|

Trei ordine de protectie într-o singurã zi, la Husi!

AGRESORI… Într-o singurã zi, trei femei bãtute din zona Husi au cerut instantei ordine de protectie fatã de sotii agresori. Datele statistice aratã cã numai de la începutul acestui an, 60 de femei au cerut sã fie apãrate de agresiunile si amenintãrile celor cu care convietuiesc. Au fost cazuri în care instanta Judecãtoriei Husi a dispus arestarea preventivã a indivizilor, dupã ce acestia fie au încãlcat ordinul de protectie, fie au pus victimei ori copiilor din familie viata în pericol.

O singurã zi si trei ordine de protectie! Toate au fost solicitate judecãtorilor de cãtre femeile abuzate. Acestea vin si se plâng instantei cã sunt amenintate si bãtute, atât ele, cât si copiii. Cifrele oficiale aratã cã numai în prima jumãtate a acestui an, instanta a judecat 60 de astfel de cazuri, iar, în majoritate, s-au emis ordine de protectie. Ba s-au fãcut si arestãri preventive, pentru indivizi care au învãlcat dispozitiile instantei ori au pus în pericol viata victimelor din propriile familii. Femeile, spun avocatii, trebuie sã vinã la Judecãtorie cu probe pentru ceea ce solicitã. “Cea mai recentã spetã a fost cea a unei mame cu 3 copii, dintr-un sat apropiat municipiului Husi, care fugise de acasã, din cauza sotului violent. S-a mutat în casa pãrinteascã, însã individul venea noapte de noapte, dupã ora 23:00, si ameninta cã le dã foc, fãcea scandal, spãrgea geamuri. A fost emis ordin de protectie, însã agresorul l-a încãlcat. Si a fost arestat. Dar victima a venit la instantã cu probe video, cu mesaje pe telefonul ei si al fiicei. A venit cu factura la telefonul lui (pe care încã o plãtea ea), în care se vedea cã o suna si de 50 – 60 de ori pe zi. Au fost cazuri în care femeile s-au adresat instantei, dar fãrã a avea nicio probã împotriva agresorului. Si cererea le-a fost respinsã”, spun avocatii. În cele trei situatii de ieri, instanta a dispus acordarea unor noi termene, în douã cazuri, pe motiv cã pârâtii nu au fost citati, iar într-un caz, pentru cã reclamanta nu a putut singurã, în lipsa unui avocat, sã explice exact necazul prin care trece.

Husenii Livia si Vasilicã, dragoste cu nãbãdãi!

Nu lipsesc nici cazurile mai… picante. De pildã, în luna august, o sotie care abia obtinuse ordin de protectie, împotriva sotului pe care l-a descris ca fiind “un om periculos”, a venit sã cearã judecãtorilor revocarea mãsurii. Femeia a motivat cã s-a împãcat cu sotul, cu care locuieste sub acelasi acoperis. Aceasta a sustinut cã dacã judecãtorii nu-i anuleazã ordinul de protectie, sotul ei va dormi prin alte pãrti… Instanta, care îi pusese anterior în vedere victimei cã ordinul de protectie trebuie respectat inclusiv de ea, a decis sã îi respingã solicitarea. “Nu te poti juca cu Judecãtoria. Azi vii si spui cã individul te omoarã, iar mâine te sucesti si spui cã individul e un om sufletist, cã îl vrei acasã. Asa nu merge”, spun apãrãtorii.