spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Trei licee vasluiene, premiate de Ministerul Educatiei, Fantasia recital de exceptie la Parlament!

- Advertisement -

FELICITÃRI… Trei licee din judetul Vaslui au fost premiate ieri, 4 iunie, de Ministerul Educatiei Nationale în cadrul competitiei “Scoalã Europeanã”. Este vorba despre Colegiul Economic “Anghel Ruginã”, clasat pe primul loc în tarã, despre Liceul “Stefan Procopiu” si Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”. Acestea au primit certificatul de “Scoalã Europeanã” si câte un premiu în valoare de 5000 de lei, ce va putea fi utilizat pentru dotarea unitãtilor. Festivitatea de premiere a avut loc la Palatul Parlamentului, iar printre vasluienii prezenti la eveniment s-au aflat si elevele Coralei Fantasia, coordonatã de dirijorul Vasile Negurã. Acestea au sustinut un recital de exceptie, reusind sã impresioneze publicul, inclusiv pe Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a tinut sã le felicite personal pe fete si pe profesorul dirijor Vasile Negurã. “A fost o experientã fantasticã pentru Fantasia. Am avut o reactie favorabilã din partea doamnei ministru, care a venit imediat dupã momentul nostru sã le felicite personal pe fete si pe mine. E o mândrie pentru coralã sã fie în fata unui public si a unei audiente de exceptie. Multumim conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, personal doamnei inspector general, profesor Gabriela Plãcintã, cã ne-a oferit prilejul sã fim pãrtasi la un asemenea eveniment”, a declarat profesorul Vasile Negurã.

Competitia „Scoalã Europeanã” se organizeazã anual si se adreseazã tuturor unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar care au fost si sunt implicate în programele europene din domeniul educatiei si formãrii profesionale, si constã în evaluarea calitãtii si coerentei managementului scolii, reflectat în documentele manageriale, precum si a impactului pe care activitãtile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizationale si a ethosului scolii. Competitia a fost lansatã în 2004 în semn de recunoastere a contributiei scolilor românesti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeanã, Competitia pentru obtinerea certificatului „Scoalã Europeanã” este recunoscutã de institutiile europene ca un bun exemplu de sustinere si valorizare a parteneriatelor scolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educatiei si formãrii profesionale.

“Scoala europeanã”, din ce în ce mai atractivã pentru unitãtile de învãtãmânt din România

Anul acesta, numãrul scolilor care au primit certificatul „Scoalã Europeanã 2019” a crescut la 87 de unitãti scolare, în comparatie cu 65 câte erau în 2018. “Ajunsã la cea de-a 16-a editie, competitia nationalã “Scoala europeanã” a devenit din ce în ce mai atractivã pentru unitãtile de învãtãmânt din România, atât de stat, cât si particulare. Acest lucru este dovedit prin numãrul mare de dosare de candidaturã depuse în vederea evaluãrii. Anul acesta au fost depuse 136 de dosare de candidaturã. Anul 2019 este foarte important pentru noi ca stat, este anul în care, în primul semestru, România asigurã pentru prima datã Presedintia rotativã a Consiliului UE. În domeniul educatiei si formãrii profesionale, contributia României la crearea unui spatiu european al educatiei se regãseste sub motto-ul “Educatia care conecteazã”, fiind centratã pe interactiunea a trei aspecte principale: mobilitate, excelentã si incluziune”, a declarat în cadrul festivitãtii de premiere secretarul de stat în MEN Ionel Florian Lixandru.

“Toate scolile românesti sunt scoli europene”

La festivitate a fost prezentã si Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei Nationale. Aceasta a tinut sã felicite toate scolile premiate pentru performantele pe care an de an le realizeazã. “România este o tarã europeanã si cred cã asa trebuie sã rãmânã, pentru cã noi, toti românii, pornind chiar din scoli, împãrtãsim si apreciem enorm valorile europene. Le împãrtãsim pentru cã sunt si ale noastre. Si cum am putea sã nu avem respect si pretuire pentru tot ce au realizat generatii în cultura Uniunii Europene. Cum ar putea sã nu ne îmbogãteascã si pe noi si cum s-ar putea ca ceea ce au creat generatii si generatii de români în cultura lumii sã nu fie parte din cultura Uniunii Europene. De aceea eu cred cã toate scolile românesti sunt scoli europene. Sunt scoli europene prin pozitia geograficã a României, dar sunt scoli europene si prin optiuni si prin valori deopotrivã si lucrul acesta asa trebuie sã rãmânã. Dar cred si cã sunt scoli europene pentru cã în istorie, în sfârsit se secol XVIII, început de secol XIX, marea majoritate a scolilor românesti s-au construit dupã modelul unor scoli occidentale, unor scoli europene. Poate cã nu este întâmplãtor cã si scoala româneascã construitã dupã model frantuzesc sau german este o scoalã care astãzi poate sã stea cu fruntea sus în acest mare ansamblu al scolilor europene. Editie de editie ne aduce mai multe scoli (n.r. – competitia), editie de editie creste performanta celor care devin cîstigãtoare si atunci fãrã îndoialã nu avem cum sã nu fim bucurosi cã în scoala româneascã existã performantã, cã aceastã performantã o datorãm profesorilor care slujesc în aceste scoli si folosesc acest verb cu mare determinare si în sensul cel mai pozitiv cu putintã “, a declarat ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.