si minim 800 de pacienti, în cazul în care îsi desfãsoarã activitatea în mediul rural, medicii care înfiinteazã cabinete având 3 luni la dispozitie pentru a înscrie numãrul minim de pacienti, termen care, în diferite circumstante, se mai poate prelungi cu încã 3 luni. Sumele pe care acestia le primesc sunt stabilite în functie de punctele adunate de-a lungul unei luni, valoarea unui punct fiind stabilitã la 3 lei, acestea fiind obtinute per capita si în functie de serviciile prestate, medicii din mediul rural primind si anumite sporuri. De exemplu, o consultatie oferitã la domiciliu valoreazã 15 puncte comparativ cu 5,5 puncte cât valoreazã o consultatie la cabinet, întrucât presupune deplasare. De asemenea, punctajele variazã si în functie de vârsta pacientilor si de nevoile lor, astfel încât nu este exclus ca un doctor cu un numãr redus de pacienti sã aibã venituri mai mari decât un coleg de-al sãu cu un numãr mult mai mare de pacienti. Potrivit declaratiilor unor medici de familie din banii decontati de CJAS sunt plãtite toate cheltuielile cabinetului: salariile asistentelor, a femeii de servici si a altor persoane angajate – contabil, informatician, taxele si impozitele la stat, utilitãtile, papetãria de cabinet, reparatiile cabinetelor etc., astfel încât sumele care le revin în final sunt mult mai mici.

Locul I

Potrivit rapoartelor întocmite de CJAS, cel mai “prosper” medic de familie a încasat luna trecutã aproape 16.000 lei. Este vorba de un medic din Vinderei, Casa de Asigurãri virându-i doctorului Mihai Buescu în luna aprilie suma de 15993, 21 lei. Numãrul pacientilor care au ales sã îsi punã sãnãtatea în mâinile doctorului Buescu, este de 4175, printre ei fiind inclusi pe lângã cei asigurati, care beneficiazã de pachetul de bazã, si cei neasigurati, care beneficiazã de pachetul minimal, lucru valabil si pentru ceilalti medici inclusi în top 3.

Locul II

Pe locul al doilea este doctorul Maria Pecheanu, cabinetul acesteia fiind situat în Bârlad. Are înscrisi nu mai putin de 3617 pacienti, încasând în luna aprilie suma de 14.308,95 lei.

Locul III

Medicul Valeria Saulea a cãrui cabinet este situat în orasul Murgeni, ocupã primul loc în ceea ce priveste numãrul persoanelor înscrise, 4951, situându-se pe locul al III-lea la venituri. În luna aprilie doctorul a încasat 13.245,03 lei.

Medici cu venituri mici

La polul opus întâlnim medicii a cãror liste cu pacienti sunt mai scurte. Printre “codasi” îi regãsim pe dr. Elena Vrãjitoru, cu 1065 pacienti si un venit pe luna aprilie de 3076 lei, dr. Rodica Tãmãsanu cu 1228 de persoane, în luna aprilie CJAS decontându-i 3734 lei si Carmen Damian cu 1071 de pacienti înscrisi si un venit de 4532 lei.