|

Transportatorii vasluieni amenintã cu proteste!

MANIFESTÃRI…Operatorii de transport din judetul Vaslui se mobilizeazã sã protesteze împotriva supraaccizei. Federatia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicitã Guvernului sã revinã la nivelul accizei din luna august si anuntã cã, începând cu luna ianuarie, va începe actiuni de protest.

Conform unui comunicat remis de reprezentantii FORT, pragul de 6 lei/litru carburant riscã sã fie atins în preajma Sãrbãtorilor atât din cauza cresterii constante a cotatiilor barilului, cât si din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri în aceastã perioadã. “Preturile carburantilor urcã vertiginos în timp ce Guvernul evitã sã comunice douã adevãruri: încasãrile din acciza aferentã carburantilor au scãzut exact cum s-a întâmplat si în perioada 2014-2016, preturile la raft au crescut chiar dacã transportatorii nu au transferat în tarif cresterea costurilor operationale. Dupã trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificãri fiscale, Guvernul nu a oferit pietei de transport un rãspuns clar cu privire la returnarea accizei si se bazeazã în continuare pe consumul pietei active în conditiile în care peste 90% din motorina utilizatã de transportul international este alimentatã din surse aflate în afara granitelor României”, se precizeazã în comunicatul FORT. Potrivit reprezentantilor, Federatia a asteptat un rãspuns din partea Guvernului, chiar si unul negativ, dar guvernantii au evitat sã rãspundã: ”La solicitarea membrilor FORT, începând cu luna ianuarie 2018, vor fi organizate proteste pe modelul consacrat al celor din 2016, ce au condus la modificarea legii RCA, proteste la care sunt asteptati toti consumatorii de carburant ce suferã din cauza preturilor uriase de la pompã. Blocajul instituit de Guvern în raport cu acest subiect confirmã încã o datã faptul cã interesul fatã de mediul privat si problemele acestuia este 0 si pentru actualul Cabinet”.

“Vom reduce numãrul de curse”

Judetul Vaslui nu va fi ferit de actiunile de protest ale transportatorilor. “Protestul va avea douã faze, una localã, în care transportatorii vor reduce numãrul de curse pânã la 30% si una nationalã, care se va tine în Bucuresti, cu participarea transportatorilor din toatã tara”, ne-a declarat Ionut Simion, presedintele Asociatiei Transportatorilor Rutieri de Persoane din judetul Vaslui.