spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Tot mai multi vasluieni suferã de diabet: peste 23.000 de persoane sunt diagnosticate cu aceastã boalã

- Advertisement -

ÎNGRIJORÃTOR…Potrivit datelor statistice furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, în judetul nostru, în 2017, numãrul total de cazuri de diabet a fost de 22.277. Anul acesta, numai în primele nouã luni au fost înregistrate 958 de noi cazuri, astfel cã a fost depãsitã borna de 23.000 de bolnavi de diabet.

În fiecare an la 14 noiembrie este sãrbãtoritã “Ziua Mondialã a Diabetului”, iar celebrarea este condusã de cãtre Federatia Internationalã de Diabet (FID) si asociatiile membre. Campania îsi propune sã atragã atentia asupra problemelor de importantã majorã în privinta diabetului zaharat si sã mentinã diabetul în atentia populatiei în mod sustinut. “Strategia globalã privind dieta, activitatea fizicã si sãnãtatea completeazã munca Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordãri populationale pentru promovarea alimentatiei sãnãtoase si a activitãtii fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legatã de obezitate si persoanele supraponderale. În anul 2017, la nivel mondial, trãiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, în 2045 se prognozeazã un numãr de 629 milioane, iar cele mai multe dintre aceste persoane aveau diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizicã regulatã, dietã sãnãtoasã, echilibratã si promovarea unui stil sãnãtos de viatã. În acelasi an (2017) numãrul deceselor datorate diabetului si hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane, din care 1,5 milioane decese au fost cauzate de diabet”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Arad. În anul 2017, în România, la o populatie adultã de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la adulti cu vârste între 20 si 79 de ani, cu o prevalentã a bolii de 12,4%. În realitate existã numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.

Zeci de decese, anual, la nivelul judetului Vaslui

În judetul Vaslui, conform datelor statistice din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã a judetului Vaslui, la nivelul Spitalului Judetean de Urgentã, în ambulator, în cabinetele de diabet si boli de nutritie în anul 2018 erau înregistrate 22.277 cazuri, cu 1.306 cazuri mai multe fatã de 2017. În primele nouã luni ale lui 2019 au fost înregistrate 958 de noi cazuri, astfel cã numãrul vasluienilor bolnavi de diabet a ajuns la 23.013. În 2017, la nivelul judetului Vaslui, au fost înregistrate 19 cazuri de decese cauzate de diabet, în 2018 au fost 27 de cazuri, iar în primele nouã luni ale acestui an, 26 de cazuri.

Mitul dulciurilor

Diabetul este o boalã în cadrul cãreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie. Glucoza este sursa principalã de energie a organismului însã, pentru a putea fi utilizatã, ea trebuie sã pãtrundã în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a mentine nivelul glucozei în sânge în limitele normale. Diabetul începe sã îsi facã simtitã prezenta atunci când pancreasul nu produce destulã insulinã sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folositã corect. Factorii ereditari pot juca un rol important în aparitia diabetului, însã cauza exactã care duce la aceastã anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscutã. Existã însã cîtiva factori de risc pe care îi poti modifica, astfel încât sã reduci semnificativ sansele de a face diabet. Acesti factori includ greutatea ponderalã excesivã, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool. Multe persoane încã mai cred în mitul care spune cã dulciurile ar fi de vinã pentru aparitia diabetului. Or, aceastã afirmatie este doar pe jumãtate adevãratã. Semnele prin care se recunoaste diabetul pot fi trecute usor cu vederea, iar în unele situatii acestea lipsesc cu desãvârsire. Iatã care sunt simptomele uzuale ale diabetului: urinare frecventã; sete excesivã; foame intensã (chiar si la scurt timp dupã ce ai mâncat); scãdere bruscã în greutate (fãrã a tine o dietã); obosealã prelungitã; vedere neclarã; rãni sau tãieturi care se vindecã greu; infectii repetate; durere, amortealã sau furnicãturi în mâini sau picioare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.