|

Trei vasluieni în echipa care va concura la faza nationalã a Trofeului Electricianului 2019

SUCCES LA FAZA NATIONALÃ… Echipa cîstigãtoare formatã din 21 de electricieni, dintre care trei sunt din municipiul Vaslui, a fost desemnatã dupã trei zile de probe teoretice si practice derulate la Iasi. Cei 21 de electricieni de la Delgaz Grid se vor întrece cu cei mai buni electricieni din tarã la etapa nationalã a competiției. Deosebit de râvnit a fost Trofeul Electricianului Junior, disputat de elevi de la liceele de profil din Moldova. Din pãcate, elevii de la Liceul Tehnologic din Vaslui nu s-au calificat la faza nationalã.

Interventie rapidã, profesionalism, cunoasterea regulilor de sigurantã si securitate în muncã, dar si a notiunilor teoretice specifice domeniului. În acest fel se poate descrie competitia Trofeul Electricianului, a 40-a editie, care a reunit la Iasi în perioada 10-12 iunie peste 100 de electricieni la faza pe companie a concursului. Dupã trei zile de probe teoretice si practice, dar si dupã multe emotii în asteptarea rezultatelor finale, ieri au fost premiati cei mai buni 21 de electricieni, primii trei clasati de la cele sapte specializãri de concurs. Sase electricieni din Bacãu, câte patru din Botosani si Iasi, trei din Vaslui si câte doi din judetele Neamt si Suceava vor intra în competitie în luna iulie cu echipe de la principalii distribuitori de energie de la nivelul tãrii.

„Dumneavoastrã, cei premiati astãzi (ieri – n.r.) , sunteti cei mai buni dintre meseriasii nostri. Sunteti cei de la care pot si ceilalti colegi sã învete. Pe lângã meserie, învãtati-i sã aibã grijã unul de celãlalt, de siguranta fiecãruia si de siguranta clientilor. Arãtati cã sunteti mândri de meseria pe care o aveti. Vã doresc mult succes la etapa nationalã!”, a transmis la festivitatea de premiere Ferenc Csulak, Director General al Delgaz Grid.

Specializãrile de concurs au fost si în acest an: exploatare statii de transformare, exploatare retele de medie si joasã tensiune, PRAM (protectii si automatizãri), mãsurã energie electricã, montare si reparatii echipament primar 110 kV si medie tensiune din statii de transformare, montare si reparatii instalatii de medie tensiune si joasã tensiune (posturi de transformare, linii electrice aeriene si subterane) si defectoscopie linii electrice subterane de medie si joasã tensiune. Deosebit de disputant a fost si în acest an “Trofeul Electricianului Junior”, aflat la a patra editie, la care s-au întrecut 12 elevi de la licee cu profil energetic din Iasi, Bacãu, Suceava si Vaslui. Pe podium au urcat doi elevi din Suceava si unul din Bacãu.

Trofeul Electricianului este un eveniment de traditie, probabil cel mai longeviv si de anvergurã concurs profesional din România. Istoria competitiei este strâns legatã de capitala Moldovei. Prima editie a concursului a avut loc în 1977 la Iasi, derulându-se pânã astãzi cu o pauzã de trei ani în anii ’90 (1990, 1991, 1992). În 1993, la reluarea competitiei, trofeul s-a „nãscut” a doua oarã tot la Iasi. De-a lungul timpului, a fost si continuã sã fie o sursã de inspiratie si motivatie pentru generatii de electricieni. Si în acest an, faza nationalã se va desfãsura în preajma sãrbãtorii Sfântului Ilie, patronul si protectorul celor ce lucreazã în sectorul energetic.