|

Traian Băsescu, întrebat cine va fi PREMIER dacă PMP câştigă alegerile parlamentare: Eu!

Preşedintele PMP Traian Băsescu a dezvăluit marţi seară, la România TV, că dacă Partidul Mişcarea Populară ar câştiga alegerile parlamentare din 11 decembrie, el ar fi premierul desemnat. Băsescu încurajează liderii partidelor să se autointituleze “eu sunt viitorul premier” şi să participe la dezbateri în care fiecare să vină cu soluţii la problemele românilor. “Nu există un om politic care să poată conduce mai bine decât mine, datorită experienţei pe care am acumulat-o”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a răspuns marţi seară, la România TV, întrebărilor românilor.

- Ce doriti sa faceti in legatura cu situatia profesorilor din Romania si a invatamantului, in general?

La dezideratul de 6% din PIB pentru invatamant se va ajunge in 3-5 ani. Salariile profesorilor sunt mici, insa in centrul sistemului de educatie trebuie pus copilul, nu profesorul, acesta din urma face un serviciu. Profesorii sunt prost platiti si sunt indreptatiti sa isi ceara drepturile in strada. Trebuie marite salariile profesorilor, dar trebuie refomat sistemul de educatie. Cam 4.000 de lei ar fi un salariu decent in Romania, pentru profesori.

- De ce duceti o lupta impotriva DNA si a justitiei?

Nu sunt impotriva justitiei, dimpotriva. Vreau sa aveam o justitie de tip occidental. Am inceput sa intram intr-o perioada de abuzuri. In Romania, oamenii sunt judecati de procurori si expusi dezbaterii publice, ca si cum odata scosi cu catuse pe poarta DNA sunt si judecati. Oamenii au dreptul la un proces corect, la o ancheta corecta si dreptul de a nu fi considerati vinovati, pana nu ii condamna un judecator.

- Care credeti ca ar fi stimulentele pentru a-i face pe politicieni mai putin corupti?

In Parlament sunt si oameni cinstiti. Cred ca prima conditie este functionarea justitiei. Desi sunt destule probleme in justitie, este clar ca justitia a facut progrese. Pe masura ce politicienii vor vedea ca nu pot scapa de justitie, se va diminua tentatia de a face ilegalitati. Pe de alta parte, avem si o problema de educatie. Cate ore de educatie civica in scoala? Ma tem ca nu mai exista. Acolo ai putea sa inveti ce inseamna sa respecti legea, cat de important este sa nu te compromiti cerand bani unui om de afaceri, cat de important este sa platesti taxele.

- Daca veti fi numit premier care sunt primele masuri pe care le veti lua, legat de serviciile de urgente din Romania?

Nu sunt un specialist in sanatate. Pot spune, insa, ca voi incerca sa promovez noua lege a sanatatii, pe care am vrut sa o introduc cu Emil Boc, in ianuarie 2012 si atunci sistemul a iesit in strada si a stimulat ideea ca se distruge sistemul de sanatate. Sistemul nostru de sanatate este grevat de interesele marilor profesori, directorilor de spitale. Un tanar talentat nu va ajunge niciodata sef de sectie. Funtioneaza grupurile de interese.

- De ce ar ramane medicii in Romania?

Piata UE este o piata libera. Pana cand medicii nu vor fi corect platiti, vor cauta solutii ca sa traiasca onorabil in alta tara. Noua lege a sanatatii face din medici angajati cu contract.

sursa: http://www.romaniatv.net/live/traian-basescu-in-direct-la-romaniatv_326915.html